Tuesday, 16 August 2011

> 10 Tahun Lalu

HOlla Peeps,

"Owh mat salleh la sangat~" tu la antara kata cemuhan yang aku dapat bila aku cuba speaking di khalyak ramai dengan satu slang yang tetiba je terbelit kat lidah aku "pergh~ british english" ya ya ya, bukan nak poyo, tapi ia bermula dengan waktu form 1 dulu (sekitar tahun 2001) ketika aku mula mendengar lagu-lagu mat salleh (berkenalan dengan linkin park, limp bizkit, artis paling hot ketika itu britney spears dan tak lupa westlife dan backstreet boys, dari situ aku belajar bahasa english).

Ada sebab kenapa aku berbuat begitu, melayan lagu-lagu inggeris, atas sebab nak berkawan ngan kawan-kawan yang agak loaded (dak-dak atasan yang pandai bertutur bahasa inggeris) kerana rasa BEST dan STANDARD bergaul dengan doirng (walhal aku dikalangan keluarga sederhana).. Teringat lagi waktu tu radio favorite aku, hitz.fm (rasanya ramai dah tak berapa layan hitz skrng sebab dah kurang playlist lagu yang best) dan sekarang aku menjadi antara kegemaran lecturer apabila waktu presentation (poyo siot~)..
Peneman aku ketika kebosanan
Waktu tu, lagu-lagu boy-band seperti Westlife, Backstreetboys, dan N'SYNC menjadi pujaan gadis-gadis tidak seperti sekarang, dengan pengaruh K-POP di mana-mana (Oh beast, super jr, bla bla bla..).. Mencari lirik setiap lagu-lagu yang didengari adalah suatu kemestian, time tu aku seorang yang buta IT, dan tidak pernah memegang mouse dan keyboard, apatah lagi menekan suis on pada komputer (kalau banding budak sekarang, pakai ipad tu normal)..

Aku 10 tahun lalu~ (hebat an?)

Zaman itu kalau tak silap aku, genre ROCK dan POP (majoriti sukakan pop ketika ini) merupakan music yang paling kerap didengari anak-anak muda, dan tidak lupa pengaruh HIP-HOP yang dibawa oleh duo tempatan Too Phat menjadikan culture breakdancing di petang hari remaja-remaja.. Limp Bizkit dan Linkin Park menjadi dua band nu-metal favorite skaters ketika itu, dan skateboarding menjadi pilihan aku ketika itu (sekarang ni nk ollie pn tak tau mcm ne).. Kalau compare ngan sekarang, paling kuat pun, budak main futsal je untuk beriadah, lagu pulak "everyday i'm shufflin" la..

Melalut pulak cerita pasal 10 tahun lepas, ketika facebook bukan menjadi lama web social pilihan, blog bukan medium membuat duit dan youtube tempat tampilkan bakat nyanyian.. Apa kisah korang 10 tahun lalu?



-zuan-
p.s : bila la mood aku nk shoping raya nak datang tah..haha 

38 comments:

  1. Assalamualaikum Saiazuan

    10 lalu dan sekarang tengah membesarkan anak2...he he

    SELAMAT BERPUASA

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. 10 tahun lalu aku budak baik dan suci bro haha :D

    ReplyDelete
  3. 10 tahun dulu?

    aku masih di sekolah rendah bro..hehhe..

    suci lagi murni, terhindar dari anasir ansir jahat..
    hahaha..

    ReplyDelete
  4. banyak sangat
    kalau nak ceta x muat nie..
    hehhehe

    ReplyDelete
  5. 10 tahun dulu baru lepas SPM.. time ni tgh sibuk mencari IPT yg mne sesuai ngan result.. tanpa mengenali apa itu komputer, semua manual.. dan 10 tahun selepas itu, diri ini dah hmpir 10 tahun bermain dan mendalami ilmu komputer dan teknologi..

    ReplyDelete
  6. 10 tahun dahulu daku baru lepas SPM..ketika itu aku sungguh comey..dan menjadi rebutan jejaka...

    hahahaah..sabar jelah..tetiba menggamit nostalgia di bulan rmaadhan ni

    ReplyDelete
  7. kisah 10 thun dlu..wa main guli je,men tangkap ikan dlm parit.....:-)

    ReplyDelete
  8. 10 tahun dulu....

    ohh tengah cuba2 nak pakai tudung. hehe

    ReplyDelete
  9. 10 tahun lalu sy adalah bakal calon UPSR ahahhaahha :P mau keja2 ngn bdk2 laki n belum puberty agy ahahhahah

    ReplyDelete
  10. 10 tahun dulu saye seorang yg innocent..tidur pakai stokin dan topi..x suke keluar rumah..kurang bercakap dengan mak ayah..hahahaha
    seyes la kite x minat k pop pon ok.hahahhaa tp ramai kot gal minat k pop pop ni..

