Thursday, 24 May 2012

Tech Thursday : Quran Android

HOlla Peeps,

Aku bukan pengguna android, tapi aku nak promote satu apps menarik untuk dimuat turun ke dalam android mobile anda! Ia adalah Quran Android (boleh dirujuk di sini http://android.quran.com/).




Apa yang menarik?
  • Ia adalah free (open source).
  • Bila dah di dalam mobile, means portability. So boleh membaca al-Quran di mana sahaja anda berada (so lepas ni no more excuse kenapa tak baca Quran).
  • Terjemahan dalam pelbagai bahasa (Bahasa Arab, Bahasa Inggeris Sahih Antarabangsa Terjemahan, Perancis, Jerman, Indonesia, Melayu,Sepanyol, Turki, Transliterasi, dan Urdu).
  • Boleh search terjemahan kegemaran anda.
  • Mempunyai interface yang menarik dan easy to navigate.
  • Dan banyak lagi..

Apa tunggu lagi? Dapatkan applikasi ini di Android Market


-zuan-
p.s : nak kena beli satu android phone ni :D 

60 comments:

  1. alhamdulillah..ada jugak Quran Android...mmg bagus aplikasi ni...:D

    > tu la..bercadang nak dapatkan android phone jugak ni nanti..hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah yeah..jom ber-android bersama

      Delete
  2. mcm2 aplikasi ada kan..bagus2

    ReplyDelete
  3. Quran Android, canggih & mudah. kan?

    ReplyDelete
  4. Dinie pun tak guna Android. Baguslaa ada apps macamni :)

    ReplyDelete
  5. waaa~ phone aku baru je rosak..
    nak pakai android plak lah pasni..
    member aku lepak je pegi trip taw arah kiblat tanpe perlu bertanye kepada pihak resort..
    tak sia2 ade apps penunjuk kiblat gittew lam smartphone..
    barulah berjasa katenye..

    i think, we should have one la zuan..

    ReplyDelete
  6. wahh..menarik ni zuan..tp shida xde lg android huhuu..tgu lah 1 day :)

    #nak tgu zuan review pasal tablet sylvania tu ^_^

    ReplyDelete
  7. saya ada dowload. rasa lega dapat bawak merata tablet ni bebila leh baca.

    ReplyDelete
  8. bleh la download...

    ReplyDelete
  9. kalau selalu outstation, elok ada smartphone ni..

    ReplyDelete
  10. k aku tak sempat2 nk rasa guna android -.-''

    ReplyDelete
  11. app pertama yg di download dlm android market. ada byk jenis. cuma tak jumpa yg ada ustaz atau syeikh mengaji sbb bacaan mereka kan tepat. bole blajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bacaan dari qari belainan juga dengan tarannum yang berlainan

      Delete
  12. Wah kena cari ni... Thanks dik for the info.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul carikan untuk kid juga.. =)

      Delete
    2. nurul nk android satu...pastu baru leh install

      Delete
  13. Assalamualaikum Zuan

    saya dah ada tapi tulisan nya kecil pulak...nak cuba yg ini TK

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena zoom laa gaya nyer yea.. =)

      Delete
  14. bgusnya leh baca bila2 jer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil baca dan dapat pahala..

      Delete
  15. Bagusnya applikasi. Mudah-mudahan usaha si pencipta applikasi ni dapat berkat.

    Aku pun tak ada fon canggih android.

    ReplyDelete
  16. Nak beli smartphone gak lah lepas nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli lah satu bro! =)

      Delete
    2. kid , nk satu smartphone by kid .

      Delete
  17. free..bagus nih..tapi saya bukan Android..:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung laaa.. canggih punya!

      Delete
    2. abg zarul ada yg lebih canggih...sy 3310 je.

      Delete
  18. menarik...thx kongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kita kongsikan..

      Delete
  19. ok! no more excuse :)

    ReplyDelete
  20. wahhhhh alhmdulillah ade aplikasi al-quran utk android kan?
    bile tah nak dpt henpon cggih =.='






    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin suatu hari nanti bila ada rezeki lebih.. =)

      Delete
  21. makin maju dunia skrg ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecanggihan memudahkan manusia

      Delete
  22. kalau guna three three ten agk2 boleh download tk? huhu
    btw, bagus la app ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. three three ten kena modified punya. =)

      Delete
    2. modify mcm kete ke kid ?

      Delete
  23. besnyerrr...nset murh sgt...just mampu masukkan mp3 quran utk dengar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi lah tu kan... at least ada..

      Delete
  24. sgt bgs!! tp ipad sy pun dah byk install.. sgt2 berguna..

    ReplyDelete
  25. info yang bagus dari bro kacak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kid, awk ni admin blog ni ye...hehehehehe :D

      Delete
    2. hehe pemilik blog tak berkemampuan nak balas komen untuk waktu terdekat ni..huhu

      Delete
  26. tak memiliki android. skrang tk rasa nak beli lagi. nk beli kamera mcm zuan :

    bonus dah dpt.

    ReplyDelete
  27. teknologi hp aku tak sampai ke tahap ni lagi..hehehe

    ReplyDelete
  28. ya teknologi hp di zaman metropolitan camni memang hebat dan canggih belaka, dan kekadang sampai tak terikut. but this one is good, cool, interesting, and useful for all of us. :)

    ReplyDelete
  29. 'maaf, account anda tidak mencukupi untuk memiliki sebuah android' hehehe..

    ReplyDelete
  30. wah bagus ada apps mcam ni.. tapi den tak mampoo nak beli droid.. hukhuk~

    ReplyDelete
  31. android mmg simple n best!! software pun selalu hapdet..

    ReplyDelete
  32. i have this app on my tablet! it's great tapi tak boleh letak tablet bawah lantai bawak masuk toilet dalam handbag suma heee

    ReplyDelete
  33. benda free & elok gini memang wajib download.hohoho

    ReplyDelete
  34. yup.! sangat bagus dan memudahkan..tapi lagi feel bila baca pakai naskhah dia.. :)

    ReplyDelete
  35. bilalah aku nak pakai android? em emm

    ReplyDelete
  36. bro...pehal slow sgt update these days?hehehe :P

    ReplyDelete
  37. best bah android kan..iphone mcm x jumpa..adaka ehhh huhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...