Wednesday, 10 August 2011

> Rusuhan London

HOlla Peeps,

Aksi bomba selepas rusuhan di Tottenham

Aku baru mendapat berita yang di London: Pihak Polis Britain telah menahan lebih 100 individu selepas kejadian kecurian di kedai dan serangan ke atas pegawai polis pada malam kedua (bermula 6 Ogos 2011) keganasan yang tercetus london. Sembilan polis dilaporkan cedera dalam kejadian di beberapa tempat di London hari ini dan keseluruhan 35 orang cedera. Kadar kerosakan yang dialami berada pada skala kecil berbanding rusuhan Sabtu lalu di Tottenham.
Dikatakan punca rusuhan adalah disebabkan penembakan maut seorang suspek oleh polis, Pengangguran tinggi dan potongan perkhidmatan awam, dan Kesempatan jenayah.

Kit Malthouse (Timbalan Datuk Bandar London), mendakwa yang aktiviti keganasan kecil itu didorong sifat tamak berbanding bimbang tindakan pihak polis. Beliau berkata lagi, ia kemungkinan dipengaruhi masalah sosial susulan pemulihan ekonomi di Britain dicatatkan pada momentum lembap.

Sumber : 


#prayforlondon
#londonriots


UPDATES :

korang boleh tengok video Bila budak Malaysia di London kena pukul dan barangnya dicuri di sini Dhiya Fariza


-zuan-
p.s : kita bernasib baik dekat malaysia tak ada macam ni.. apa tgu lagi, on la twitter tengok latest update dekat situ hehe (",)  

11 comments:

  1. i just hope all the muslims and malaysian people are safe :(

    ReplyDelete
  2. semoga semua rakyat malaysia selamat

    ReplyDelete
  3. agak horror masa aku dpt tau berita ni...

    ReplyDelete
  4. #prayforlondon

    err ulser da elok?

    ReplyDelete
  5. fuyoh..teruk gak no..selamat la malaysia aritu xdak sampai cenggini..moga2 studen2 kite kat sana selamat,,*pheww

    ReplyDelete
  6. hhuhu ..
    memang tgh kacau kt sane tu ..
    ganas kot

    ReplyDelete
  7. ffuhhh...tbakauu. dah lame tak tgk berita. paper pun da lame tk baca. bleh tahan laa .

    ReplyDelete
  8. haiyaaa xamann,,, mne je aman skang nih.. afrika byk singa pulak.. jepun lak medan petempuran feveret otromen resakse..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...