Thursday, 3 November 2011

> Tech Thursday : Komputer Semakin Murah

HOlla Peeps,

Semakin lama semakin banyak produk-produk baru yang dikeluarkan pengeluar barangan elektronik, khususnya produk berkenaan komputer. Kalau jalan-jalan di kawasan bandar terutamanya, semakin ramai mengusung tablet pc di tangan masing-masing.


#header_ke3_blog_ni


Dan jika kita ke kedai-kedai komputer, harga laptop semakin lama semakin murah, bayangkan dulu sebelum sambung belajar di UiTM, aku mengumpul duit dengan bekerja nak beli lappy punya pasal, sekarang "Abah, nak laptop" senang-senang je adik aku dapat (dalam setahun tu, bezanya sangat besar) Semakin lama harganya semakin murah, sebab apa? Sebab makin banyak persaingan, masing-masing berlumba-lumba mengeeluarkan produk terbaik dengan harga yang murah.


Semua perlu touch~

Sedar atau tidak, Microsoft dalam perancangan nak mengeluarkan Windows 8 pada hujung tahun hadapan (2012) dan pastinya ketika itu, semua aplikasi memerlukan touch screen (jadi Tablet akan semakin banyak digunakan ketika itu), dan jika anda merancang untuk membeli komputer (jenis desktop) pastikan anda membenar-benar tepat dengan keputusan anda, kerana semakin banyak teknologi menggunakan touch screen pada masa kini, jadi desktop pada mudahnya, akan semakin outdated (tapi masih bagus digunakan untuk membuat kerja multimedia dan untuk menonton movie)


Kenapa perlu tablet?

  • Portability adalah keutamaan korang.
  • Korang inginkan kepuasan menggunakan applikasi touchscreen.

Kenapa Laptop?

  • Kepuasan menaip keyboard (tapi jangan lupa yang tablet ada extension untuk keyboard).
  • Kapasiti menyimpan data yang lebih besar.


Kenapa Desktop?

  • Berkeupayaan lebih tinggi dari lappy dan tablet.
  • Tahan lama.


Secara konklusi

Laptop dan tablet mempunyai kelebihan masing-masing bukan? Pendapat aku secara peribadi, jika korang merancang untuk mendapatkan Tablet pada masa kini, fikir lagi, sebab Tablet masih banyak kekurangan, ia masih mahal, leceh untuk menaip dan jika ada keyboard pun perlu extension keyboard, storage kecil dan tak mampu menampung banyak software di dalamnya, dan saiz skreen yang kecil jadi kepuasan menonton movie dan banyak lagi adalah di taham minima. Buat masa ni, Lapotop masih melengkapi keperluan kita bukan?


-zuan-
p.s : insyaAllah malam ni aku balik seremban, cuti raya haji selama seminggu (",) 

51 comments:

  1. yap... laptop masih lagi yg terbaik!

    owh.. tntang windows 8 tuh.. dgr cita, err syrkt yg buat windows tu ape nma eh, dah beli skype..

    so, dgr cita la, diorang nk letak skype interface dlm windows 8 nnti..

    ape2 pun, windows 7 aku skrg dah tak genuine ,, haha! tgu tahun dpn beli windows baru.. *harap2 tak kena serang virus T_T

    ReplyDelete
  2. owh.. balik baik2 yep :)

    ReplyDelete
  3. okeh..simpan hasrat aku nak rembat tab sebijik 2 tahun lagi..ngehngehngeh

    smart phone lak zuan? kalau ko wat cite pasal android pon best gak. ape kelebihan dan kekurangan die. aku malas lah nak google sendiri..hehe

    ReplyDelete
  4. boleh je beli keypad mudah alih kalau yang toch sreen tu heeee.. macam ipad ada je jual keypad mudah alih..tapi betul yang toch tu mahal siot hmm

    ada duit ada barang geng

    ReplyDelete
  5. sekarang harga memang turun mendadak yer,,,lappy yg dulunya harga 2000,,sekarang 1200 je,,,baru dua tahun,,,

