Monday, 9 April 2012

> Budak Sekolah Zaman Sekarang Perangai Pelik

HOlla Peeps,

Seronok kan lepak kat kedai, sembang-sembang ngan kawan rapat, bercerita mengenai macam-macam perkara.

Sebak rasa hati bila mengetahui salah seorang adik sedara kawan baik aku sendiri pernah dibuang sekolah akibat terlibat dalam kegiatan gangsterisma. Dia sedang berada  di tingkatan 5, tapi di buang sekolah dan sekarang sedang memohon untuk masuk semula ke sekolah dan menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini. Di beritahu yang dia telah dibuang sekolah beberapa bulan sebelum tamat sesi persekolahan tahun lepas dimana dia sedang menduduki tingkatan 4. Jika dia di beri peluang untuk menduduki SPM tahun ini, pasti begitu banyak yang perlu dia lakukan untuk mendapat keputusan lebih elok




Mungkin sebab banyak terpengaruh dengan Crows Zero dan KL Gangster?




Memang tergamam aku apabila mendapat tahu berita ni dari kawan aku sendiri. Aku pernah berjumpa dengan adik sedara kawan baik aku ni. Kelihatan di mata aku, tiada gaya seorang gangster. Seorang yang tak banyak bercakap apabila berada semeja dengan aku. Barangkali dia menghormati orang yang lebih tua sehingga mendiamkan diri. Tapi hahikat sebenar yang aku baru ketahui yang dia ni adalah salah seorang Taiko di sekolah. Aku juga dengar yang dia juga tidak menghormati gurunya.. 

Pernah diceritakan kawan aku yang dia pernah marah cikgu sebab cikgu tegur salah seorang murid sama kelas dengannya. "Dia bangun kerusi, dia marah cikgu".

Rasanya mataku salah memberi penilaian..Harap yang dia dapat sambung pengajiannya di tingkatan 5, dan lebih penting, berubah perangai tu.. Takkan ke mana dengan perangai macam tu..


-zuan-
p.s : apa yang guru masa kini lakukan? berpeluk tubuh? We need GTO!!! 

55 comments:

  1. trend terbaru kot..style ape.hahaha mampus la cikgu2

    ReplyDelete
  2. masa sekolah dulu, alhamdulillah, takda kes kes macam ni.

    student takut ngan cikgu.

    ReplyDelete
  3. itu baru sikit yang kita dengar kan.. misz domu dengan budak skulah skrg..rasa takut jer.. rasa x selamat...

    ReplyDelete
  4. Aku dulu pun tak pernah buat kes camtu.. Budak low profile gak aku nie dulu.. haha.. NWay, mungkin budak tu kena banyak interaksi dengan orang yang lebih tua supaya dia dapat berfikir dengan lebih baik.. :D

    ReplyDelete
  5. sekolah sy dulu ade rmi gangster! sek bese kan.start cikgu strict sume dah mula tunduk,lm2 dah x bnyk kes bdk2 gangster,bnyk kena tukar sek jugak supaya diorg x buat group~~~

    ReplyDelete
  6. ni salah satu contoh budak yg tak pnh fkir msa depan. no offence.
    tp, sy pon mcm tu jgak dulu.
    skg, mgkin tak rasa apa..esok lusa bila umur dah mningkat, serious akn mnyesal..

    sy ada seorg kwn jga, kna gntung msa form 5..pksa blajar sdiri smpi SPM. tp skg,ALHAMDULILLAH..

    dia lbh matang n fkir psal msa dpn jauh dr sy..

    ReplyDelete
  7. ni la orang ckp,senang terpengaruh ngan movie movie...tu la perlu ikut gak sign 18sx,sg etc etc tu ...@_@

    ReplyDelete
  8. sebab tu byk org kate jangan nilai ssorang dari luaran..
    kdg2 kulit buku nmpak catik tp isi dlmnya..kite blum tahu..
    jadi sama la mcm anak sedara kawan zuan tu..tp mslah sosial zaman
    skg lg2 remaja mmg suakr dibendung lg..xtahu lah perkara mcm ni bila blh setel kan..hurmm..

