Tuesday, 5 June 2012

> Tips : Saving Duit

HOlla Peeps,

Pada student yang masih study dan tiada terikat pada loan, selalunya bila tengah bulan atau hujung bulan sementara tunggu mesej "Abah dah masuk duit".

Huhu selalunya akan ikat perut pada hujung bulan sebab awal bulan dah makan mewah-mewah dan berhibur. Yela, duit tu tuk kita makan, bukan tuk 'wife' or 'husband' kita makan sekali kan?

Plus selalunya terpaksa spend duit untuk sewa rumah, bill air, bill elektrik dan bill internet. Memang memeningkan kepala sehingga uban tumbuh dengan pantasnya tanpa mengira usia.

Well, it is a student's life peeps hehe!

http://www.ineedmotivation.com/blog/wp-content/uploads/2008/05/428691roll-of-money-held-together-with-rubber-band-posters.jpg

So lets share something shall we? Share cara nak jimatkn duit or share tips makan murah.

  • Makan roti! Beli roti 'gardinier' yg pack jimat harga RM2.50 tu. Dan salut dengan jem 'ladies choice'. Boleh save 2 hari dengan makan roti. 
  • Time makan kat kedai makan, order sky juice / air suam / air kosong je.. Boleh jimat lebih RM1 dengan meminum skyjuce.
  • Bila keluar makan ngan kawan-kawan tu, buat la cerita sedih macam ko teringin nak makan chicken chop, tapi duit tak cukup sebab duit dah pakai dah bayar bill elektrik.
  • Dinasihatkan jangan makan Maggi kalau tak ada duit sangat. Beli la sosej yang pek jimat. Boleh dapat 10 sosej dalam harga RM2-3. Potong baik punya 5 batang sosej tu, masukkan dalam mikrowave dan makan dengan telur or mayonis or sos. Saving untuk 2 malam insyaAllah.
  • Beli biskut tiger atau biskut kering dan cicah dengan air milo. Layan gak hehe.
  • Makan kurma! Kerna kurma banyak khasiatnya dan menghilangkan rasa lapar. (info kurma

Itu je la yang biasa aku makan untuk save duit aku. Walaupun tak banyak sangat save nye, tapi at least ada gak savings kan..

hehe got something more to share peeps?


add on tips dari kawan blog :


  • Puasa je, memang jimat (oleh Arelan)
  • Sikitkan duit dalam poket atau jangan simpan duit banyak sangat dalam wallet (oleh Boni)


-zuan-
p.s : harap ada masa untuk balik majlis kawin kawan aku minggu depan.. 

73 comments:

  1. time miskin br stat saving sbnrnye ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaaaa.. sangat setuju.. kalau kaya, tak henggat makan apa saja

      Delete
    2. huhuhu yups.. klu tgh brduit nak fastfood je..huhu

      Delete
    3. setuju!!!! rasa ada byk duit dlm wallet ni...rasa nak amik yg mahal2...awahahahahaha.....kalau tk sky juice je :D

      Delete
  2. haha masa tgh sengkek just makan sarapan dn makan mlm je. xyah makan benda sampingan pun xpe.

    ReplyDelete
  3. hahaha...aku kalau sengkek, puasa je terus.lagi jimat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puasa kerana sengkek.. rasanya kena betulkan niat tu.. puasa kerana pahala.. =)

      Delete
    2. betul tu.....niat tu penting...

      Delete
  4. Betul lah, ok la daripada tak jimat langsung kan.

    Bagus betul cara aReLaN kat atas ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups.. agree ngan cara dia.. just kna perbetulkan niat je :)

      Delete
  5. tapi aku ni jenis makan nasi,nak tak nak kena gak makan nasi.huhu. yp bila x de duit.pilih lauk yg murah2 ajelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic.. aku leh lagi survive klu xde nasi :D

      Delete
  6. remind me a lot of study time. tp dah kerja ni ada masanya sengkek gak. so kena apply life masa study jugak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita banyak belajar tentang life time study :)

      Delete
  7. salu nye hujung2 sem jer cenggini.. sebab awal2 sem dah perabih loan.. muehehe

