Friday, 19 August 2011

> Fenomena Doodle Dalam Blog?

HOlla Peeps,


Doodle doodle dodol~ Nama yang tidak asing lagi pada pengemar/atau kaki blog harini (semalam dan mungkin esok? Mayb ada je yang tak kenal doodle ni) kerana ia banyak terdapat pada banyak entry di banyak blog sampai bila aku baca entry tu, "oh doodle~"


Jom berkenalan dengan doodle. Apa itu doodle? Ia adalah coretan atau lukisan pada kertas yang dilukis oleh individu dalam keadaan tidak sedar, senang cerita dia lukis ketika perhatian dia kat tempat lain (eg. sedang call bf, then tangan dia melukis sesuatu dekat kertas tanpa dia sedari yang dia tengah lukis)..
thanks to Cik Asfz sebab buat doodle tuk aku siap ada danbo lagi hehe.. 
apa lagi, terjah la blog dia sekarang huhu (",)
(tanda love tu tak de makna apa-apa, so jgn risau gadis-gadis ya..hehe)

Doodle juga ni dalam bahasa mudah faham, satu lukisan simple atau mudah (tapi comel / cute) yang abstrak dan boleh mewakili sesuatu.. Biasanya doodle ni banyak terdapat dalam buku text skolah untuk grab atau tarik perhatian pelajar atau murid-murid dari berkhayal ketika dalam kelas..


Tapi dalam dunia blog kini, doodle ni macam avatar, iaitu graphical representation atau perwakilan watak dalam bentuk grafikal bagi menunjukkan pengguna punya alter-ego (perwatakkan ke2 individu) atau character, ia boleh dalam bentuk 3D, Virtual, 2D, atau Icon seperti yang biasa digunakan dalam forum.


contoh doodle yang diambil dari wiki

Satu fakta menarik mengenai doodle ni menurut kajian, ia boleh meningkatkan daya ingatan dan perhatian seseorang individu terhadap sesuatu perkara termasuk mengelakkan dan mengurangkan berkhayal atau daydreaming..



-zuan-
p.s : rasanya tak dapat nak blogwalking malam ni sebab penat.. sok je la ye (",) 

35 comments:

  1. doodle atokkkk sgt cumil~~!!!!! atok suke la tuh

    ReplyDelete
  2. macam tu rupanya...nice.haha

    ReplyDelete
  3. atok nyer doodle npk muda la,, kah3

    ReplyDelete
  4. wah..
    asfz pon bawu tahu..

    ^__^

    nak y xde cop2 tu, PM kat fb k :)

    ReplyDelete
  5. saya pon adeeee tp tak cantikkk ;(

    ReplyDelete
  6. ooo.. baru betol2 paham..
    x sempat nak google fakta ni.. hahha..

    ReplyDelete
  7. kau buat lah satu doe..

    ReplyDelete
  8. comey kan doodle...huhuhu...geram sgt2!!

    ReplyDelete
  9. atok! doodle atok sgt comel. doodle sy b'kenan pulak. hahaa~

    ReplyDelete
  10. woa! siap dgn info..gud job bro..ade jgk ilmu :)

    ReplyDelete
  11. thanks 4 d info lol @ ZzzZZz..haha..

    ReplyDelete
  12. elehhhh tak dpt bw konon,hahahha.....doodle,i love doodle,tapi jari teringin try,apakan daya tidak membantu pon,huhu...tangan keras,huh...


    p/s: mai la datang puncak alam zuan!

    ReplyDelete
  13. wah die dpt doodle la :) hehe

    ReplyDelete
  14. aa doodle skang dh femes kan..hani tgk mcm2 jenis doodle dah skang..dh mcm trend dh..tp hani xreti pn nk wat doodle..

    ReplyDelete
  15. yeahh,doodle skang cm trend lak,,hehe,,doodle anda comell,,:D

    ReplyDelete
  16. OHHH MELEPAS KE TAK NI ? HAHA

    ReplyDelete
  17. perlu ke bagitaw yg hati tu xde ape2..kah3..=p

    ReplyDelete
  18. haha ko pun ada doodle gak ye.. kacak :D

    ReplyDelete
  19. saizuan!!!

    lari topik betul... ada jer nak bgtau from uitm arau. aish... meh meh meh.. sambung blaja kat main campus. boleh jumpa and kongsi hobi. ajar I buat papercraft. =D

    ReplyDelete
  20. untongg ler ade org bg dodol.grrr.sgt comel oke.jelesh deyh

    ReplyDelete
  21. doodle ke dodol? hihi lawa2 doodle tu

    ReplyDelete
  22. oho..fenomena dudel..comel sangat, tapi pc tak minat sampai nak letak dalam blog.hehe.rugi r kalau macam tu kan.ada kebaikan nya pulak tu..hurm.

    ReplyDelete
  23. yeah setuju dengan fakta tu...comel okeh doodle tu..huhu selamat puasa

    ReplyDelete
  24. kacak doodle...jeles...heheh :P

    ReplyDelete
  25. musim deman doodle ! haishh,, kena ad 1 jgk ni.. comell sgt :)

    ReplyDelete
  26. doodling is fun.. just draw for fun :P

    ReplyDelete
  27. betui uh ! ramai skunk buat nohhh

    ReplyDelete
  28. waaaa... :( xpndai bt doodle....:(

    ReplyDelete
  29. sebab tuhh klau kat kelas, lecturer taleyy mara2 klw kite maen lukis2, sb tuh kan tnda kite ingt ape yg kite blaja kat kelas die. kui3 :P

    ReplyDelete
  30. mengelakkan daydreaming? cool. haha

    ReplyDelete
  31. caN I aSk U hOw tO maKE dOddLe ???

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...