    ReplyDelete
  6. turun mendadak, sebab banyak sangat saingan

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Saiazuan

    tiap2 tahun beli lap top untuk anak2.....

    selamat balik kampung
    selamat hari raya Qurban

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. setuju. laptop masih mampu memenuhi keperluan.
    =]

    ReplyDelete
  9. Lapt mmg necessary tpi since im using tablet too right nw, rs penting jugak. Example laptop chrger rosak, tablet ada hehe and i love to travel, so tablet is way needed than laptop. Depend on the use of it.

    But yes i agree lappy makin murah. Eishhh.

    ReplyDelete
  10. Aku masih stick lagi dengan desktop.. Lebih mudah untuk upgrade...

    ReplyDelete
  11. hurm.btl jgk kn.tggu nty dh murah baru borong hbs hbsn.haha

    ReplyDelete
  12. laptop memang yang terbaik untuk dkna...nak buat kerja pon senang..

    kalau nak bergaya lebih bolehlah pakai galaxy tab or ipad :)

    semoga selamat dalam perjalanan...esok dkna balik klate :)

    ReplyDelete
  13. saya bukan seorang yg gile gadget~ pada saya, tak penting pun tablet tu. he

    take care ya. jeles ye cuti seminggu. saya tak ada cuti pun~ sobs

    ReplyDelete
  14. btul tu...pakai lappy lagi best! setuju!

    ReplyDelete
  15. setuju..laptop da boleh wat mcm2 da..nape perlu beli tab lg...klo setakat nak men game mmg xberbaloi..baik guna hp je..

    ReplyDelete
  16. Memang semakin hightech and the price is getting cheaper.

    ReplyDelete
  17. bile agaknye apple turun jadik rm10 je? hahaha

    ReplyDelete
  18. betul tu. masa mula2 dulu beli laptop 3k. last year beli tak sampai 2k.

    laptop still di hati. tapi kalau ada duit extra nak jugak beli tablet. hehe.

    ReplyDelete
  19. setuju laptop masih yang terbaik antara yang lain. :)

    ReplyDelete
  20. kalau macam tu,kasi aku satu la wei,kahkahkah....



    p/s: balik leklok naaaa :D

    ReplyDelete
  21. tablet..hmm, rasenye orang yang perlu online on the way jer nak kot, tapi dengan harga boleh kate "mampu milik" tak mustahil fonemena baru terjadi

    ReplyDelete
  22. sebab ringan.. simple.. elegant.. senang.. ringkas.. dan boleh usung ke mana-mana.. ;)

    ReplyDelete
  23. baby CK sehat lagi wlup0n 3tahun brsama..xterpikir lagi nak cari ganti keh3x..

    ReplyDelete
  24. betul2..sume da murah la skrg.dlu mula2 keluar Aspire One,abg bli 1.7K.skrg 1K pun ado..erk +__+ xnk rasa cm apa plk kn.

    ReplyDelete
  25. Haha, selamba je adik mntk lappy trus dpt. Kte ni kne dpt kptusan cmrlang baru dpt -- tp dh dpt la :D tgh rancang nk beli baru, kah kah kah tamak.

    ReplyDelete
  26. tak moden la klu tak pakai benda2 gini ye tak

    ReplyDelete
  27. memang ar laptop aku jatuh menjunam nilai dia hehe..alhamdulillah dia tahan lama..

