Saturday, 13 August 2011

> Tips : Senaman Otak

HOlla Peeps,


Semakin usia meningkat, tahap mengingati sesuatu perkara terutama perkara penting seperti temu janji, hari jadi, dan yang penting solat amatlah sukar.

"ape tu ek, err ala lupe pulak apa kejadah tu tah"

bukan tu sahaja, tahap untuk berfikir juga semakin lemah,

"satu darab dua, errrr dua.."

Merunsingkan bukan? Ia seperti tiada penawar.. Ops, ni bukan iklan jualan produk, mahupun iklan kelas menjadi pandai, suatu tips berkongsi ilmu pengetahuan yang aku jumpa dengan semua orang..


Beberapa tips-tips mudah untuk diamalkan bagi mengelakkan masaalah diatas :

Senaman Minda : Banyakkan uji minda anda dengan menghafal puisi, bermain chess, teka silang kata, sudoku, menghafal nombor telefon, kira-kira tanpa calculator, mempelajari lagu-baru, mengingati shoping list, dan bermain guitar mampu membantu anda memantapkan daya pemikiran dan daya ingatan korang.. (aku tengah amalkn sekarang..
Gunakan Tangan Berlawanan : Anda berus gigi dengan tangan kanan? Cuba tuka ke tangan kiri! Mouse di belah kanan bukan? Cuba try pula belah kiri! Menulis dengan tangan kanan? Tuka ke kiri pula! (ops, jangan try makan pakai tangan kiri ok?

Macam boring je an? Tapi tak salah mencuba sesuatu yang baru (",)


sumber : Dr. Maoshing Ni: Easy Exercises to Keep Your Brain in Shape (8/8/2011, 8:05PM)

-zuan-
p.s : aku try variasikan entry-entry aku supaya boleh grab macam-macam jenis pembaca.. ok? 

27 comments:

  1. dgr lgu kuat2 kire senaman otak gak x?

    ReplyDelete
  2. @popoi malangnya tak elok untuk otak..huhu

    ReplyDelete
  3. yeay!! hobi nana siapkn sodoku smpai tido!! otak nana sihat !!

    ReplyDelete
  4. Tulis pkai tgn kiri? Mmg nk sgt, tp dr dlu tak boleh T^T

    *yg lelain tu boleh buat, hee*

    ReplyDelete
  5. brangan ek? lg elok, imaginasi an

    ReplyDelete
  6. berblogging ialah senaman otak yang sihat...

    ReplyDelete
  7. @Bigdaddyz yups btl tu.. :D

    ReplyDelete
  8. kalau sembahyang tak ingat

    itu mmg saje la

    ReplyDelete
  9. nice!!nak try tips no 2 tu ;p

    ReplyDelete
  10. mana leh berus gg pkai tgn kiri..nanti terberus hidung..hahaha

    ReplyDelete
  11. wah yeke .. so main gitar main lagu baru pn boleh kan ? hehe

    ReplyDelete
  12. senaman minda meaw,menghafal password acc fb adik beradik ,kezen sebanyak 11acc ...over tak?huhu...nak jadi mamarazi katakan :P

    ReplyDelete
  13. yeah bagi seimbang otak kanan

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Saiazuan

    menaip komen ini dengan tangan kiri

    Wassalam

    ReplyDelete
  15. very nice sharing zuan!!
    arisha juga sering amalkan what u listed about senaman minda ;)

    tapi arisha menulis tgn kiri? so harus menulis guna tgn kanan plak ya?? hahaha.

    happy saturday then!!

    ReplyDelete
  16. buat benda berlawanan pon ok jugak...baca buku secara terbalik...haha

    ReplyDelete
  17. err... i mkn tgn kiri bila pakai sudu... :p

    ReplyDelete
  18. korek idung gune tgn kiri pon oke gak kan doe?? :D

    ReplyDelete
  19. anis kidal..tapi kidal yg rojak..ade kiri ade kanan..weee..cm ne lak..kire banyak lah senaman anis kan..heeee

    ReplyDelete
  20. erkkk kite boleh urut kaki mama tgn kiri je .. yg lain takleh . >..<

    ReplyDelete
  21. hahhaa ini nice..otak ku mmg hampir nk lem ni..huhu thanks bg idea wan =)

    ReplyDelete
  22. so mr left-handed, dah boleh menulis guna tangan kanan?

    ReplyDelete
  23. zaman skrg jarang orang dapat hafal nombor telefon. aku suke giler main sudoku. kadang kadang sebelum tidur main sudoke. sampai mimpi pegi library sudoku. hahaha.. ssemlm pun mimpi lagi.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...