Friday, 6 April 2012

> Kerja Untuk Belajar?

HOlla Peeps,


"La la la
Hari hari kerja..
La la la
Bosan dengan kerja
La la la
Hidup harus kerja...kerja..."


Sure ramai yang dah bekerja mula rindu akan zaman belajar kan? Yang mana waktu belajar tak perlu buat benda yang sama kita buat setiap hari ketika bekerja. Menurut pengalamana aku bekerja, kerja boleh jadi membosankan dan boleh juga jadi menyeronokkan.. 

Kerja jadi membosankan kalau kita tak minat dalam bidang kerja kita, dan gaji yang diberikan terlalu sedikit dan tidak berbaloi dengan kerja yang dilakukan.

Kerja jadi best kalau kerja tu memang kerja yang kita minat nak buat, kerja tak memberi tekanan yang banyak dan semestinya gaji yang tinggi diberikan.


Tidak menghairankan jika ada dikalangan yang bekerja itu adalah seorang pelajar, dan sebaliknya. Ada yang sedang belajar, tetapi disebabkan masalah kewangan, mereka terpaksa membuat part time work di tempat tempat kerja yang menawarkan kerja part time kepada pelajar. Ada juga pelajar yang menggunakan blog atau laman sosial untuk mendapatkan pendapatan.

Apa pendapat korang mengenai pelajar yang bekerja sambil belajar?




So enjoy student life while you still study (",)


-zuan-
p.s : i need t manage my time properly... 

45 comments:

  1. Eh, cakap macam kau kerja mana2 ja ni ?
    cerita ke aku cepat, mana kau keja haaa ??

    Pelajar kerja time belajar ;
    sokay, asalkan dapat manage time dengan baik,
    takda salah pun, banyak manfaat lagi ada lah, tapi tu lahh, kena pandai bawak diri, jangan jadikan kerja sebagai satu alasan untuk skip belajar or tak dapat nk tumpu time lecture n so on,,

    kalau tak,, memang loser habis.

    result dip 27 ni >.<'' awai gila

    ReplyDelete
  2. whatever the outcomes, they have to double strive in studies.

    ReplyDelete
  3. Owh ai Rindu zmn study
    Seriously zmn terbaek
    X stress just focus study jer ngeeee

    ReplyDelete
  4. aq zaman study dulu tak pernah kerja...hee...
    susah nak bahagi masa...utk aq la..:D

    ReplyDelete
  5. 1st skali nk ckp, citer nodame tuuuuuu! best3! hohoo

    bkerja smbil blajar, bg sy takde msalah..asalkn plajaran tak diabaikn..

    kalo kmi tak terikat dgn akta yg tak bg kmi kerja msa blajar, sy dah lma kerja smbil blajar kot..huhuu..

    ikut jgak la..kalo duit da byk, blajar je la..nak krja wat pa lg kan..n bgitula sbalikny..

    i enjoy working more sbb tak perlu fkir psal esaimen..hahaha

    ReplyDelete
  6. kena betul2 pandai bahagi masa kalau org yg kerja sambil belajar ni.terleka sikit,habislah.

    ReplyDelete
  7. kena la keje, klu tak keje, nak makan apa bro :-)

    ReplyDelete
  8. haha kdg2 rindu gak zaman2 aku pegi sekolah.. tp seriously aku xrindu langsung nak pakai baju sekolah

    ReplyDelete
  9. time management is really important so whatever you do, manage your time properly.. :)

    ReplyDelete
  10. kira kita ni kerja sambil belajar lah jugak? update blog pun dapat income tapi, tak semewah yang kerja betul2 lah.

    ReplyDelete
  11. Best gak dapat belajar balit time keja.. Ada gak duit hujung bulan.. haha..

    ReplyDelete
  12. kalau dorg bley bahagi mse xpelah, tkot tension ngan exam, tension tempat keje, karang effect trok...dua2 xjadi apa...huhuhu

    ReplyDelete
  13. actually,onie rindu gila saat belajar... tapi bila dah kerja ni,dunia kerja dengan dunia belajar memang berbeza gila...macam-macam benda baru yang kita belajar,kalau dulu dengan sebaya dua baya (macamana tu?hehe) je kita sembang tapi sekarang... terlalu umum kan... yang penting kena pandai bawak diri,onie ni dah la jenih yang tak bercampur dengan orang yang tak kenal...lagi-lagi kena seorang diri,kalau dulu nak p mana-mana dengan member,sekarang nak p kerja sesorang je,sangat tercabar di situ... kena tocer...kena pandang rendah dengan client sebab kita yang tak da experience kerja...


    tapi memang yela,pengalaman tu mengajar kita supaya menjadi lebih dewasa... kadang turun kadang naik,lumrah kehidupan.. onie bersyukur sangat dengan apa yang onie ada sekarang ni...



    yang kerja untuk belajar tak salah,yang salah bila mereka tak tau manage time,hehe...


    apa yang onie nak pesan,kerja sekarang tak boleh memilih...

    ReplyDelete
  14. sedang mengenjoykan diri sekarang. btw , takde lagi pengalaman bekerja.

    ReplyDelete
  15. belajar sambil bekerja bole timba pengalaman dan mematangkan fikiran. plus, kadang pengalaman tu bole jadi bahan atau subjek untuk assignment.

    ReplyDelete
  16. aku pernah terfikir nak buat bro.
    tapi bila tengok tempat yang aku nak kerja tu,
    confirm la akan terjumpa instructor aku.
    kota bharu ni kecik je.

