Wednesday, 24 August 2011

> Benci Membenci Budaya Siapa?

HOlla Peeps,


Lama aku tak bincang mengenai masaalah kita dalam diri kita.. JOm layan situasi dibawah :


Pagi tadi aku, lepas aku ping entry aku kat satu group ni (nama group tu biar aku je la yang tau), aku terbaca satu post (bukan entry, sapa yang tulis biar aku je la yang tau) yang mengajak rakan-rakan dalam group ni menjatuhkan salah seorang blogger yang tengah top sekarang, aku taknak la bagitau nama blogger tu, nanti lain lak jadinya..
*tak pasal-pasal lepas ni diorang nak jatuhkan aku yang memang dah jatuh ni, haih makin jatuh la..termenung memandang bulan la lepas ni aku.. 


Ramai respon post 'si penjatuh' ni, dan ramai yang tak setuju dengan apa yang dia cuba buat. ye la, benda tak elok takkan la nak sokong kan? Tapi ada je yang sokong, macam berada di dalam satu kerajaan yang baik, tetiba ada pembangkang nak jatuhkan atas sebab tidak puas hati..
*waktu subuh aku terganggu sekejap sebab aku terlalu nak tengok apa yang diorang tak puas hati


Kenapa 'si penjatuh' tak puas hati dengan 'blogger famous' ni? Apa dia buat? Mungkin la entry 'blogger famous' tu tak ada informasi berguna untuk korang, mungkin juga populariti dia tidak mempopularkan korang
*arghhh aku nak sangat printscreen apa yang diorang tak puas hati tu.. tapi tak baik la macam tu, kang cakap "tak ada modal nak post entry la tu"


adoi, obama jatuh pun jugak

Malas la aku nak cerita banyak kan, sebab dalam kepala aku "benci tu buat apa? Tak dapat faedah pun, buat sakit hati je, makin busuk hati tu tau",


so kepada 'si penjatuh' apa kata naikkan diri sendiri dari jatuhkan orang lain?
dan kepada yang terasa tu terutama 'blogger famous', jangan nak kecik hati atau naik angin, banyak brsabar yok, bulan puasa ni, training untuk kita jadi lebih baik...


-zuan-
p.s : dah boleh pasang lagu raya? 

42 comments:

  1. bro..nak link..lepas aku baca.aku delete.ok?

    ReplyDelete
  2. kesian kan. maybe dia nk femes gak then guna cara kotor. wadehel

    ReplyDelete
  3. Biasala.. orang kita kan terkenal dengan sifat PHD.. PengHasatDengki.. ;)

    MySuaraBlog: Awas Lelaki Berumur 15-25 Tahun

    ReplyDelete
  4. jangan jatuhkan orang, satu hari nanti orang akan jatuhkan kita...jangan ada niat iri hati dalam diri :) betul tak??

    ReplyDelete
  5. erkk~dengki lettuew tgk org famous,

    ReplyDelete
  6. mcm2..
    bersepah je grup2 kat fb tu yg mcm ni,tapi tengok aje..dlm hati baru kutuk..apelah nak jatuh2 kan org

    ReplyDelete
  7. grup ape zuannn!!!nak taw!!heeee....knp sy xtaw pon ade grup2 tu...;p

    ReplyDelete
  8. hasad dengki x abis2. mereka susah hati lihat org lain dah menempa nama...

    ReplyDelete
  9. ape punye org lah macam tuh..tampaq sat g :D

    ReplyDelete
  10. uhuk9!~ mcm tahu jep spe but kte doakan die tabah jep kan :)

    ReplyDelete
  11. orang tu nak cari publisiti murahanlah tu. dunia zaman sekarang..before nak buat sesuatu tu, kenalah fikir baik buruk dulu, betul tak? huhu

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Saiazuan

    hasat dengki dimurkahi oleh Allah

    Wassalam

    ReplyDelete
  13. aaa jd org famous ni mmg ade je yg dengki..huhu

    ReplyDelete
  14. adoi ape la manusia ni...

    ReplyDelete
  15. kenapa perlu ada sifat macam tu.. buat apa.. tak rugi kalau kita saling kenal-mengenali dari benci-membenci..

