Thursday, 31 May 2012

> Tech Thursday : Cybercrimes

HOlla Peeps,

Online, online, online.. KOrang tau tak yang selangkah korang ke dunia maya or dunia internet, anda sudah dalam keadaan bogel? Iaitu terdedah (vulnerable) dengan pelbagai serangan jenayah cyber (cybercrimes) seperti hacking, spamming, identity theft, tabnabbing phishing dan banyak lagi malware. Setiap data korang adalah berharga kepada mereka. Lets share something in Tech Thursday;


Berikut adalah salah satu senario attacking style yang aku pernah dapat yang aku ingin share kepada semua.


Biasanya pemilik account tidak sedar yang account dia digunakan oleh spammers (jadi jangan blame si pemilik account yang beri spam kepada korang ni ya?). Biasanya spammer akan menggunakan account orang lain untuk menghantar spam kepada mangsa mereka. Mereka biasanya menghantarkan mesej yang menarik untuk menarik minat si mangsa menekan url yang telah diberikkan.


(Click untuk tumbesaran)

Dan di sini berlaku trick yang kita kadang-kadang tidak perasan. Perhatikan URL yang aku dah bulatkan di atas. Ia tiada langsung kaitan dengan laman web twitter. Ini jenis serangan phishing iaitu dengan meminta email dan password si mangsa (ia seperti memancing korang untuk bogelkan diri korang). Salah satu cara untuk mengenali yang anda sedang di phish adalah melihat pada pangkal url korang, ada tak 'https'? https adalah "Hypertext Transfer Protocol Secure" yang mana adalah kombinasi http dan "ssl/tls" yang menghalang data korang daripada dicuri.


Jadi tips untuk elakkan diserang?
  • Gunakan web browser yang menjamin security yang baik seperti google chrome.
  • Pastikan korang menggunakan password yang kuat dan uji kekuatan password korang di sini.
  • Pastikan korang alert dengan url yang korang nak masukkan id dan password korang.
  • Jangan sesekali memberikan email dan password korang kepada orang yang tidak dikenali.
  • Jangan download file dari sumber yang tidak dikenali kesahihannya.
  • Pastika firewall, antivirus dan webbrowser anda up-to-date.
  • Report sebarang tindakan mencurigakan di laman web kepada pihak yang bertanggungjawab.


Jom jadikan dunia maya dunia yang bersih dari cybercrimes (",)


-zuan-
p.s : maaf kalau tak dapat regularly update seperti dulu, aku cuba kekalkan update sekurang-kurangnya satu entry untuk satu minggu. 

46 comments:

  1. oic.. thanks 4 the info ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. infoi dari kaki wayang

      Delete
  2. penah kene gak

    tp buat bodo je hehe

    ReplyDelete
  3. kena alert dgn semua ni...kalau tak..habis la..huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. habissss.. semua identiti didedahkan

      Delete
  4. tenkiu tuk info nie zuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zuan da tech thursday!

      Delete
  5. yg mintk emel & paswd twitter tu pnh kna jgk la dlu..huhu
    tq 4 the info =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. application facebook pun sama.. kena hati2

      Delete
  6. hoho takut la pulak.. kena alert lepas ni. hehe thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam red alert lak.. :)

      Delete
  7. mak aih. password aku weak lah... cemana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tuka la pw yg lebih kuat :)

      Delete
    2. Alphanumberic 64 characters.. hehehee

      Delete
  8. Trimas Zuan..


    Aku pernah jugak dapat emal dari geng blogger, hantar link pa² ntah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. link2 macam mana tu bro?

      Delete
  9. thanks tuan utk info ni..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa lirik tau boni..

      Delete
  10. Terima kasih zuan, hapuskan cybercrimes

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan gunakan optimus prime.. hehee

      Delete
  11. betul.selangkah ke dunia maya kita terdedah. apatah lagi berlangkah langkah. dulu aku pandang ringan.tp sejak blog ktrg kene hack samapi ke emel, aku dah fikir password paling complicated di abad ini..hahahahaha..
    dah test password. result : BEST.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooowhh.. password honey dew adalah "BEST" eh? hehheee

      Delete
    2. result password tu strong atau tak la.. tak kelass la password "BEST"..hhahahahaha

      Delete
  12. bersama membanteras cybercrimes..annoying kot spam ni.

    ReplyDelete
  13. sebuah entry yang berguna untuk semua. actually, i've experienced the same thing. then, i google how to make it normal again, and finally i found out the actual answer. won't let it happen again!

    ReplyDelete
  14. jangan tekan link yang suspicious. kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tekan klik iklan nuffnang takpe.. keh keh keh

      Delete
  15. alhamdulillah so far x penah kena

    tq 4 sharing

    ReplyDelete
  16. Akak dah tak berani nak bukak macam2 ni.. Takut pisang berbuah 2 kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrang nurul tengah tanam pisang..

      Delete
  17. check url mmg penting..sblom wat apae2 aktiviti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi2 melibatkan industri perbankan

      Delete
  18. kalau rasa tak yakin, jangan click..;)

    ReplyDelete
  19. aiseh..bahaya..bahaya~

    p/s: haha, mana ada boring..mcm2 buat tau cuti skola ni..haha~ =p

    ReplyDelete
  20. huhuhu.. slalu dpt msg mcm tu kat twitter.. ingat kan betul2 hari tu.. bahya dh skrg kan.. huhu

    ReplyDelete
  21. kdg2 kat twitter pn dpt spam msg camni kan direct msg..mmg org pnya acc xtau dia kena spam..

    bahaya2..uuhuuu

    thanks zuan :)

    psss : kat sini pn rmai org komen ape..ahha ;p

    ReplyDelete
  22. tirah pnah kna hack sbb nie la...huhu

    #nice sharing zuan..tq#

    ReplyDelete
  23. ya, hati2 lah dengan jenayah cyber ni...

    ReplyDelete
  24. Hi, Nice post! Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

    Thanks!

    Harry
    harry.roger10@gmail.com

    ReplyDelete
  25. ct pernah kena...huhu...memalukan :(

    ReplyDelete
  26. takut lah plak.. kena berhati2 ni

    ReplyDelete
  27. lagi satu,yang lebih senang.
    pakai windows ori dan update sentiasa. :)

    ReplyDelete
  28. Anonymous2/6/13 17:28

    Hiya! I just would like to give a huge thumbs up for the nice info
    you’ve got right here on this post. I might be coming back
    to your blog for extra soon.

    Also visit my web-site; semi automatic shotguns firearms

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...