Friday, 3 June 2011

> Movie Review : X-Men: First Class

Before Charles Xavier and Erik Lensherr took the names Professor X and Magneto, 
they were two young men discovering their powers for the first time. Before they were archenemies, they were closest of friends, working together, with other Mutants (some familiar, some new), to stop the greatest threat the world has ever known. In the process, a rift between them opened, which began the eternal war between Magneto's Brotherhood and Professor X's X-MEN

HOlla Bloggers,

Dah tengok X-Men? Trust, Friendship and Betrayal (also Revenge) adalah konklusi yang aq leh simpulakan dari prequel X-Men kali ni.. Bila sebut je X-Men, mesti ada Aksi, Adventure, Drama, Sci-Fi dan Thriller dalam genre filem nya, dan seperti biasa CGI memang jarang mengecewakan (biasa la keluaran 20th Century Fox).. 

Dengan Tagline "Before he was Professor X, he was Charles. Before he was Magneto, he was Erik", dah cukup menyatakan ini adalah Origin kepada X-Men, dan bagaimana semuanya bermula dengan Persahabatan..

Ok straight to the point, dengan durasi filem 132 Minit, filem ini padat dengan aksi dan informasi berguna untuk mereka yang mungkin tertanya-tanya akan pelbagai persoalan pada filem-filem sebelum ni, pada aq yang bukan pengikut X-Men yang setia, filem ini sedikit sebanyak membantu aq untuk lebih meminati X-Men.. So agak sukar sebenarnya untuk aq tulis review kali ni (so kepada peminat X-Men, jangan marah ek klu review aq membuatkan anda kurang puas hati hehe)..

Alrite, pada awalan cerita, dia bermula Charles Xavier dan Erik Lehnsherr pada umur 12 tahun, menceritakan bagaimana mereka mendapat kuasa mereka (ops sedikit spoiler.. hehe), dan time skip beberapa tahun, dan tertumpu pada mereka di usia 20-an (Charles Xavier lakonan James McAvoy dan Erik Lehnsherr lakonan Michael Fassbender) dan watak-watak mutant lain.. 

Hmm apa lagi aq nk komen pasal movie kali ni? 

Storyline dia tersusun dan menarik pada aq, ye la dia bermula dengan waktu mereka kecil, dah besar, bersahabat dan.. (tengok sendiri kalau nk tau dan apa hehe)..  

Mesej, apa yang ingin disampaikan dalam filem ini? Ok, rajin-rajin la bergotong royong, hehe tade la.. trust la pada sahabat anda sebab kalau anda dah takde siapa lagi kat dalam dunia ni, sahabat la yang paling dekat dengan anda.. hehe

Rating : 8.0/10 (berbaloi tengok kat panggung berdekatan dan dijadikan koleksi)

-zuan-
p.s next week mayb aq kurang blogging.. so aq try post sebanyak mungkin minggu ni.. 


19 comments:

  1. tak minat movie macam ni...jangan harap la nak tengok...
    kalau cerita macam 2 Alam tu layan la...hahaha
    *tak boleh blah je...

    ReplyDelete
  2. eh gaduh2 pun pentingkan friendship ea? haha
    not my fav of genre to watch. hehe

    ReplyDelete
  3. haha..aku ari3 tengok.huhu sebab aku kije kat gsc..hall citer x men
    sentiasa penuh.cite ni bes la gak =)
    aku suka yang bab wolverine time charles n erik g jumpa dia.haha

    ReplyDelete
  4. blum tgk lagi..aritu nk pergi tgk full =(

    ReplyDelete
  5. Salam bro..pa habaq,dah makan ka?

    mcm best jer movie ni..rajin review noo

    cool!!!

    ReplyDelete
  6. tak tengok lg..best eh..boleh la download nnt.heee

    ReplyDelete
  7. suka ok!!

    tapi tak nyempat nak mengadap movie..banyak kertas nak tanda kowt

    ReplyDelete
  8. Anonymous3/6/11 19:59

    Mak oi, rating 8.0 tu ko bg.....tgk x ajak.....sodih den.....


    h*ff*i

    ReplyDelete
  9. review ni plak

    http://www.youtube.com/watch?v=Jkjk7J9PCSg

    ReplyDelete
  10. mengecewakan.. action xbnyak.. huhu, tapi papepon storyline die terbaik, so kalau kita pandang xmen first class sbg cerita sejarah, boleh la bg 8/10.. haha

    paanthology:
    >> insidious serius seram shit bhai.
    >> sape cakap driver teksi tak cool?.
    >> api, air, elektrik mana lagi penting?.

    ReplyDelete
  11. ohh seronok ke..ade kawan cakap ta berape seronok sgt..

    ReplyDelete
  12. belom tgk lagi..
    nak tgk belanja please! :P

    ReplyDelete
  13. akan tgk, akan datang..tak sabar sgt2...

    ReplyDelete
  14. 8/10?wahh cam best!belanja akak leh?

    ReplyDelete
  15. eahhhmmm x tgk ag..bez kerw...????

    ReplyDelete
  16. XMEN memang best.. rajin2 la ke pawagm berdekatan.. :D

    ReplyDelete
  17. superb...dia stay true to comic origin... cuma ada alteration cam Emma Frost n Mistique...

    pe pun suke ngan karekter Erik

    ReplyDelete
  18. tak sempat tengok kat wayang. aku ada beli dvd tak sempat tengok lagi. asyik layan k-drama je manjang. bile nye nak tengok kan. hahaha

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...