Friday, 13 January 2012

> Tuntutlah ilmu walaupun sampai ke negeri Cina

HOlla Peeps,

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:
Katakanlah: Adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu”. (Az-Zumar:9)

#justgoogleit

Begitu penting ilmu ini dalam islam, tahukah korang yang perkataan 'ilmu' disebut sebanyak 750 kali di dalam al-Quran? Begitu tingginya martabat orang berilmu, dan mereka sangat dipandang mulia dan diberi pujian di sisi islam.


Firman Allah S.W.T maksudnya:
Allah memberikan hikmah (ilmu pengetahuan) kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan orang-orang yang diberikan ilmu pengetahuan beerti ia telah diberikan kebaikan yang banyak”. (Al-Baqarah:269)
Firman-Nya lagi maksudnya:
Hanya sanya orang yang takut kepada Allah ialah orang yang berilmu”. (Al-Faatir:28)

Jangan hanya menuntut ilmu untuk mendapat semua A dalam UPSR, PMR dan SPM, ataupun untuk mendapat segulung Diploma dan Ijazah, sebaliknya gunakan ilmu itu untuk kebaikkan dan kepentingan seluruh umat islam, banyak pahalanya jika berkongsi ilmu dengan orang lain dan gunakan ilmu itu di tempat yang betul. 

Juga kena ingat yang ilmu dan ajaran Islam perlulah diutamakan, jangan hanya taksub dengan ilmu di dunia sehingga lupa untuk menuntut ilmu dan bekalan yang akan kita bawa ke akhirat kelak. 

"Tuntutlah ilmu walaupun sampai ke negeri Cina". (Al-Hadis) 

dipetik dan diolah dari Menuntut Ilmu Menurut Perspektif Islam

-zuan-
p.s : short entry, sebab ada orang tanya bila nak post entry, hehe sorry, ada masa nak tweet n fb je time exam ni, tapi tak ada masa sangat nak blogging! One more paper guys, be back on 17th of january (",)

46 comments:

  1. betul tu. jangan setakat nak dapatkan A tapi biarlah ilmu tu melekat di minda dan diamalkan untuk kebaikan.

    all d best for your last paper! =)

    ReplyDelete
  2. eh lama tak jadi 1st commentator. hehe.

    ReplyDelete
  3. ye baiklah..tuntut ilmu itu dituntut =)

    ReplyDelete
  4. tuntut ilmu banyak banyak. tapi bila dah dapat ilmu tu jangan peram pulak. sebarkan la.

    ReplyDelete
  5. habisla pas 17th ni hari hari zuan update entry 3 kali sehari lepas makan. (macam makan ubat)hahahahahaha

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Saiazuan

    sesekali n3 pun sudah menarik dan penuh pelajaran

    ReplyDelete
  7. orang yang berilmu adalah orang yang paling tinggi pangkatnya di sisi Allah.

    good luck zuan..pasni BW sampai lebam mata ;p

    ReplyDelete
  8. carilah ilmu sehingga nafas yang terakhir...

    ReplyDelete
  9. dulu2 time skolah belajar nak bagi dpt result cantik je. rugu rugi rugi. skrg bila dah smbung blajar baru paham kenapa kita kena blajar bkn untuk sekadar result elok je tp biar ilmu tu kekal selamanya n member manfaat pada semua. hehe

    ReplyDelete
  10. rasanye mcm study utk exam jek..abes exam lupa dah..

    ReplyDelete
  11. sama-samalah kita terus menuntut ilmu... :)

    ReplyDelete
  12. 750 kli???
    wow!!
    thats mean ilmu is really important...

    ReplyDelete
  13. tapi jangan la taksubb sangat nak tuntut ilmu sebab ikhlas nak tuntut ilmu, n tak target 'A' lagi...

    tu pun ngarut!
    kalau dah grad n dah keja kat universiti sebagai pensyarah nanti,
    gaji pun dah laju..
    masa pun dah banyak..
    assignment pun dah tak der..
    nak belajar sampai ke kutub utara pun sila lah :D

    ReplyDelete
  14. tersedar dari lamunan. thanks for this reminder. hehe sorry saya ke yg suruh update tu :P ALL THE BEST!

    ReplyDelete
  15. betul tu.. jgn pernah bangga dgn hanya satu ilmu yg kta dh blaja.. ilmu kta dgn ilmu Allah yg luas bagaikan setitis air yang terakhir dgn air laut terbentang luas.. sentiasa menuntut ilmu sampai nafas terakhir..

    nice entry..