    ReplyDelete
  9. budak2 sekolah sekarang ni mmg berbeza dari dulu...sampai berani melawan cikgu tu...yela, budak2 skrg pantang dicabar..mula la nak naik angin...tak tahu la sampai bila masalah gangsterism ni nak settle kat sekolah ni...

    ReplyDelete
  10. teringat masa sekolah dulu 1998, bff kuwang aja baling bag di muka cikgu sebab cikgu baling kapur di muka dia...huhhh sebab tu la saya clash dengan dia...ngeee

    ReplyDelete
  11. budak skrg cepat melenting.. baru nak tegur kite plak y kena marah. adeh payah.

    ReplyDelete
  12. terpengaruh ngn mcm2.. kalau x pndai kawal diri...mmg jadi cmnie.. @_@

    ReplyDelete
  13. Kurang kefahaman konsep hormat menghormati, beragama, berilmu, dan beramal. :)

    ReplyDelete
  14. mungkin jugak disebabkan pengaruh drama.jangan budak budak, orang dewasa pun boelh terpengaruh.

    tapi since dia dah sedar dan ada inisiatif masuk balik sekolah ambik SPM, zaman gangster dia tu mungkin boleh jadi kenangan manis. hiks. ni aku tau dari seorang kawan rapat aku. huhuhu..

    ReplyDelete
  15. org pendiam banyak rahsia + bakat..sama ada ke arah baik @ buruk,nnti trserlah la lame2..hehe

    ReplyDelete
  16. salah pilih jalan, future won't be that bright anymore. unless we have that effort to go back and start a fresh new life.. but influences are just too strong... mmg susah zaman skrg ni.. orang, movie, trend and etc.

    ReplyDelete
  17. apa2 pon mak pak yg perlu bertanggungjwb..sbb pe? sbb diorg d bwh tanggungan mereka..

    ReplyDelete
  18. kat sekolah pon buat hal , haha ;/

    ReplyDelete
  19. zaman dulu takdenye murid brani nk melawan cikgu or even buat jahat kt sekolah

    -.- makin advancela katekn... hm

    ReplyDelete
  20. itula cabaran jd seorg guru masa kini..kena kreatif & inovatif dlm teknik pengajaran & mendidik anak bangsa zmn moden..cara mereka dibesarkan dan suasana mereka membesar x sama mcm zmn dulu..

    ReplyDelete
  21. anak-anak zaman sekrang. masa zaman akak ok je. skrang sekolah dah mcm2 kes....nauzubillah la...minta di jauhkkan

    ReplyDelete
  22. budak skang ni agak kurang ajar.bile cikgu tegur lawan.cikgu rotan lawan n ade yg bagi tau ibu bapa.so ibu bapa yg serang cikgu lak..mase sek dlu2 ne rotan ngn cikgu lex2 je...hehehe

    ReplyDelete
  23. cikgu zaman skrg keno pasang bodyguard la nmpk nyer...hehe

    ReplyDelete
  24. bdk2 skang nie mmg sukar dijangka...kdg2 nampak sgt sweet, tapi yang sweet itu buat perangai dalam diam...kdg2 nampak ganas giler....tapi yang ganas itu, xpernah langgar peraturan...

    ReplyDelete
  25. kalau aku yg jadi cikgu. sakit banyak dah budak tu.

    ReplyDelete
  26. terlalu ikutkan perasaan dan jiwa yang memberontak.

    ReplyDelete
  27. Sekarang ni gangster semua muka baik2...
    hmmm...

    ReplyDelete
  28. pengaruh media lebih memainkan peranan...mereka pandai berlakon sama macam drama atau filem...nie budak sekolah menengah yang korang nampak...tu budak sekolah rendah...macam mana? sudah ada tanda2 membuli...

