Monday, 21 May 2012

Alif Ba Ta Duniaku

HOlla Peeps,

Normal la pada seseorang pelajar tu untuk tetiba vanish dari dunia maya disebabkan ke-busy-an melanda diri. Tapi jangan salah faham yang pelajar itu sibuk belajar (terutama aku yang pemalas membaca ni) kerna dia mungkin hilang dicolek alien!

Progress final year projek aku semakin nampak jelas. Proses siapkan proposal dah 90%, dan bulan 6 ni dah nak kena present proposal before aku kena start developing. Ingat lagi pool yang pernah aku buat bulan lepas? Projek aku ada kaitan dengan Jawi. Yups membina aplikasi mengajar membaca tulisan Jawi berbentuk interaktif (menggunakan konsep fonik) kepada murid praskolah. Satu projek amal boleh dikatakan, kerana membantu mengelakkan jawi dari pupus ditelan zaman.

Jangan biarkan mereka senyum kerana tidak tahu menulis Jawi..

Jika kita lihat, akhbar-akhbar semakin kurang dalam penulisan jawi, semuanya rumi. Internasionale la kononnya? Tapi tak boleh la biarkan tulisan jawi ni pupus begitu sahaja, dan diharapkan ia digunakan dengan meluas suatu masa nanti seperti zaman kesultanan Melayu melaka dulu. Kita tengok negara maju di Asia seperti Jepun dan Korea, mereka masih menggunakan tulisan Kanji dan Hanja dalam penulisan mereka. Kenapa kita tak teruskan menggunakan Jawi dalam penulisan kita seperti mereka?

Thanks to both of my supervisor, mereka mencadangkan aku develope satu applikasi untuk mengajar membaca jawi, which is what i like, pendidikkan. Hope that one day, aku kembali dalam dunia pendidikkan :)

Jom layan lirik lagu Awie, Alif Ba Ta Duniaku (video ada kat bawah)..


Pabila ku rindu
Hiaskan diriku
Ku melawan cintaku

Pabila ku jemu
Pejamkan mataku
Ku masuk ke alam khayalku

Alif,ba,ta duniaku
Siapa yang tahu
Apakah di dadaku ini

Ku, ku, I, I, I
Hanya ku seorang
Yang tahu pergolakan
Mindaku

Kau, kau, you, you, you
tak mungkin boleh tahu
selagi ku tak cerita

Hentikanlah
Marah, marah
Dunia
Takkan berubah
Dengan amok
Dan amarahmu itu
Sedarlah
Kawanku

Aa, aa, ih, ih, uu, uu,
Tak depan, bawah, atas
tiga cara saja
Membacanya

Oh, oh
Jangan ternganga
Uh... uh...
sedihnya
Kalau kau masih
Belum belajar ( 3X )
Kawanku

Cintaku
Cintamu
Cinta
Cinta kita satu/sama
Hidup ini
Akan mudah
Kalau mimpi
Kita sama 



Janganlah biar Jawi pupus ditelan zaman..


-zuan-
p.s : penat main futsal dan badminton semalam.. huhu ni la akibatnya dah lama tak bersukan, stamina pun dah tak ada.. 

52 comments:

  1. aku bangga sebab dilahirkan di Johor, bersekolah agama dan tahu membaca dan menulis JAWI. hehe

    Jom kunjungi Entri Terbaru saya Mari belajar berenang

    ReplyDelete
  2. effort & idea yang sangat bgs! teruskan..all the best ya :)

    ReplyDelete
  3. Impressive! all the best utk zuan.. and may your wish to be part og the education field will b fulfilled real soon.. :)

    ReplyDelete
  4. semoga final project kamu itu akan berjalan dgn lancar ye zuan..=)

    good luck!

    ReplyDelete
  5. satu usaha dan komitmen yang baikk.. teruskan (",)

    ReplyDelete
  6. moga final project tu berjalan dengan lancar..
    yup.. kalau dibiarkan, boleh pupus penggunaan bahasa jawi itu..

    ReplyDelete
  7. tulisan jawi harus dikekalkan.. kalau tak, generasi akan datang langsung tak mengenal tulisan jawi.. bila terjadi macam tu, alangkah sedihnya rasa

    ReplyDelete
  8. 'ibu. Abg tak nak p sekolah agama ptg nie'
    'kenapa?'
    'susahlah bu nak belajar bahasa arab (jawi)'

    Akak kat opis cerita kat dkna tentang anak dia.

    ReplyDelete
  9. all the best to ur final project

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah. Aku pun pandai jugak la tulis jawi even tak berapa mahir .. Hikhikhik...

    Gudluck Projek tuh !!

    ReplyDelete
  11. good luck...............................!
    ;)

    ReplyDelete
  12. sy sangsi..adakah anak2 skrg mahir membaca jawi?

    ReplyDelete
  13. tulisan jawi ni mcm dah nak pupus..org2 tua je yg tahu..tu pun brp kerat je

    ReplyDelete
  14. memang menunjukkan keperibadian ko yang ohsem,bro! :)
    respect.