    ReplyDelete
  16. ilmu tidak akan pernah habis untuk di pelajari :)

    ReplyDelete
  17. pastu, jgn kedekut ilmu...sebarkan walaupun satu ayat

    ReplyDelete
  18. setuju! sekecil mana pun pengetahuan yang kita timba, adalah ilmu yang berguna dalam hidup ni. terus mencari pengetahuan dan menimba ilmu :)

    ReplyDelete
  19. simple je tap byk jugak yg x taw, hehehe, pasal jumlah bilangan ilmu yg dsebut dlm Quran :)

    maseh zuan..

    hooyeaahhh, tuntut ilmu utk kehidupan, bukan utk keduniaan :)

    ReplyDelete
  20. xpe zuan sntiasa tguuu...hehe..padan la jrg nmpak update..kat G+ pun shida xcek lg nih..

    ReplyDelete
  21. sememangnya ilmu sangat istimewa, lebih istimewa lagi jika kita memberi dan menerima ilmu2 tersebut. let we share the wonderful knowledges together :)

    ReplyDelete
  22. Allah SWT mengangkat darajat orang-orang berilmu

    ReplyDelete
  23. menuntut ilmu ni luas. asal positive , itu dahkira ilmu yang baik. :) so silalah tuntut ilmu hingga ke negeri cina.:D cewah.

    ReplyDelete
  24. menuntut ilmu ni luas. asal positive , itu dahkira ilmu yang baik. :) so silalah tuntut ilmu hingga ke negeri cina.:D cewah.

    ReplyDelete
  25. Betul tuh Zuan, dah dapat ilmu amalkan, jangan peram buat pekasam.

    ReplyDelete
  26. hee. btol. jgn nk kejar A's or whatever. tp ilmu ni kene sebarkan,belajar la ape pon.


    ehh zuan penah tgk cerita hindustan? 3 idiots tak silap. i guess that cerita suit this entry. hehe. cuz that guy belajar mcm2 and end up die gunekan ilmu die ade. die bukan kejar ijazah tp ilmu. hee.

    ReplyDelete
  27. betul tu kan. bkn semata-mata utk duniawi saja t ilmu akhirat kita kena bljr lebih lagi sbenarnya..

    ReplyDelete
  28. ilmu itu dinamakan ilmu jika kita pndai gunakannya :D
    so, cari ilmu & amalkan.

    gud luck zuan ^^

    ReplyDelete
  29. lupa lak aku ape dlm bahasa arab.hehehe btui2

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah, perkongsian menarik.... da abes final exam dude?

    ReplyDelete
  31. berkata saidina ali r.a : orang jahil ibarat mati walaupon hakikat dia belom mati.. bangkai bernyawa

    ReplyDelete
  32. hurmmm awal gle balik cuti..hehehe hurmm aku bukan blajar unimap la..aku student IPG..hehehe
    elok2 balik bro

    ReplyDelete
  33. ye ke jue seksi. biase je. =p

    ReplyDelete
  34. amboi ko. nak jadi gentlement tak perlu la sampai nak bukak kan pintu kete. cukup la sekadar memahami situasi semasa. kalau nak bukak jgk pintu kte kene la ada red carpet ke. green carpet ke. pink carpet ke.

    ReplyDelete
  35. baik abang.. sy tuntut ilmu ni haaa :D

    ReplyDelete
  36. tanpa ilmu, rugi la kita tak gitu? :D

    ReplyDelete
  37. best gak belaja sampai ke china.hehe.

    lama tak singgah sini :(

    ReplyDelete
  38. haha..skrg ramai yg belajar nk pass exam..err aku termasuk mungkin :D

    ReplyDelete
  39. gua dah kat barat dah ni.alhamdulillah.

    ReplyDelete
  40. kenapa kenan tuntut sampai ke negara chinajer??kenapa tak tuntut sampai ke hujung nyawa?hikhik

    ReplyDelete
  41. menuntut ilmu tidak kire tua mude,ilmu berguna pada sume pringkat masyrakat ye dakk.heeee

    ReplyDelete
  42. wajibnya menuntut ilmu, shg tidak mengenal jarak dan waktu

    ReplyDelete
  43. biarlah dapat A di akhirat :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...