Friday, 27 January 2012

> Miss Call

HOlla Peeps,


Kemalangan kecil tempoh hari mengingatkan aku yang Malaikat takkan Miss Call kita untuk bagitau,

"dude, your time is up!!!"
 
#justgoogleit

Ia mengingatkan aku dan kita semua yang kita seharusnya sentiasa beringat dan bersedia sepanjang masa dimana sahaja situasi kita berada tak kita di atas motor, sedang menonton wayang, sedang berblog, mahupun sedang beribadah, nyawa kita akan ditarik tanpa kita ketahui bila..

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan yang sebenarnya dan hanya kepada Kamilah, kamu dikembalikan." (Al Anbiya` : 35)

Sangat menyeramkan tapi itulah hakikat yang selalu kita lupa dan alpa.. Kita terlalu sibuk dengan urusan duniawi sehingga lupa untuk beribadah yang mengambil masa beberapa minit sahaja. Kita terlalu sibuk berdendam sehingga lupa yang ia tidak akan menenteramkan jiwa kita. Kita alpa dengan benda yang mengalpakan sehingga ditertawakan oleh seth-tan..

#googleImage

Rasanya tak perlu la aku bercerita panjang mengenai sesuatu hakikat yang kita sering terlupa, semoga entry ni membuka mata dan mengingatkan semua tentang mati, insyaAllah..


-zuan-
p.s : weekend yang busy perlu aku tempuh.. 

50 comments:

  1. =)
    seringkali kta biarkn misscall.. hmm.. tanpa call balik.. tpi Allah tak prnah ptus asa nk misscall..

    ReplyDelete
  2. tsk.. aku baca entri ni.. teringat kak diya punya relation yg rapat dgn mak dia..

    sbb,, aku pernah dengar kat mana ntah,, sygnya Allah kepada kita, melebihi / sama seperti seorang ibu yang penyayang..

    then,, kat situ,, aku tak smpat nk process habis ustaz tu cakap,, so otak aku conclude yg,, kalau zahirnya di dunia mak kita sygkn kita,, then,, untunglah dia..

    apa kaitan dgn entry ni.. err.. aku tak sempat process,, tp tu la yg aku terfikir :D

    nnti aku teringat aku mai komen sini.. haha :D

    ReplyDelete
  3. betul tu..kiat mesti sentiasa ingat tentang kematian...

    p.s kita sama bz hari minggu nie :(

    ReplyDelete
  4. entah kenape semalam pon aku slalu terpikir pasal mati..

    accident? syukur kau selamat zuan..

    ReplyDelete
  5. baru tadi dapat berita kawan meninggal ketika tidur... innalillah.... :(

    ReplyDelete
  6. Sesungguhnya mati itu pasti...

    ReplyDelete
  7. entah, sekarang ni tiba2 kematian rasa dah dekat. tapi aku buat masalah buat macam takde pape. adui!

    ReplyDelete
  8. dunia ini hanya sementara.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Saiazuan

    dah ada Firman dlm n3 tu...
    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. perlu sentiasa beringat~~

    ReplyDelete
  11. aku yg xcident hr tu pun dah tiap2 hr mgingatkan diri

    ReplyDelete
  12. tq kerana mengigtkn psl kematian hee

    ReplyDelete
  13. x kurang sesaat dan x lebih sesaat pun if malaikat nk ambek nyawa manusia. always on time..tepat..

    ReplyDelete
  14. kan ? kita kena sentiasa bersedia. jgn sesekali alpa. tapi susah .

    ReplyDelete
  15. peringatan untuk kita semua. all the best zuan :)

    ReplyDelete
  16. takde yang bole compare kasihnya Allah kepada kita.

    ari tu kata bosan. now kata bizi. tsk tsk tsk.

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, pengisian hari Jumaat yang membina....terima kaseh sebab mengingatkan Zuan...insyaallah lepas ni kita jgn leka dan alpa lagi huhuhu

    ReplyDelete
  18. entry y sgt bermanfaat..:)

    kita sll leka kan..jd kn beringat la sll..

    thankks zuan..eheemm busy ek minggu ni?minggu dpn busy lagi..ahaha ;p

    ReplyDelete
  19. yup, setuju..dan lg satu quote yg boleh mengingatkn kte semua,

    Beribadahlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok hari, dan bekerjalah mencari rezeki di dunia ini sekuat mu seolah-olah kamu akan hidup selamanya.

    ReplyDelete
  20. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

    ReplyDelete
  21. nice entry.tq wan....membuat orang lain celik mata tentang kematian...Insyllh..

    ReplyDelete
  22. orang sekarang takot untuk mati,,sedangkan mase para zaman nabi dulu mereka seolah2 berlumba untuk mati,,yes,malaikat x buat missed call,,=)

    ReplyDelete
  23. insaf....thx mengingati..

    ReplyDelete
  24. kau eksiden ke bro?
    syukurlah masih dipanjangkan umur :)

    ReplyDelete
  25. MATI itu pasti. huhu.

    takutnyer mati.

    ReplyDelete
  26. terimakasih mengingatkan kami manusia yg sering lupa nih.bersedialah sbab mati itu pasti.semua org akn alaminya.

    ReplyDelete
  27. Kadang-kadang memang kita alpa dengan hal dunia je. Huuuu.. Thank you for the reminder

    ReplyDelete
  28. sentiasa hati2 n berdoa.
    semoga kita sentiasa dilindungi.amin

    ReplyDelete
  29. semoga kita semua akan mendapat husnul khatimah.

    ReplyDelete
  30. Thanks for the reminder Zuan! Nice entry. Mudah2an kita semua neh sentiasa beringat2 dan mengingati (:

    ReplyDelete
  31. betul tu. kita selalu lupa. mati boleh datang tiba2. tengah bergelak tawa tiba2 kaku tak bernyawa. takut. sama2 kita beringat dan tambah amal ibadah yang ada.

    ReplyDelete
  32. nice entry duh...=D

    penuh ngn ilmu...

    ReplyDelete
  33. Nikamati hari2 yang ada seolah2 itu kali terakhir kita akn laluinya. Kn ?
    Malang x berbau~

    ReplyDelete
  34. sentiasa la beringat kan...ajal seseorang tu takkan cepat sesaat dan lambat sesaat...cuma kita je tak tahu bila...

    ReplyDelete
  35. mati itu pasti..terima kasih atas peringtan..

    slmt pagi bro^^

    ReplyDelete
  36. betul zuan and thanks for reminding ya :)

    ReplyDelete
  37. sape yg pernah exiden sure mmg slu beringat.. MATI tu pasti.. manusia ni je sllu hati batu.. guwa pon same =.='







    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  38. terima kasih ats peringatan dan perkongsian ni...:)

    ReplyDelete
  39. kalau aku teringt pasal mati kawan2 cakap ish x baik cakap macma tuh..bukan ke dapat pahala..=p

    ReplyDelete
  40. kita tak tau yang kita nak mati biler.. so, waspada ler..

    :: kena ade persiapan ni~

    ReplyDelete
  41. syukur takde apa2.. kita kena sentiasa beringat dan bersedia..

    ReplyDelete
  42. alhamdulillah.. ringkas tapi bermakna.. ;)

    ReplyDelete
  43. jgn lupa ucap dua kalimah syahadah tiap kali sblum tidur..

    ReplyDelete
  44. ingat mati dapat pahala :)

    ReplyDelete
  45. nice blog..i follow u keh...take k!assalam

    ReplyDelete
  46. bila ingt mati, mula la tkot menyelubungi...huhuhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...