Thursday, 24 November 2011

> Tech Thursday : Future Concept

HOlla Peeps,


Lagi 5 tahun, atau mungkin 10 tahun akan datang, semua manusia akan bergantung dengan teknologi (di saat itu harga komputer mungkin semurah harga sesuap nasi).. Tidak mustahil semua apa yang kita lihat didalam filem animasi mahupun filem sci-fi terjadi. Ketika itu, telefon bimbit senipis kad pengenalan, kereta pula berbagai bentuk, manusia tidak lagi perlu berkejar-kejar ke mana sahaja mereka ingin pergi kerana segala urusan boleh diselesaikan di hujung jari.

Kita tak lagi perlu beratur panjang untuk membeli tiket wayang (scan je QR code tu), tak lagi perlu lagi berkejaran untuk ke meeting, tak lagi perlu menghabiskan minyak untuk membeli barang dapur, tak perlu menggunakan tenaga yang banyak untuk membuat makanan, kita tak perlu lagi menunggu keputusan medical checkup yang lama daripada doktor, tidak perlu masa yang lama untuk ke satu destinasi kerana sudah pasti kenderaan ketika itu semakin laju dan percaya atau tidak teori teleportasi mungkin sudah menjadi kenyataan.

Yang rabun tidak lagi perlukan cermin mata atau lenses, kita mungkin sudah punya sebuah robot di rumah yang akan membuat semua kerja rumah untuk kita, kita tidak lagi perlu menjaga anak kecil kita kerana robot akan mengawasi mereka, ketika ini robot adalah kawan baik kita (kanak-kanak mungkin tidak tau apa Apple yang sebenar).


#MicrosoftVision

#AvatarScreen
Semuanya adalah konsep, tetapi secara logiknya dan secar teorinya, semuanya didalam proses pembuatan. Lihat sahaja Jepun, teknologi mereka sudah mengatasi negara-negara Eropah. Jadi tak mustahil semua ini akan terjadi bukan? Dikala teknologi semakin murah dan senang dicari, ramai semakin berkejaran mendapatkan teknologi terkini untuk dipertontonkan kepada dunia.


*search video "Productivity Future Design" di oyutube kalau tak dapat tengok video yang aku sertakan ni 



Hayati lirik ini :


Twisted Logic by Coldplay



-zuan-
p.s : ada reader yang request aku buat review mengenai android, insyaAllah akan diusahakan review itu walaupun aku bukan pengguna android.. 

48 comments:

  1. zaman makin moden seiring dgn teknologi semasa.

    kalo kta, generasi skrg da d anggap moden, ta mustahil generasi dpn lg moden. semuanya pkai IT.

    yeah zuan ! buat psl android. teringin + nak tahu sgt2 lebih m'dlm.
    :D

    ReplyDelete
  2. akan datang mungkin kita main bola guna robot je..orang dah malas nak keluar peluh XD

    ReplyDelete
  3. tak tahu nak komen camne but i find this entry menarik for today's tech post.

    ReplyDelete
  4. masa tu hidup akn jd susah bg org yg buta it mcm aku...

    ReplyDelete
  5. yang scan QR code tu library kat korea dah ade, malaysia bila lagi ye?.. aku harap yang teori teleportasi itu menjadi kenyataan amin :D

    ReplyDelete
  6. Nak tengok Asimo berenang pulak...

    ReplyDelete
  7. ntah hidup lagi atau tak waktu tu :DDD

    ReplyDelete
  8. stay foolish, stay hungry... and we will get there. Selagi belum kiamat la...hehe

    ReplyDelete
  9. tenang je kehidupan dlm vid tu..

    ReplyDelete
  10. boleh la beli esok satu..haha

    ReplyDelete
  11. kadangkala takut dengan kemajuan yang terlampau-,- haha.
    dunia semakin menggerunkan seiring dengan kemajuannya!

    ReplyDelete
  12. klu semua robot yg buat..kita buat ape?? buat robot je la?

    ReplyDelete
  13. "Hundreds of years in the future
    It could be computers
    Looking for life on earth"

    teringat cerita AI pulak :D

    ReplyDelete
  14. tetapi tak elok juga kalau teknologi dah semakin maju tapi manusia tak maju-maju tatkala terlalu berharap dengan teknologi.