    ReplyDelete
  28. so far yg namee minat tablet pun samsung yg baru tu. sbb dia ada keyboard tambahan. cuma nk kena beli lah stau hal lg. hehe. tp laju juga lah tablet tu :)

    ReplyDelete
  29. laptop aku dah uzur ni. susah nak jimba dalam blog kat umah. tgh plan sama ada nak beli desktop atau laptop. kalau desktop nak yg all in one tu. ada monitor besaaar. cpu cume comnibe dlm tu. mcm kat ofis jue. jimat ruang. tp cepat panas.

    laptop lak bole than pun dalam 3-5 tahun. pastu processor dah outdated.

    desktop yg biasa plak lebih tahan lama sebab cpu byk ruang nak benafas. xde la panas. dan boel di-upgrade bila bila masa.

    wah cuti semgu. jom gathering ngan bella bell sekali.

    ReplyDelete
  30. terasa nak pkai tablet pulak.
    hee :D

    btw, take care zuan. hati2 balik tu. :D

    ReplyDelete
  31. laptop, computer, tablet and etc are all useful and everybody need these!! :'D the price becomes much more cheap gara2 banyak produk teknologi canggih yang dipasarkan di pasaran global mahupun dunia..;) anak2 remaja zaman sekarang are so lucky to own these! hehe

    ReplyDelete
  32. sudah mahu pulang ke rumahmu syurgamu yah??? take care then! arisha besok pulang ke tanah air..yeahoooooo :'D

    ReplyDelete
  33. Tablet bg pocket, adalah hiburan semata mata. Lappy adalah separuh.

    ReplyDelete
  34. mcm ipad best main game je.heeee

    ReplyDelete
  35. ikut mana yg mudah takat ni...

    ReplyDelete
  36. masih setia dgn laptop!hoyeah!hehe

    ReplyDelete
  37. setia ngan laptop jer la..bende outdated xsemestinya outfunction :)

    ReplyDelete
  38. tgk org pakai ja yg mampu..hehe..gne laptop sudah :)

    ReplyDelete
  39. Salam dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)
    kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



    Entri Terbaru: Tutorial letak FB LIKE SCREEN yang lebih hebat di blog!



    Join [SC] Blogger komuniti: https://www.facebook.com/shahcybercom

    ReplyDelete
  40. x terbayang masa akn dtg nnti ada apa pulak. hee

    ReplyDelete
  41. tak reti la touch2 ni.rasa kekok je. hehe

    ReplyDelete
  42. hee...tunggu harga tablet2 ni murah nanti la baru beli..laptop masih lagi terbaik..

    ReplyDelete
  43. betul!
    laptop pon ok what
    semakin lama semakin byk model yg upgrade kan lagi tahap kecanggihan nye kan

    tablet tu pon okeh
    tapi not too much to work la kan =]

    ReplyDelete
  44. Dear Zuan,

    Ingin diumumkan bahawa I TAK SUKA TOUCH SCREEN!!!

    Leceh wooo pakai ini touch screen masa driving. Luckily ada voice kan... so, reply bbm thru voice saje. kui kui kui...

    I sangat suka DESKTOP! Best tgk movie screen BESAR! =D

    ReplyDelete
  45. aiyo,, tringt time sepak2 CPU tu tima hank,,, grrrr

    ReplyDelete
  46. ibu sy soh pakai laptop mse nak masok uitm.tp sy nk notebook je.kecik n senang bwk g ane2.x berat.hehe

    ReplyDelete
  47. makin ramai orang gune lappy . makin murah lappy . anak2 pun makin suka duduk depan lappy . main game,facebook memanjang . pelajaran tergendala . ape kata , kita ajak anak2 kita buat perkara berfaedah depan lappy tu .


    Salam PerKENALan dari Saya.
    kePAKARan saya adalah Mengubah keputusan Peperiksaan B,C,D ataupun E anak anda kepada A dalam masa 1 BULAN dan Membantu ANDA dan Keluarga menjana Pendapatan RM30,000 dalam masa 3 BULAN. hubungi saya untuk keterangan lanjut :) 0132103930

    ReplyDelete
  48. kan? Dulu punyalah susah nak mintak lappy dgn parents...kene tunggu setahun dua tahun baru dapat. fuhhh

    ReplyDelete
  49. apa yang saya cari, terima kasih

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...