    ReplyDelete
  17. dya skrg pun belajar dan kdg2 kerja part time..huhu

    ReplyDelete
  18. Shiema tak suka kerja. bosan, dah tus erabut nak fikir pasal duit (:

    ReplyDelete
  19. Its depend dengan diri sendiri and bagaimana dia uruskan masa dia.Its all about time management bro.Tak salah kalau nak kill two bird wirh one stone or sambil menyelam minum air. :P

    ReplyDelete
  20. *eksaited ni*

    aku suke nodame cantabile. dan dua kali ulang tengok. tetap aku suka ko tau Zuan. aku nk tgk lagi tp drama ni ada kat dlm lappy lama aku yang dah rosak. adeyh. aku suke drama ni sbb cool sgt main orkestra tu. :))

    kalo aku kan, aku mls nk keje ms blaja. sbb aku jenis suke lepak dan kekadang malas g clas. kalo keje apatah lagi kan kadar kemalasan mesti bertambah. hehe. tp ape2 pun kalo ko rs ko byk masa free, dan boleh keje, apa salahnya. isi masa lapang kan sambil tambah pendapatan. janji tak kaco waktu belajar. :))

    ReplyDelete
  21. Nak keje smbl blaja bole.tp kene manage btul2 lahhh.tp salunya gagal dlm tme management.

    ReplyDelete
  22. sy student..

    dan saya rasa.. saya mmg dah x sabar nak keje..coz benci dengan sume assgmnts..haha

    kerja sambil blajar, ok wut.. asal pandai bg masa & tenaga ^^

    ReplyDelete
  23. yeah!next week aku habis exam dan habis pasum! huhu! akhirnya, masa yang ditunggu telah tiba. hehe!

    ReplyDelete
  24. orang yang kerja untuk belajar adalah seorang yang TABAH :) respekkk

    ReplyDelete
  25. Dah kerja mmg rindu nak belajar semua..tapi bila dah belajar,terhegeh2 lak nak kerja he3..

    ReplyDelete
  26. kerja sambil belajar pun ok... memang rindu zaman belajar dulu2. lama zuan tak buat komik yer? komik gundam tu...

    ReplyDelete
  27. department akak ni ade dua org adik yang bekerja sambil belajar.. diorang cakap bosan pun ade jugak belajar lagi.. yelah sebab dah ade duit sendiri kan..

    Tapi kitaorang just nasihat, pelajaran ni penting untuk masa depan..

    Akak plak time tension2 byk keje mesti rase rindu sgt masa zaman2 belajar dulu.. ;)

    ReplyDelete
  28. bekerja sambil belajar? in my opinion it's not wrong at all selagi pekerjaan itu baik buat dirinya, baik juga buat orang yang berada di sekelilingnya. also, di samping bekerja mereka dapat pelajari dan menimba ilmu pengetahuan yang mana boleh mendewasakan! tetap sukses zuan.

    ReplyDelete
  29. nak keja jugak..tapi tula bz belajar..skrg wat churp churp ngan jual ice blended je..duit ciput gler :(

    ReplyDelete
  30. belajar lg best..hehe kerja ramai kawan lisa ckp penat lah apelah pastu tak sampai 3 bulan keje diorang dah berenti :)

    ReplyDelete
  31. kalau korang tak ready nak keje lagi, baik blaja..
    kumpul ilmu dulu,
    da ready baru keje..
    macam aku.. hehehe

    nikmatilah saat2 korang tengah blaja skang ni..
    gunekan peluang yang ade sebaiknye..
    nanti dah keje, mesti kite akan rindu zaman blaja2 kite dulu..
    kan?

    p/s ; zuan, tu toma ikuta kan?
    cite ape tu ek?

    ReplyDelete
  32. boleh asalkan pandai uruskan masa dgn baik =)

    ReplyDelete
  33. bekerja sambil belajar,pandai manage-kan masa bolehlah,tapi penat sikitlah rasanya.

    ReplyDelete
  34. yg penting pandai bahagikan masa :)

    sy yg tak keja pun masih rindu zaman study :(

    ReplyDelete
  35. setuju dengan SK, kalau kita pandai bahagi kan masa. kerja dan belajar tak ada masalah kot~

    ReplyDelete
  36. Kgum ngn dorg
    sbb mmpu kje n blja at the same time

    ReplyDelete
  37. kdg2 kesian bila pelajar terpaksa bekerja utk tampung pelajaran mereka

    syukur....takperlu kerja masa belajar

    ReplyDelete
  38. kalo tyme blaja, cri lahh keje yg xganggu waktu utk stdy, bwat asgment n ap2 j laaa..ahaha..nasehat dr pengalaman ni tau :P

    ReplyDelete
  39. bgus ape..smbil belaja cri pendapatan sendri..:P

    ReplyDelete
  40. tapi susah lah nak blaja lgi nak keje lagi..penat..dah lah blaja penat..nak keje lgi penat...

    ReplyDelete
  41. student life la yg paling best skali !!!!!!

    akak rindu nk belaja lg.

    ReplyDelete
  42. nodame cantabile!

    kalau seseorang tu boleh belajar sambil bekerja, its okay. at least gain experience and duit poket sendiri.

    but suha sendiri tak berapa setuju. bila tengah belajar, kita belajar. then, time kerja, kita kerja. sebab keduanya pengalaman yang berbeza.

    ReplyDelete
  43. hargai zaman belajar pasti satu hari nanti zuan akan rasa apa yang dkna rasa kini :)

    ReplyDelete
  44. Hehe...it depends on the students' situation too. Some have to work in order to continue studying...and I salute them because it is not easy...As for me...I would love to do a part time work but I do not have the time...that is my problem hehehe

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...