Monday, 2 January 2012

> Elak Dari Masaalah?

HOlla Peeps,

Selalu orang akan cakap,

"Don't get into a trouble, don't make a mistake"

Dan ia adalah benar, sangat benar yang kita tak perlu mencari masaalah bukan? Kalau tak ada masaalah, tak perlu pening-pening kepala, tak perlu menyusahkan diri dan boleh relax sahaja, bila relax happy je tak ingat dunia orang kata.

Tapi kalau ada masaalah mula lah mengeluh "adoiiiiii~ leceh betul la..."

Aku selalu 'play safe' dan nak avoid masaalah, tapi fikiran aku berubah selepas aku tengok salah satu movie awesome tahun ini The Three Musketeers! Apa yang mengubah fikiran aku? Ia adalah satu pesanan terakhir bapa D'Artagnan sebelum dia berangkat ke kota untuk menjadi Musketeers,

"Get into a trouble and learn from mistake!"   


Cari dan masaalah dan belajar darinya.. Dalam hidup kita ni, perlulah ada masaalah, jangan bagi akal kita terlalu lama berehat tanpa masaalah. Dan jika ada masaalah, ada la benda baru yang kita akan belajar, ia samalah konsep dengan PENINGkatan

"tiada pening, tiadalah peningkatan"

Alhamdulillah, PENINGkatan adalah entry aku yang paling banyak komen aku dapat, lebih 170 komen aku dapat untuk entry tu (PENINGkatan) apa kekuatannya? Aku pun tak tau tapi ia membuktikan yang aku tak bertepuk sebelah tangan! Thanks for the support, setiap komen memberi inspirasi dan semangat untuk aku terus menaip (",) 

Selamat menghadapi masaalah pembaca semua.. 


-zuan-
p.s : entry pendek tak semestinya kosong, entry panjang tak semestinya penuh.. ini entry terakhir aku sebelum aku berehat dari dunia blog kerna perlu fokus dengan final exam, sayonara untuk sementara waktu.. 

62 comments:

  1. I always got into trouble. =.=" lol

    ReplyDelete
  2. Yeppp.. Setiap masalah ada solution.. Gud luck for final exam bro...

    ReplyDelete
  3. ala, naper x blogging dh....

    ReplyDelete
  4. kalau ada masalah, kita berdoa jea kat tuhan agar dipermudahkan masalah tu..
    tapi, usaha pun harus juga..

    #sejak bila fa pakai ayat ustazah nih??

    ReplyDelete
  5. nak kena tgk movie ni nampaknya, nk kasi feel lebih tuk entry ni hehe

    ReplyDelete
  6. masalahh ye? hurm sy selalu byk mslh smpi mak cakap kau ni banyak btl mslh mak tak paham btl.hahaa maybe sbb tu sy ni nampak matured dr kakak sy yg tua 3 tahun dr sy. :)

    apa pun semua tukan pengalaman hidup skrgya kita tak lah lari dari mslh bila kita dh sedia utk hadapi :)

    ReplyDelete
  7. gudluck exam! exam juga satu masalah so selamat menyelesaikan masalah... :)

    ReplyDelete
  8. masalah yang mematangkan akal fikiran kita untuk terus berfikir...memang betul, kalau akal kita lama duk berehat pasti kita berada ditakok yang lama.


    setiap apa yang berlaku pasti memerlukan akal fikiran kita untuk mencari punca, sebab, penyelesaian dan hadapinya dengan ketabahan...

    good luck zuan, buat yang terbaik untuk exam..biar susah sekarang kerna pasti hari esok kamo akan dapat kesenanganya :)

    ReplyDelete
  9. gud luck and all the best !
    :)

    ReplyDelete
  10. tak banyak yang nak
    'get-into-trouble'
    sebab? semua takut gagal.
    (Pocket pun takut)

    better duduk jer atas trek keterapi tu, n ikut jer sampai abis.
    skolah-
    skolah lagi-
    -keja-
    -cari bini-
    -epf terkumpul beli rumah-
    -keja lagi-
    -tukar keja kot sesekali-
    -epf dah buleh kuarkan setel utang-
    -tunggu mati lah kot...

