Wednesday, 29 June 2011

> Movie Review : Transformers : Dark of the Moon

HOlla Peeps,

When the war on Cybertron between the Autobots and Decepticons appears lost to the Autobots, their leader, Sentinel Prime, attempts to launch the Ark from their planet, containing technology that could have saved his kind. Attacked by Starscream, it crashes on Earth's moon in 1961. President John F. Kennedy makes his famous promise to the nation to put a man on the moon. The 1969 NASA moon landing is actually an investigation of the wrecked spacecraft.

Dijanjikan Premiere Screening in 3D (reff here) oleh Nuffnang, tapi yang aku dapat hanya premiere screening biasa.. Takpe la, janji jadi antara orang terawal tengok 3rd installment of Transformers!!! Seperti yang dijanjiikan Transformers 3 : Dark of the Moon Movie Review

Okay, bergenrekan Aksi, Adventure dan Sci-Fi, filem ni memang aku boleh kata one of the best action movie yang aku tengok tahun ni.. Sebab apa? Michael Bay adalah seorang director filem aksi yang hebat dari segi letupan dan kamera angle yang jarang mengecewakan, dan salah satu filem favourite aku yang menjadi arahan Bay adalah Bad Boys II!!!

Dibintangi Shia LaBeouf sebagai Sam Witwicky dan model hot Rosie Huntington-Whiteley sebagai awek baru Sam,Carly!!! Aku suka tengok filem yang panjang dan durasi filem ni adalah 155 Minit!!!


Storyline : Jalan cerita yang tak melalut dan senang difahami, jadi sangat sesuai dengan filem aksi, tak perlu tengok #1 dan #2 untuk faham yang ke #3 ni

Aksi : Nama pun filem aksi, jadi filem ni mesti la padat dengan aksi!!! Berbanding #1 dan #2, yang kali ni adalah terbaik dari segi aksi, final battle yang epic dan lebih realisitik, dengan efek letupan dan pertempuran antara robot!!! Bay berjaya buat aku WOW beberapa kali!!!

Lain-lain : Filem aksi yang padat dengan aksi dan humor!!! Banyak kali aku terdengar penonton-penonton lain di panggung tergelak dengan telatah dan gelagat Sam.. Dia memang pelakon yang boleh berlakon watak serius dan watak pelawak serius..  Sound effek cerita ni memang dalam tahap SUPERB, dengan bunyi letupan, OST juga sangat best!!! Kalau dulu Bumblebee ni just robot-robot underdog, tapi kali ni dia semakin power, dengan skill menembak dan fighting dia, semakin ditonjolkan.. Optimus Prime dah ada muatan tambahan kat belakang, yang digunakan untuk simpan senjata-senjata dia.. Kalau dulu (#1 dan #2) manusia ni lemah je, tapi kali ni, manusia dah boleh team up dengan Autobots lawan dengan Decepticon.

Apa Yang Kurang? Disebabkan filem ini adalah filem aksi, dan ini adalah filem, character robot yang terlalu banyak membuatkan perkembangan character robot-robot kurang menyerlah terutamanya tiga watak villain Sentinel Prime, Megatron dan Shockwave!!! Pada aku, perkembangan watak Shockwave perlu diberi keutamaan, kerana dia nampak lebih villain dari Megatron dan Sentinel. Aku lebih gembira jika durasi filem ini adalah 180 minit!!!

RATING : 9/10 (Aku nak tengok skali lagi Transformers ni, kali ni dalam 3D!!! Best dan Tak Bosan sebab ia lebih baik dari Revenge of the Fallen!!!)  


reference :
  1. http://www.imdb.com/title/tt1399103/
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Transformers:_Dark_of_the_Moon


-zuan-
p.s : Semuanya bermula dengan our-world-their-war, beberapa minggu kemudian aku-wow-di-tengah-malam!!! Apa benda tu? Baca la kalau nak tau..