    ReplyDelete
  15. aku pun rasa mcm tu la.tp 1 je aku x nk dan x akan terima.bila gf aku pun nti seorg robot. :P

    ReplyDelete
  16. ada baik dan buruknya tentang teknologi nie... kalau tak ikot perkembangan teknologi semasa nanti dicop 'katak bawah tempurung' :)

    pssssttt... teringin gak nak wat promosi kat sini :D heheeeee

    ReplyDelete
  17. jangan robot tuh dera2 anak kito sudah...huhu

    ReplyDelete
  18. jangan sampai termakan dengan teknologi sudah heheheeh

    Zuan FBholic ke? http://ch000tz.blogspot.com/2011/11/facebookholic.html

    ReplyDelete
  19. zaman bertambah moden dan canggih.kehkeh

    ni salah satu robot yang ada blog,kehkeh

    ReplyDelete
  20. apa yang kau tulis ni,,tak lama lagi akan jadi kenyataan
    seorang saintis india dah berjaya cipta satu program,,aku tak tau apa nama nya,,,tapi semuanya dihujung jari,,,
    kau cuma perlu touch angin je,,,,skrin akan muncul depan mata,,,perghhh,,,semua orang boleh nampak,,,kalau malas,,kau just fikir jer,,,nanti dia search maklumat tu automatik depan mata,,kat mana2 pun,,,yelah,,skrin angin,,,nak call orang tak perlu telefon,,just cocok angin je,,,then automatik call,,gila,,,

    ReplyDelete
  21. teknologi makin canggih..org makin malas

    ReplyDelete
  22. technology is important..without it, we are easily hard to communicate each other..yap, for sure, the becoming years, everything would be easy as what have you expected..hihi.

    ReplyDelete
  23. tak terkejarnya kita dengan perkembangan teknologi. but still, teknologi amat penting dalam zaman sekarang.

    ReplyDelete
  24. sometime TAKUT plak ngan kemajuan teknologi skrng ni

    ReplyDelete
  25. macam cerita cartoon tu apa ntah tak ingat tajuk dia. tech canggih sgt, manusia jd malas n gemuk2. tech banyak sgt pun tak bgs gak.

    ReplyDelete
  26. betul namee cakap tu. teknologi sana sini, manusia jadi malas. semua benda mudah.

    ReplyDelete
  27. tiada masalah selagi berpandukan akal dan iman segalanya telah tertulis...

    ReplyDelete
  28. future concept..nice one.

    fm nak fokus on that rabun..wish that time fm leh merasa melihat tanpa lense or spectacles..
    walopun kini ada lasik..tapi nak buat seriusly takut.. x berani tgg risiko..

    ReplyDelete
  29. memang,
    zmn akan datang,
    orang harapkan sangat tech,
    sampai orang takkan tahu nak wat manually.

    harapnya satu hari nanti..
    orang tak pening tengok 'wayang kulit'

    menganggapnyabosan :D

    ReplyDelete
  30. alaa jgn la tade cermin mate dah nnt :D

    ReplyDelete
  31. betul tu, skerang ni pun dah kira canggih.. 10-20 tahun akan datang lagila.. btul la, macam yg dalam csi tu menjadi keyataan.. mmg hebak la..

    ReplyDelete
  32. suka tengok yang screen2 gerak2 macam tuh, macam dalam avatar, iron man. style

    ReplyDelete
  33. Mmg best lah kalau mcm nie..smuanya canggih & pasti nak buat ape2 pn lbih mudah..

    ReplyDelete
  34. tp zuan sy takut bila teknologi maju sgt sbb tidak mustahil nty robot pula ambk alih bumi.hahah serious sy tktk robot.

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Saiazuan

    mukin duit pd masa tu dah tinggi nilainya

    Wassalam

    ReplyDelete
  36. It's all about technology.. makin cnggih teknologi, makin complicated hidup..

    ReplyDelete
  37. teknologi semakin lama semakin menarik
    :-)

    ReplyDelete
  38. zaman makin maju..lpas ni tkut cucu cicit kita tataw apakah itu telefon awam..

    ReplyDelete
  39. android?? ok gak shida pon nk tahu psal tu ^_^

    ReplyDelete
  40. Yup betul tu,teknologi sekarang ni memang dah canggih,semua kerja robot yang buat..hehe

    ReplyDelete
  41. x sabarnya nk tunggu fon senipis kad kenalan..hehe

    ReplyDelete
  42. macam mana kalau satu hari nanti Ronot yang memerintah negara kita ? ? aww.. Nurrul selalu pikirkan begitu.. tak dapat dibayangkan..

    ReplyDelete
  43. aku rabun tapi aku taknak bergantung harap dengan robot..

    ReplyDelete
  44. teknologi yang macam dalam movie futuristik mmg best kalau bole jadi real. tp setiap yg ada tu baik dan buruk ttp ada. paling ngeri kalau keburukannya tu bole memusnahkan dunia.

    ReplyDelete
  45. sume perlukan teknologi....tp kadang2 menakotkan..huhu

    ReplyDelete
  46. Paling menantikan teknologi hologram... >w<

    ReplyDelete
  47. skg gadget + technology makin canggih..fuhhhh~






    luv,
    cik ana

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...