    ReplyDelete
  15. Busy jenis ni takpe lazi Zuan, mengejar ilmu, megejar ibadat.. Selamat maju jaya ok! ;)



    Aku pun risau pasal jawi yang dah makin layu ni. Dekat Brunei diaorang tetap bangga guna perkataan jawi dekat signboard diaorang bawahnya baru melayu.

    Kat tempat kita ada yang nak english terus, konon international...

    ReplyDelete
  16. ooo... patut lah tanye kami pasal jawi tu.

    good luck on your final year project! :)

    ReplyDelete
  17. Hurmmm.... betul tu bro... kalau kat televisyen selalu je ade rancangan untuk galakkan cakap bahasa inggeris tapi tidak bagi tulisan jawi

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah, proud of u Zuan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bangga dengan saiazuan..

      Delete
  19. menarik app yg ko bangunkan tu..dah siap nnt jgn lupa share share.. mana tau ada org yang tak tau baca dan tulis jawi ke.

    ko main futsal ke berkungfu kat court tu. hahahha

    ReplyDelete
  20. sapa supervisor zuan????akak dulu buat multimedia app tuk budak tadika belaja ABC using phonics reading .....

    menarik projek zuan ni...nnti dah present proposal...boleh la mula buat....jgn wat laast minit....sbb byk bende nak buat kalau final projek...

    testing la ....thesis lg...presentation lagi....good luck...akak dapat A :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama saya tak buat assignment @ thesis

      Delete
    2. dah tua laa tu bro.wakakaka

      Delete
  21. Anonymous21/5/12 19:40

    Zuan amik pendidikn? Kat mne eh


    Iffahafeefah.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh nope, x amek pndidikkan pn..tp prnah msk dlm bidang guru dlu.. mengajar

      Delete
  22. bagus usaha murni nih....

    ReplyDelete
  23. kan lebih elok kalau setiap u ada blaja jawi.. asalkan dpt bc dah cukup dh.. sbenarnya sronok bila bc jawi ni..

    ReplyDelete
  24. dekat suratkhabar pun sikit je ruangan tulisan jawi.takut nanti anak2 kita tak tau pulak baca jawi.

    ReplyDelete
  25. aku sendiri skang kalau baca jawi merangkak2.aiyoo...main futsal & badminton tak ajak pon.camni ah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku baca jawi dah leh berlari.. =)

      Delete
    2. hehe badminton bawah fakulti, takkan nak ajak plak..hehe some other time bro :D

      Delete
  26. skrg ni rasanya mmg ramai yg tak tahu baca jawi...tak kata semua la...huhu~

    > all the best utk projek ni zuan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena didik dari awal untuk si kecil baca jawi

      Delete
    2. yups, melentur buluh biarlah dari rebungnya

      Delete
  27. bagus fyp zuan. martabatkan balik zmn tulisan jawi mcm zmn dulu balik. rmi jugak yg x boleh baca dan tulis jawi. gud luck ;)

    ReplyDelete
  28. superb idea :)
    good luck for your final project then...

    ReplyDelete
  29. saya boleh baca rumi dan jawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh jadi model tuk applikasi ni nanti..hehe

      Delete
  30. sangat bagus zuan, kesal tgk bdk2 kecik sekarang yg tak pandai baca jawi ni.. belajar jawi tu pun asas mengaji juga, mengenal huruf hijaiyah dan mengamalkannya secara tak langsung mempercepatkan proses mengaji dan membaca quran..

    bagusbagus usaha kau

    ReplyDelete
  31. Teringat masa kecik2 dulu ajar cousin2 akak baca iqra..

    ReplyDelete
  32. Gud job.. Jawi tu warisan, simbol keislaman sejarah lampau org melayu.. Skrg mmg da ramai tatau bce jawi.. Tu ok lg, ni ade yg tak knl huruf jawi.. Kalau tatau jawi, msti tatau bce quran.. :)

    ReplyDelete
  33. dah lama tak dengar lagu ni! masa kecik2 dulu suka berlakon cikgu dgn anak murid hehe...

    ReplyDelete
  34. x psti skng anak muda leh baca jawi ag ke x..

    ReplyDelete
  35. busy dalam senyap kan zuan?hik..... good luck for ur proposal !

    ReplyDelete
  36. oo..busy ngah wat projek psl jawi tu ek..
    patutla kat sidebar ada soalan pasl jawi tu...
    hehe..gud job..

    jgnkan kata nk main yg berat2..naik tangga sket pun dh mengah2..hehe =p

    ReplyDelete
  37. wuuu.. siswi baru abes final exam... hikhik.. gud luck dgn projek tuh... :)

    #suke jawi.. lame da xtulis jawi.. :)

    ReplyDelete
  38. comeynyer budk tu :D

    hope dpt la menarik minat budk2 tu belajar, jgn duk ber-angry bird sgt...huhu

    ReplyDelete
  39. this is a very good approach indeed. hoping every single kid these days know how to write and read jawi

    ReplyDelete
  40. bagus gler projek ni.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...