33 comments:

  1. wahhhh..tak sabar nak gi tengok ni

    ReplyDelete
  2. wah..ni nak pi tengok nie...


    jom isi nizam ijam dalam bloglist :)
    ”Motorsikal Terbang Pertama Di Dunia ”

    ReplyDelete
  3. waa...makin x sbr nak gi tgk nih...tp entah thn bile la...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. bukan versi 3d pun dah gempak kan. kalau dalam versi 3d mesti lagi gempak punye.

    ReplyDelete
  5. clap a big hand for this review N3, background pon dah ala2 asal-usul Transformers..9/10 jugak for this N3.
    meh baca sapa amik telur nie berdosa

    ReplyDelete
  6. yeay!! mesti tgok ok!!!! mase je xde lg uhhu thanks syazwan =))

    ReplyDelete
  7. waaaa...
    nih yang tak sabar nak tengok nih.
    :)

    ReplyDelete
  8. nak tgk lah mcm ni...=)

    ReplyDelete
  9. bila nak belanja syazz? ^^

    ReplyDelete
  10. setuju sangat..
    aksi kali ni paling mantop berbanding yg terdahulu...

    CsP nak bagi Hadiah!!!
    Transformers 3 : Dark of the Moon

    ReplyDelete
  11. arghh. mmg x dapat la tengok. kelantan x de gsc :(

    ReplyDelete
  12. SaLaM..
    Hye,...
    YeaY!!! sy baru dpt tgk in 3D hari nie..
    manG BeTuL sanGaT BesT!!!
    aPatah Lg dLm 3D KaN.. =D

    http://hebohyasminedanny.blogspot.com/2011/06/review-transformers-dark-of-moon-in-3d.html

    ReplyDelete
  13. steady bro!!! kita ada terjumpa kat hall ke? hehehehe

    ReplyDelete
  14. waa..macam seronok.. :)

    ReplyDelete
  15. waa...xda duit nk g tgk..=(

    ReplyDelete
  16. woo.. entah bile nk tgk, wooo...

    ReplyDelete
  17. ok besok nak g tgk da..:P

    ReplyDelete
  18. nice...:)..buat prince rase nk g tgok jew..:)

    " korang nak rm50 dengan cara paling mudah ? just bagi gambar dan korang mungkin dapat bawa balik rm50 + hadiah sponsor + hadiah misteri + barangan..

    saya juga mengharap jasa baik sesiapa yang ingin sponsor agar contest ini akan bertambah menarik dan meriah..pihak sponsor juga akan mendapat beberapa kelebihan...

    berminat ?? klik link di bawah ni..:)

    [ Contest ] Anda Bagi Gambar , Prince Bagi RM50 !!!

    ReplyDelete
  19. wah, ni yang menambahkan rasa nak pergi tengok ni..huhu

    ReplyDelete
  20. aku tak tengok lagi lah..

    ReplyDelete
  21. serious nak g tgk . hehe

    ReplyDelete
  22. haih..ni yg membuatkan hati bergelora nak tgk esok ni..hehe

    ReplyDelete
  23. woahhh
    zuan da tengok ya?
    hehehe

    ReplyDelete
  24. ni rasa nak tengok! hehee!!~

    ReplyDelete
  25. dengki...jeles...semua ada...nak tengok jugak... waaa... T______T

    ReplyDelete
  26. TRANSFORMER memang terbaik!!

    ReplyDelete
  27. hey..thanks bg summary. baru ingat taknak watch transformer ni sbb menyampah dengan megan fox tu. so terbawak2 smpai 3rd edition movies ni. :D

    dah baca ur summary, ah nak tengok lah! plus awek dah lain kan!

    ReplyDelete
  28. amboi . awl eh tgk . hehe :)

    ReplyDelete
  29. ouh.. kire best la nie.. ok.. nanti cik su nak g tgk gak dengan pakwe.. bumble bee.. here i come.. haha

    ReplyDelete
  30. alah,dah tengok lah jugak!!!ini jangan kan 3D,yang biasa pun xdapat lagi.hampehhhh

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...