    ReplyDelete
  29. mana budak tu,meh sini nak pulas telinga skit..heheh

    #jgn lawan cikgu,nanti ilmu tak berkat..heheee

    ReplyDelete
  30. sebab tu kta tak bole nilai dari luar. mgkin budak tu ada sebab knapa dia mcm tu, siapa tahu. kan?

    ReplyDelete
  31. dia yang berdiri siap marah cikgu?? wah.. hebatnya!!!! haha..

    ReplyDelete
  32. Sebaba tu jangan ingat org pendiam tu baik... Orang pendiam lagi bahaya tau.. Banyak memendam rasa..

    ReplyDelete
  33. kita kene bg die ruang utk berfikir..kdg2 kene main psikologi juga..kdg2 hukuman x memberi kesan..

    ReplyDelete
  34. hoho semoga dia sedar.. susah tu woo nk hidup klau takde sijil spm. nk keje ape lepas ni? lain la klau bapak dia ada company sendiri.. fikir la masa depan..

    ReplyDelete
  35. pergh..Abg Long tu kat sekolah kot heheh

    ReplyDelete
  36. entah la zuan. terikut kawan sgt lah tu. ada je kenalan namee kena buang sekolah gak dia tendang cikgu. lagi teruk. masuk college pun kena gantung sbb isap ganja. hmm. taktau lah :( risau. zaman anak2 kita esok lg mencabar.

    ReplyDelete
  37. haiyooo
    byk sbb kenapa kdg2 kita tak jgka pon die tu "taiko" kat sekolah kan..
    kdg2 remaja skrg mengalami krisis dlman yg agak teruk
    sbb tu kdg2 tu kita nmpk die rilek je
    tap blkg kita
    mcm2 jadi..

    ReplyDelete
  38. mgkin ade geng ? sbb tu berani? ckgu pun selalu bagi tnggapan negatif.. mybe lahhh.. XD

    ReplyDelete
  39. budak sekang..memng berbagai bagai..:P

    ReplyDelete
  40. perwatakan berbeza samada dirumah atau disekolah..

    ada yang gengster kat sekolah tp sebaliknya kat rumah..pijak semut pon tak mati :)

    ReplyDelete
  41. do dropouts will move forward in their lives after being prevented to pursue study in school? ---> lebih kurang beginilah satu soalan yg dikemukakan lecturer dulu masa kamiorg bincang isu seumpama ni dlm kelas.

    ReplyDelete
  42. cabaran untuk guru-guru kini...

    ReplyDelete
  43. budak sekarang sumpah scary. -___-

    ReplyDelete
  44. memang menakutkan budak skang ni.terdedah ngan pengaruh luar kuat sangat.aiyooo

    ReplyDelete
  45. tau takpa,bebudak sekarang mang pelik,tgk adik onie sendiri la...ayooooo

    ReplyDelete
  46. nk jd popular kt skolah ler tu...huhuhu

    ReplyDelete
  47. uww i grew up with this kind of kid. my brother. XD gangster sgt tapi spm straight A. the whole family was shocked. there must be a reason why he became so violent.

    ReplyDelete
  48. mostly, sebab nakkan perhatian. sebab kalau diorang tak macam tu, kurang yang peduli

    ReplyDelete
  49. wow mcm tu skali ker.. hmmm harap2 dia brubah..


    fuhhh!! giler hensem pelakon korea tuu.. nak dok skolah yang gengster hensem mcm tu hahahaha

    ReplyDelete
  50. budak2 zaman skrg. huu spm tu penting dik oiii. harap dia sedar la cpt..

    ReplyDelete
  51. kalau tak ubah perangai tu sampai bila2 pun tak berjaya

    ReplyDelete
  52. zaman aku sekolah dulu aku & the geng takut ngan cekgu disiplin tau.... nampak kelibat jer cabut 100 batu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    nissan ad resort y10

    ReplyDelete
  53. aku arap budak2 ni tengok cite gokusen..
    cite tu memang full with good lessons for them..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...