    ReplyDelete
  11. 10 tahun lalu saya masih budak lagi..masih bergelar student..kalaulah boleh saya nak jadi budak semula..hehehe

    ReplyDelete
  12. 10 tahun dulu hani baru je umur 11 tahun..hehe..masih budak2 lah..

    ReplyDelete
  13. terer english ni...

    10 tahun lalu? umie main kat longkang hahahaha...

    ReplyDelete
  14. aku sgt kagum dgn org yg pndai english. serius. kalo org tu speaking kan. ak akn pndang jer org tu. hahaha :D


    10 taun dulu ? hurm. time tu ak still budak2 yg baru nk amek upsr. haha men mercun smpai pekak tlinga.. :)

    ReplyDelete
  15. saya msh budak2 yg ska isap lolipop di bln puasa haha..nanti raya mai umah.umah kt giant kulim ja hihi

    ReplyDelete
  16. 10 tahun dulu.. saya masih berhingus.. sroottt~

    ReplyDelete
  17. genre westlife BSB nync sume tu rilex je.smp skunk msh ade yg masih aku suka.
    hurmm haha dulu mane la terdedah ngan benda2 IT ni.ehhe sedih gak lau igt balik

    ReplyDelete
  18. aku layan IKIM.fm,.hahaha so pro bahas arab je la,.=p

    ReplyDelete
  19. form 1? aku ingat kenangan trio kita kat UUM tu...hahahah stat blajar layan hitz fm time ni lah....

    ReplyDelete
  20. 10 tahun lalu..anis baru nak injak form 1..weeee..masih budak muke suci..weee..:p

    ReplyDelete
  21. masa 10 tahun lalu meaw menjadi budak yang tatau pape tentang IT, sedihkan.....huhuhuhu......

    ReplyDelete
  22. damn right. dulu i la peminat setiaaaaa westlife & a-teens! haha

    ReplyDelete
  23. 10 thun dlu, msih b'unifom skola~ baju putih kain biru gelap. :D

    ReplyDelete
  24. 10 thun dlu?wa budak ingusan lg bro.. :D

    ReplyDelete
  25. 10 tahun lalu baru 4 tahun daaaa.. time tu suke memekak dalam tandas.. hehe

    ReplyDelete
  26. 10 dulu aku 11 tahun..haha..ehh aku suke country weh :D

    ReplyDelete
  27. 10 tahun lalu..?

    emm..budak sek rendh yg berhingus.. haha.. :D

    ReplyDelete
  28. urm 10 thn lalu?aku msh bdk skolah menengah yg cuba nak seimbangkan life jd bdk fames tp cool at the same time hahaha

    ReplyDelete
  29. simple plan and sum 41 are evergreen group to me..ahaha

    btw, aku 10 taun dulu, msh lari2 pki bju sekolah kain wrna biru tua kot.. tak ingat la..ehee

    ReplyDelete
  30. 10 tahun lalu. masih form 4. minat kat abg senior = atlet sekolah. teeheehee

    ReplyDelete
  31. aku dulu time kecik2
    x minat pun rock pop semua tu..
    tapi aku minat lagu nasyid je..
    sebab dulu..
    lappy emak dipenuhi lagu nasyid..
    hahaha..smpai ar skrg..
    rock pun lyn..hahaha

    ReplyDelete
  32. ello...

    10 years ago eh?
    time tu I umur 10 tahun lah kan.
    rebellious...
    malas...
    jiwa kacau...

    mmg trouble-maker tahap setan jugak lah kan.
    tp, that was 10 years ago okay..
    ni tgh terkedek-kedek nk blaja jd knk2 riang ria ribena yg baik. =D

    ReplyDelete
  33. hoho 10 thun dulu dengar era . besela bengap sikit malas nk dgr lagu BI . haha

    ReplyDelete
  34. 10 thun gwa adalah nooby yg mmg dgr mostly lgu BI je pdhal BI gwa takdelah hebak pung..choiih~

    ReplyDelete
  35. 10 tahun lepas suha still di sekolah rendah. sangat pendiam dan pemalu GILA time kecik dulu. tak reti nak keluar cari kawan . banyak duduk rumah buat hal sendiri dengan adik je. kira dialah adik, kawan dan musuh untuk bergaduh time tu. hahah.

    minat GILA lagu westlife and backstreet boys sampai sekarang. tapi still BEAST top sebagai fav heee :p

    ReplyDelete
  36. btw, lantak dorang nak kata org2 yg berusaha untuk bertutur 2nd language ni sebagai berlagak dan bajet bagus. at least, kita belajar. dorang apa ade? habuk pun takde!

    ReplyDelete
  37. dulu2 nak lirik punya pasal, sanggup tulis sambil dengar lagu. dengar satu baris, pause n tulis. haha.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...