Monday, 28 May 2012

> Aku dan Air

HOlla Peeps,

Nak dijadikan cerita, stime aku bermain gitar ngan member aku ;

John Mayer : "Macho, sikit air"
Zuan : "Nah Jambu, jangan teeee~" belum sempat habis cakap..

glup glup glup

*dan John meneguk air aku tanpa rasa bersalah*

Zuan : "~guk air smbil berdiri",
John Mayer : "Sedap air mineral ni, terima kasih Macho!! Don't forget to buy my new album!"
Zuan : "Err habiskan la... Aku dah tak dahaga.."
John Mayer : "Sure? Ok Thanks Macho!!!"


Macam tu la kisah aku dan John pada suatu ketika dulu yang mana tiada ketika yang terjadi, ia hanyalah rekaan semata-mata.. Dan kenapa aku tak minum air tu lepas John minum? Sebab apa? Sebab aku dari kecik memang tak minum air yang orang lain minum, lebih-lebih lagi kalau mulut/bibir dah sentuh cawan/botol/straw minuman.. Pasaipa? Sebab,

mulut dia berbau bucuk!!!

Nehhh just kidding hahahaha.. Tak kesah pun sebenarnya, minum je.. hehe just wanna share salah satu sabda Rasulullah;

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Janganlah kalian minum sambil berdiri. Barang siapa lupa sehingga minum sambil berdiri, maka hendaklah ia berusaha untuk memuntahkannya.” (HR. Ahmad no 8135) (sumber Wahai Anakku, Beginilah Cara Minum Rasulullah)

Jadi minumlah air sambil duduk. Pesanan ikhlas dari blogger yang malas nak update.. lol


-zuan-
p.s : sori la tak dapat nak update setiap satu minit sebab setiap satu minit hehe memang suatu yang mustahil sangat.. btw currently workin on some project.. so tak dapat nak blogwalking much and update regularly.. sorry peeps, pray for my DL this semester (",) 

41 comments:

  1. Haha aku agak pantang sikit berkongsi air ni. Tp klau dgn family sendiri aku xde la kesah sgt

    ReplyDelete
  2. kalo minum sambil bawak moto boleh x zuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. duduk kat atas moto kan? boleh rasanya :)

      Delete
  3. nanti air tak ditapis dengan sempurna dlm badan kalau minum berdiri.

    aku tak kesah kalau org tu adalah family dan rakan terdekat dan tau tahap kebersihan dia.. =)

    terrer kalau ko boel update dlm satu minit.

    nama panggilan tu tak tahan.. huahuahua..

    ReplyDelete
  4. salu lupa nak dduk pastu mnum plak mcm org tak pnh jmpa aair setahun. uhuhukk

    ReplyDelete
  5. haha..xkesah kongsi air ngn sape! except kalau org tu non-muslim..x sgt laa nka berkongsi..

    ReplyDelete
  6. aaaaaaa.. eden kkdg terlupe =..="

    ReplyDelete
  7. kadang2 terminum berdiri jugak hhu

    ReplyDelete
  8. kalau minum pakai botol/straw selalu sgt jugak minum air sambil berdiri.. tapi kalau direct ngan glass kena duduk lah kecuali kalau x de kerusi disediakan..

    Good luck dik.. ;)

    ReplyDelete
  9. kalau jadi mak bapak budak jgn minum lepas anak minum..tak elok.. :D

    tapi kadang2 terminum jugak..adess

    ReplyDelete
  10. hehehe...
    btl2..mnum kna la smbil duduk..
    br la sopan n ikut sunnah..

    btw..gud luck for ur study..& miga dpt DL =)

    ReplyDelete
  11. minum berdiri ni selalunya berlaku kat pasar malam..betol tak?

