Monday, 22 August 2011

> Papercraft Collection : Danbo

HOlla Peeps,


Berdasarkan last post aku pasal model papercraft aku, ramai yang seperti kurang memahami dengan apa itu papercraft. Mai aku terangkan apa tu papercraft, papercraft atau papermodel (juga dipanggil card model) adalah model yang diperbuat dari kertas..Ia berbeza dengan origami yang mana origami adalah berkonsepkan lipatan, tetapi papercraft berkonsepkan tampalan yang mana model yang akan dibuat akan diskalakan, dicetaj, dipotong dan dilekatkan bersama menjadi satu model. Papercraft ni sangat popular di Eropah dan Jepun. (rujuk wiki)

Entry kali ni, aku nak share pula salah satu koleksi papercraft kegemaran aku, Danbo.. Ramai kenal Danbo?




Aku start addict ngan papercraft ni kira-kira 5-6 bulan lepas.. so masih baru la, time tu sama-sama buat ngan housemate aku.. Dan start dari tu aku makin suka ngan papercraft ni..

Ni ada sedikit tips untuk yang baru-baru n lama bermain ngan papercraft ni, kalau korang perasan ada ruang-ruang kosong pada dalam papercraft ni, sebagai contoh, danbo kan, tengok kaki dia.. dalam kaki dia kosong, macam kotak, tak ada apa-apa jadi sangat senang untuk kemek kalau pegang dengan kasar.. Jadi untuk mengurangkan kemek tu, aku cadangkan korang letak tisu dalam dia.. Macam mana? Ok, koyak tisu tu dan jadikan macam bola kecil, padatkn dalam kaki tu, kemudia baru gam untuk tutupkannya.. (perlukan imaginasi kalau nak paham apa yang aku ceritakan ni)


Selamat Mencuba (",)


-zuan-
p.s : blog aku tak sediakan link download.. tapi aku leh ajar korang kat mana aku dapat benda alah ni, just google it.. just type "danbo papercraft download" goodluck  

47 comments:

  1. papercraft domo ade tak?hehe

    ReplyDelete
  2. lalala...sme lak kite yer entri eh?haha..danbo danbo..

    ReplyDelete
  3. comelnye danbo..mane nak dapat eh..? kat mane ade jual...?

    ReplyDelete
  4. @Terbang Bersamaku

    bnda ni xde jual, kna buat sndri :)

    ReplyDelete
  5. perghh tangan seni senang lah buat doe..haha..aku nih berseni jauh sekali :D

    ReplyDelete
  6. danbo buat sendiri jimat
    kalau beli rugi
    comel danbo

    ReplyDelete
  7. wahhhhhhhhhhh..zuan buat sendiri ke?? ahahha alya nakk! :D

    ReplyDelete
  8. comel lah wey danbo ko tu
    kreatif memang kreatif..
    kalau aku tak leh sabar kot buat tu..haha hancur nanti

    ReplyDelete
  9. aku tak suka sangat main dengan lipatan nie.
    heheh.
    kreatif kau.

    ReplyDelete
  10. one day, i will,hehe...wait ya :D

    ReplyDelete
  11. owhh!!

    kalo asfz buat domo cmne ek?? ekeke XD

    ReplyDelete
  12. ha! boleh pun komen...owh..nmpk mcm susah..tp bila berangan2(berimaginasi) smbil buat...ngee!! leh je

    ReplyDelete
  13. cara utk slmtkn alam sekitar. bgus2. i loike~! :D

    ReplyDelete
  14. nak try buat benda ni lahh. jap, suha cari mood. hee :) :)

    ReplyDelete
  15. mcm2 minat dy ni..huuhh..:P

    ReplyDelete
  16. buatkan utk i boleh? :p

    ReplyDelete
  17. bro..lu pnye lappy sme cm wa gak le.. :D

    ReplyDelete
  18. belum ada masa nak try cuba test..
    mungkin satu hari nanti..

    ReplyDelete
  19. comel..comel..come..!
    ^_^

    ReplyDelete
  20. tgn kejang xpandai lipat lipat>.<

    ReplyDelete
  21. baru tau nama die danbo.huhu

    ReplyDelete
  22. danbo! danbo! danbo! ♥ suka gila danbo tapi tak pandai buat :(

    ReplyDelete
  23. wan.saye cadangkan wan buat video untuk bikin paper craf ni..pic tu pon x clear sgt hehee nnt boleh cube n jadikan hobi baru..

    ReplyDelete
  24. kalau dkna buat, confirm hancur...hehehee

    ReplyDelete
  25. aq phm pe mksd ko ngn papercraft ni tp aq mls wt sndri so sudilah kiranya ko buatkan untuk aku danbo comel ni satu..hahaha

    ReplyDelete
  26. comel plak donbocomel plak donbo ni.... huhuhu

    ReplyDelete
  27. danbo memang comel tp aku x tau mana nak dapat bende tu. hahaha

    ReplyDelete
  28. papercraft yg awk buat panda tuk sy hari tu. weeeeee

    ReplyDelete
  29. muka dia familiar. tapi taktau nama apa. danbo rupanya. hehe

    ReplyDelete
  30. la..bpe hengget dunbo tu

    ReplyDelete
  31. danbo ni saya kenal dari blog jer. ada 2, 3 blogger minat ngan danbo ni! :)

    ReplyDelete
  32. menarik tuh,,,kalau tgk link wiki tu,,yang kucen tu agak susah,,wah, mecabar rupenye benda alah ni...

    ReplyDelete
  33. pc pun minat sangat dambo ni..comel kan.owh.thanks 4 d tipsnya..^^

    ReplyDelete
  34. adoi..tangan keras la..x ada seni langsung..haha

    ReplyDelete
  35. buat la kat aku sebijik! eh sekor. eh sorang! eh, apa pjodoh bilangan danbo?

    ReplyDelete
  36. danbooooo! bnyk lg hsil craft kamu ye...bru sempat godek2 arini,.hihi

    ReplyDelete
  37. danbo danbo danbo danbo.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...