    kamu berani turun n wander off kat padang or hutan? kang terjumpa singa, kena lawan la plak kan.. (Or simply lari)

    tapi itu lah, kalau tak turun dari trek tu, tak jumpa la singa tu. n sampai bila takkan tahu camana nak lawan singa... (Or tak tahu camana nak lari dari singa)

    so jom PENING!
    untuk PENINGkatan :D

    Meh kita berenti jer dari apa yang kita buat sekarang n pegi ke america buat bisnes jom! tu baru betul off-track journey :D

    ReplyDelete
  11. work under pressure itu nikmat. hehe!

    ReplyDelete
  12. gudluck exam !

    jdn lri dri msalh.. try to face it !

    ReplyDelete
  13. kadang-kadang hidup kita ni perlu ada masalah, baru ada adventure siket.. betul tak?

    > gud luck untuk exam ek =.<

    ReplyDelete
  14. tanpa masalah..idop kita akn boring..haha

    ReplyDelete
  15. don't trouble trouble till troubles troubles you..

    ReplyDelete
  16. yup its true..
    mistakes is what makes people grow..kalo x,nnt smpai bila2 pun xkan belajar dr kesilapan. x maju org kata..

    but there's a difference between get into trouble and mencipta masalah dengan sengaja. hahah

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Saiazuan

    moga Allah permudahkan urusan untuk menduduki peperiksaan
    semoga memperolehi keputusan yg amat cemerlang
    cemerlang di dunia dan cemerlang di Akhirat
    Insyaallah

    ReplyDelete
  18. get into trouble and learn from mistake..oyeah!

    will be missing u zuan..wish u all the best..go for it!

    ReplyDelete
  19. yg selalu kita semat dlm diri
    tiada masalah tanpa penyelesaian, cuma antara cepat dgn lambat je..sbb ada masalah yg agak mudah diselesaikan & ada yg susah diselesaikan & memerlukan sedikit waktu~

    ReplyDelete
  20. do ur best..& Allah will do the rest~ =)

    ReplyDelete
  21. setiap masalah yang datang akan mematangkan fikiran.

    ReplyDelete
  22. where u get the knowledge,
    u get from experience,
    whre u get thr experience,
    u get it from the mistake,

    hee
    so jgn takit dgn ase "SALAH" itu kan :)

    selamat belajar :))

    ReplyDelete
  23. hmmm... betul jugak kan? sebb tulah, tanpa kegagalan, seseorang x belajar erti kehidupan yg sebenar2nya. gudluck exam ye zuan. hepy new year ^_^

    ReplyDelete
  24. gud luck 4 ur exam ^^

    ReplyDelete
  25. ramai nye yg g brperang ngn paper2 exam minggu nie kn..
    btw gud luck zuan! ;)

    ReplyDelete
  26. baru betul kehidupan kalau ada masalah .

    ReplyDelete
  27. nice entry ..hingga meresap dalam sanubari..tapi demmm! bila ain tersalah nampak @ mmg betul2 salah :

    MASAALAH @ MASALAH?

    hope zuan dapat perbaiki lagi entry ini.
    selamat tahun baru ;)

    ReplyDelete
  28. aku ni kejap kejap ada masalah.
    kejap kejap free from problems.
    tapi bila ada masalah.baru nak berubah.dekatkan diri pada Allah.

    ReplyDelete
  29. trouble is a friends..
    lg susah nk solve lg lah menguji hati kita nie..
    tp bila masalah uuh dpt diselesaikan perrghh mang cm best for heaven lah..hehe.. so jom kawan ngn trouble..hehe

    ReplyDelete
  30. my next mission is learning from mistake. everything is inside it. if we could deal well with it, insha-Allah, we could settle averything troubles well too! emm, happy new year once again...

    ReplyDelete
  31. masalah ni kadang2 memang penting.tapi kalau terlampau banyak memang pening.haha.

    tapi sape banyak masalah mesti kental hati kan.