    ReplyDelete
  12. kadang2 minum berdiri jugk..huhu...bru thu nie, akn ku minum berduduk lak :D

    ReplyDelete
  13. nasihat bergune.eheheeee

    ReplyDelete
  14. memang tak elok minum makan smbil berdiri..huhu

    ReplyDelete
  15. Aku tak kisah je minum kongsi cawan dengan kawan lelaki..


    Tapi aku kisah kalau orang minum diri dan aku rajin tegur orang mcam tu.. Dengan teguran sopan la.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhh sopannn siottt! kekekekeke

      Delete
  16. hehehhee minum air byk baru sihat.,hehehehe
    tmbh air masak.hahahaha
    kurangkan air manis

    ReplyDelete
  17. salam, sowi bz sgt, lamer dh x dgt cni....nk mintak tolong bleh x? bleh x sedara tolong komen kat http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2012/05/jawi-malaysia-heritage-treasure.html tentang kepupusan tulisan jawi, just utk educational purpose, lecturer sye nk tgk pendpt bloggers, thnx ek...

    ReplyDelete
  18. ahhahaahh!! elehhh.. nanti kalau ada gf kongsi jugak minum aper hahaha

    yup2!! betul tu.. abah ngn mak dah latih minum dudok dr kecik.. kdg2 terrr habis mak bisin.. ehhehehe

    ReplyDelete
  19. byk hikmahnya minum sambil duduk.. :)

    ReplyDelete
  20. uishh.
    sampai kena muntahkan tu.

    ReplyDelete
  21. Zuan ada plan nak hapdet setiap satu minit..hebat benau tu~ ;P
    ok, all the very best for ur DL~ ^^

    ReplyDelete
  22. aku taw x elok minum berdiri...tp kan xxtaw knp payah sgt nk dduk walaupon kerusi ada dpan mata...hahaha

    ReplyDelete
  23. apa apa yang ko tengah usahakan,take ur time...buat yang penting dulu... :)
    apa apa pun bro,all the best!

    ReplyDelete
  24. ingatkan zuan yg minum air atas tu.. awat macho sgt? rupanya salah! hehe...

    ReplyDelete
  25. saya tak kisah kalau kongsi air dengan family n kawan2 rapat. kalau tak rapat, yang tak tahu cara hidup dia. pembersih ke tidak, mmg xakan share.hahahahaha.

    ReplyDelete
  26. zuan npe entry atas xda comment link?

    heee ye ke zuan mmg xminum air y org lain dah mnum?;p..tp mmg ada org cmtu..share sudu pn xmau..apatah lg share straw..haha

    bz ek..:D

    ReplyDelete
  27. wahhh berborak dgn artis ye? hehehe

    zuan kak sha nak komen kat enrty blogopolis zuan tu tapi tak boleh pun? huhu

    ReplyDelete
  28. thanks zuan . even kte semua dah diajar benda2 cmni . tp still lupa kan kadang2 . thanks for reminding . insyaAllah ain akan lebih berhati hati : )

    ReplyDelete
  29. terima kasih.aku pon suka betul minum berdiri.aiyooo

    ReplyDelete
  30. ramai yg xtahu pasal jgn minum berdiri ni kan zuan..
    TQ for sharing this ;)





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  31. tuh la kdg terlupa...terminum jugak air sambil berdiri..huhu

    ReplyDelete
  32. such good and beneficial entry. okay after this i will always get used to drink the water while sitting, which is always advisable.

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum...

    kadang2 tu kalau busy, memang tak duduk bila minum air, multi-tasking lah kononnya kan, hahahaha...

    ReplyDelete
  34. benda yg mudah tapi sometimes mudah terlupa
    tq remind us bro

    ReplyDelete
  35. kdg2 law da haus sgt mmg bdiri la jwbnye..but thanx remind me..:)

    ReplyDelete
  36. mana-mana pun tak elok sbnrnye , makan ke minum ke . hehe , sama sahaja .

    ReplyDelete
  37. Oh...Zuan x minum air tu sbb John Mayer minum berdiri eyh?

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...