    ReplyDelete
  16. ksian c blogger fames tu. ape la slh dia kn.

    phd ni ta kn kemana-mana, Allah murka.

    ReplyDelete
  17. hmm buat pe laa nak dengki2..nak jatuhkan org lain.. xde pekdah...

    ReplyDelete
  18. aku tak penah amik tau pasal hal2 blogger ni.. mampus la dorang.. yg penting aku hensem.. haha..


    wan.. nanti ko dah jd femes ko jgn lupe aku tau..

    ReplyDelete
  19. dia rase dia perfect la nak jatuhkan orang lain
    #mata pndg ats , tgn di bahu


    hahaha ;p

    ReplyDelete
  20. benci membenci budaya shaitonirojim.

    ReplyDelete
  21. cemburu + dengki = dendam
    bahaya la.. harap dijauhkan..

    ReplyDelete
  22. hahaha...bile memasing dok sibuk nak kejar populariti... nsb baek aku tak nampak post tu...kalau aku nampak pon aku wat2 xnampak je kot... dan aku yakin blogger yg diorg nk jatuhkan tu bukan aku sbb aku tak femes... hehehe

    ReplyDelete
  23. TU la kan? bila popular ni ada je org yg nak jatuhkan kita...

    ReplyDelete
  24. la pulak..xbek gitu.
    mcm budak2..

    ReplyDelete
  25. entahlahh. ikutkan hati mati, ikutkan rasa binasa. tak elok benci membenci.

    :)

    ReplyDelete
  26. kalu letak link bagus jugak kn..? hmm! mulut org takkan pernah kita tutup kunci mati, biar je la~:)

    yg penting kiter jaga hdup kita!

    ReplyDelete
  27. arghh nak linkk.

    btw, buat penat je benci2 neh. kita je yang sengsara

    ReplyDelete
  28. hurmm bila da femes memang itulah dugaanya bro ..huhu

    ReplyDelete
  29. nk jawab notakaki zuan jek...

    DAH BLEH PASANG LAGU RAYA DAA!!
    pasang la cepat =)

    ReplyDelete
  30. jue mcm tahu je sape blogger fames tu. Tp biarlah jue keep it to myself =)

    Susah jd retis ni. Nak senangkan hati smua org bkn susah kalau kita tahu caranya tp nak buat org bencikan kita pun bkn susah


    Psst;mestilah entry gay tu cam familiar, rsnya zuan pun follow.blog asrul =)

    ReplyDelete
  31. errr tataw pape .. tak on9 plak pas subuh td..huhuk

    pelik beol org nk dgki2 ni .. buat hal sendri sdh .. jgn cari salah org .. huuu

    ReplyDelete
  32. but once i think back, sikap semula jadi dalam diri like 'dengki-mendengki' seperti ini, sudah payah untuk adjust kembali the habit to be normal like before unless he/she gets any effort to adjust perangainya sendiri :)

    ReplyDelete
  33. uish, aku nak tahu jugak. sape ni?

    ReplyDelete
  34. kenapa ek orang zaman sekarang suka sangat dengki2, adesss...
    dahlah bulan rahmat, ingat elok sangat buat macam tu kat orang lain,

    p/s kenapa tak letak link komen tu, nak baca... huhu :)

    ReplyDelete
  35. erm mcm tu pun ada ke..nsib baik hani xfemes..hehe..

    ReplyDelete
  36. alahai ciannn deyhhh...itu dengki lahh tuh,xleh tgk org sng sket.pfttt

    ReplyDelete
  37. tak ade faedahnya bencimembenci ni, benci biasanya sebab cemburu..cian mangsa tu..ish3.macam2.sabar jelah.

    ReplyDelete
  38. tengah2 nk jatuhkan org tgk2 terjatuh sendiri dulu. hoho

    btw, berseri header raya noh. hehe

    ReplyDelete
  39. xfaham la dgn diorg tu.

    ape erk masalah diorg nak jatuhkan blogger pemes tu?

    geram ah~ biar la die nak buat ape pun..blog die..

    hish..melayu ni memg xboleh tgk org len kat atas..

    asek berdengki.. =="

    ReplyDelete
  40. bila mengkritik disertai dgn amarah mmg susah nak kawal..

    niat baik jadi kotor..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...