    ReplyDelete
  32. Hidup ni memang tak pernah lari dari masalah,so,face it with smile:)

    ReplyDelete
  33. setuju dgn entry ni,
    belajar dri kesilapan ^^

    ReplyDelete
  34. orang tua... goodluck final!! :)

    ReplyDelete
  35. get into trouble, take risks. tak ada risk, tak ada la peningkatan.

    all d best for ur exam! =)

    ReplyDelete
  36. Thumbs up untuk entri ni!

    Hidup tanpa masalah itulah hidup yang bermasalah!

    PENINGkatan,

    "tiada pening, tiadalah peningkatan"
    <-- Terbaik!


    *Wan kalau nak buat name card ke apa ke email aku okeh! Salam 2012..

    ReplyDelete
  37. get into trouble and learn from mistake. agree !

    gud luck zuan :)

    ReplyDelete
  38. gdluck utk final xm zuan ^_^

    ReplyDelete
  39. ingat lagi ada seseorang berkata..jangan berdoa tak ditimpa masalah/dugaan tapi berdoalah semoga diberi kekuatan untuk mengharunginya=)

    so kalau ada masalah kita mmg kena settle.dr situ dapat pengalaman=)so mummy setuju aper zuan kata

    ReplyDelete
  40. masalah tak pernah habis tapi nanti datanglah si penyelesaian..cewah..

    eh cerita the three musketeers memang best

    dan cepat2 habis exam..gwa tunggu nak karok ni...hahaha

    ReplyDelete
  41. trouble kalau tak susahkan orang dah le :D

    ReplyDelete
  42. gudluck and all the best untuk final exam zuan. :)

    ReplyDelete
  43. hahaha...aku terbaca komen finaz. semangat tol dia nak karok. hahha.

    k k gud luck tuk final exam.

    ReplyDelete
  44. zuan sama macam namee. kita selalu playsafe untuk avoid probs. sbb namee ni jenis gelabah jugabila ada probs. so selalu pun buat hal sendiri je n takmau campur sbb tak mampu nk tanggung prob yg banyak. tp problah yg mematangkan kita sebenarnya :)

    ReplyDelete
  45. hehee..sntiasa support hingga hjung nyawa..wahhh hehee ^_^

    ReplyDelete
  46. tu la kan.masalah ni kdg2 boleh mematangkan kita balik. tu yg katanya, semua benda da hikmahnya. hee

    ReplyDelete
  47. mark kalendar ko dari sekrang. hahahahha

    ReplyDelete
  48. hidup kalo takde mslh tak mencabar la..dan bosan kan kan

    ReplyDelete
  49. hadapi masalh dgn senyuman..weee..

    pssttt..mcm lah leh senyum kalau sendiri dilanda masalah..pe pon masalah mmg mematangkan kite..buat kite berfikir and lebih berhati hati..

    ReplyDelete
  50. kalau takde masalah...macam kosong je hidup ni kan...haha...

    #semua tu ada hikmahnya...(^^,)

    ReplyDelete
  51. trouble is my friend!! ala.. mesti rindu celoteh zuan lepas ni.. good luck for ur final k!

    ReplyDelete
  52. sibuk jugak gk ni..tp pelajaran lg pntg kn..
    btw,gudluck! :)

    ReplyDelete
  53. makin mantap bro skrg .. papepn aku tetap sokong ko mcm dulu hehe ^^

    ReplyDelete
  54. "Cari masalah, dan belajar darinya" nice, suka statement ni..

    ReplyDelete
  55. PENINGkatan?

    mmg pening kepala hehehe

    ReplyDelete
  56. ade masalah? jom g makan aiskrim..saya belanje..nak? ='

    ReplyDelete
  57. fifi tengok the three masketeers barbie je. kahkah.

    ReplyDelete
  58. masalah tu ujian,,
    ujian tu tande ALLAH sayang an hambenye,, ;)

    ReplyDelete
  59. semua orang ada masalah. tapi jangan cari masalah..heheh...

    ReplyDelete
  60. betul2...get into it n u will learn from it...

    masing2 ada ujian masing2 :D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...