Friday, 26 August 2011

> Kurangkan Ketawa

HOlla Peeps,


Ketika duduk menonton sitkom di kaca tv yang masih montel dan belum menjadi nipis, aku tertawa terbahak-bahak mendengar lawak yang dibuat oleh duo yang salah seorangnya berambut afro dan seorang darinya behidung senget.. Aku tertawa tanpa menyedari batas-batas ketawa.. Kemudian ku belek-belek google, ye la google ni memudahkn pencarian informasi di masa kini, taip je, copat bonar dia kuar apa yang kita nak cari :


Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibn Umar r.a. berkata: "Pada suatu hari Nabi Muhammad s.a.w. keluar kemasjid, tiba-tiba ada orang berbicara-bicara sambil tertawa,
maka Nabi Muhammad s.a.w. berhenti didepan mereka dan memberi salam lalu bersabda: "Perbanyaklah mengingati yang merosak kelazatan."
Sahabat bertanya: "Apakah yang merosakkan kelazatan itu?"
Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Mati."
Kemudian Nabi Muhammad s.a.w. keluar melihat orang-orang sedang tertawa gelak-gembira,
maka Nabi Muhammad s.a.w. bersabda kepada mereka: "Ingatlah demi Allah yang jiwaku ditanganNyaandaikan kamu mengetahui sebagaimana yang aku ketahui nescaya kamu sedikit tertawa dan banyak menangis."
Kemudian dilai hari keluar pula dan melihat orang-orang sedang gelak ketawa sambil berbicara-bicara,
maka Nabi Muhammad s.a.w. memberi salam dan berkata: "Sesungguhnya Islam ini pada mulanya asing dan akan kembali asing, maka untung bagi orang-orang yang asing pada hari kiamat."
Ditanya: "Siapakah orang-orang asing itu pada hari kiamat?"
Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Ialah mereka yang memperbaiki dimasa kerosakan manusia." (Yakni jika manusia telah rosak moralnya (akhlak) maka mereka tetap memperbaiki akhlak mereka.)

jangan lah jadi macam ni

Ibn Abbas r.a. berkata: "Siapa yang tertawa ketika berbuat dosa maka ia akan menangis ketika akan masuk neraka." Orang yang lebih banyak ketawa didunia merekalah yang lebih banyak menangis diakhirat, dan orang yang banyak menangis didunia merekalah yang banyak tertawa diakhirat.


rujukkan : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/laranganketawa.htm


-zuan-
p.s : dah baca komik raya? harap kroang trhibur.. raya dah nak dekat, aku kena prepare bnyak draft untuk raya ni huhu..

22 comments:

  1. yeah... jgn ketawa secara berlebih-lebihan..

    ReplyDelete
  2. sangat cantik header,
    humm ketawa kne cover ikut sunnah lahehehe

    ReplyDelete
  3. auuuu...betul2..tp nuru ske gelak cmne tuhh ='=

    ReplyDelete
  4. alamak! x boleh nak ketawa sangat ka? tapi bukan ka ketawa itu baek untuk kesihatan n kunci untuk awet muda.. HUHU


    MySuaraBlog: Segmen Di Mana Anda Beraya Tahun Ini Bersama Phat Corner

    ReplyDelete
  5. aik cik abang...

    lama sgt belajar jauh2 sampai lupa dah dialek negeri sendiri? =D

    anyway, memang tak boleh gelak over2. kena cover sikit.

    i ketawa smpi kena tutup mulut tp memang senak perut kot. adesh...

    ReplyDelete
  6. kurangkan ketawa, banyakkan senyum..

    ReplyDelete
  7. HAHA! opss. kne kurgkn ketawa.
    gmbr tu over btol gelak dia. adeh!

    ReplyDelete
  8. haha weh, tgk pix tuh pn dh ckup wt nk tergelak jele.. adeh, haha.. :p

    ReplyDelete
  9. ketawa kena cover2 la skit bak kata org kita...

    ReplyDelete
  10. aa jgn ketawa lebih2 sgt mcm dlm gbr tu..hehe..ktawa berpada2 lah..

    ReplyDelete
  11. cik abg besarnya mulut tue

    ReplyDelete
  12. kita pernah tergelak terbahak2, lama giler, plak tu sampai air mata terkeluar2,huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. thanks bro for this info.
    aku tak banyak berketawa sebab aku susah nak ketawa.hehe.
    senyum je lebih.senyum tu sedekah kan?

    ReplyDelete
  14. ringkas n padat.. info yg akan menyedarkan kita.. sesungguhnye ketawa itu akan melalaikan kita dr mengingati allah.. :)

    ReplyDelete
  15. gelak bole kut tapi jgn gelak yg over gitu..terbahak2 mcm nk kua ank tekak =P

    ReplyDelete
  16. very beneficial sharing zuan..
    i don't really love to laugh..unless ada scene yg lucu in a case ;)
    hehe..

    indeed, arisha terhibur sgt2 dgn komik yg zuan ceritakan tu!! create byk2 lagi ok!!

    ReplyDelete
  17. ketawa is good for health!!sebab boleh mengurangkan stress dan tekanan..but for me,ketawa yang dimaksudkan Rasulullah S.A.W tu maybe ketawa sebab terlalu banyak hiburan sehinggah lupa melakukan ibadat.ketawa riak,ketawa sampai terlupa sapa yang bagi nikmat.Bukan tak boleh ketawa langsung,cuma kurangkan ketawa dan banyakkan berfikir.. :)

    ReplyDelete
  18. aku sokong jaedie..ekceli, aku antare manusie yg plg byk wt owg ketawe..brdose kah aku?

    ReplyDelete
  19. kena selalu menangis la macam ni..haha

    ReplyDelete
  20. @jaedie & kid & zwan sabri

    xde pun larangan dlm ketawa.. just kurangkn je.. :)

    ReplyDelete
  21. ketawa bnyk bole mnyebbkn lupa..
    (ada org pna kta).. huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. senyum sedekah xpe... ketawa melampau2 bahaya :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...