    ReplyDelete
  8. bila dari awal dah pandai berjimat-cermat nanti bila dah berdua bertiga semua tu jadi biasa.. ;)

    ReplyDelete
  9. ok juga zuan tips tu tp tulah student ni mmg xleh lari dari makn meggie beli satu pack tu stok tuk smggu ..huhuh~

    ReplyDelete
  10. pergh! boleh kurus kering kalau makan macam ni..
    kalau saya setiap hari wajib makan nasi. saya jimat dengan makan nasi bujang je. rm2 jugak.. so kira jimat lah jugak tu kan :)

    skyjus memang feveret saya. bertambah2 jimat.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe makan roti bagus.. xde kering punya ;)

      Delete
  11. errrr. errrr. errrr. jarang pulak buat semua benda tuh. haha.

    tapi point buat ayat kesian tu yess yesss. selalu buat. hahaha. n resultnya agak berhasil jugak even tak dapat benda yg nak tuh. haha

    eh tapi. selalu puasa je terus, tak terasa sangat kalau time kelas. huhu.

    ReplyDelete
  12. Tapi kalau study area sebelah negeri di UTARA still boleh survive lagi....kalau aku dulu kalau teringin nak makan nasi letak kuah dan kicap je....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bila dah keje, balun je semua kan

      Delete
    2. akak dulu last sem kat sana, kami masak kat umah sewa...gilie2 masak....sangat jimat...duit makan rm30 /month....sbb kongsi beli barang dapur + masak gilir2....tp kalau lelaki susah la kot....

      time final exam + present final projek...kami tak masak. tkde masa..smua busy n penat.

      Delete
  13. tips baik tu...kena saving dr skrg, bla dh xda duit, pening kepala huhu

    ReplyDelete
  14. buat2 duit ada tinggal lagi rm5 je dalam poket padahal ada banyak lagi. ni untuk memastikan kita takut untuk berbelanja

    ReplyDelete
  15. dkna setuju tang beli roti tu.. sebab dkna dulu pon berjimat dengan makan roti jer..megi jarang2 makan :)

    ReplyDelete
  16. disebabkan hana mempunyai sifat malas. hana slalu beli megi cup utk mkn tengahari. saving tak saving sangat la.hehe

    ReplyDelete
  17. Selalunya klu duk ckp psl saving2 ni, it equals to mee segera. Hahaha. da sinonim sgt da dgn kampus life ni >.<

    ReplyDelete
  18. masa aku studi dulu, ramai awek rela hati masak bekal untuk aku.. haha jimat

    ReplyDelete
  19. haha yg first, second dgn fourth tu mmg aku selalu buat, haha btw lama gilaaaaaa xdtg sini, hamba buzy byk nih :p final year lah kan, wish me luck..haha

    ReplyDelete
  20. haha. kalu wat mcm ni spnjg taun kompem jadi jutawan 5tahun brikutnye..jum start..! hehehe

    ReplyDelete
  21. makan roti tu memang betul2 jimat la..
    kalau meggi tak de mana jimat pun..
    lain la kalau sebungkus meggi dia
    patah2 kan kepada 10 bahagian..hahaha

    ReplyDelete
  22. puasa mmg leh jimat..tp jgn time buka puasa belanja sakan lak..huhu

    ReplyDelete
  23. kalo boleh la kan, makan nasi sekali sehari je. antara brekafast dan lunch, makan je roti, kuih je. brunch. kenyang gak tau. then, ptg baru makan nasi. boleh save utk mlm.

    disamping save duit, bole save masa. mlm bole relax2 je buat asiment ke study ke kan. katakanlah malam tu lapar, makan biskut. kira makan ringan2 je.

    :))

    ReplyDelete
  24. lepas maghrib ada budak ketuk bilik,dia jual sosej, malam2 makan tu je, murah je rm2 dpt 5 rasanya. kenyang pun kenyang

    ReplyDelete
  25. dah 2 hari makan roti cicah milo... huhu bukan saving sangat, cuma sakit gigi :-)

    tapi dapat berjimat jugak tu kan

    ReplyDelete
  26. teringat balik masa study dulu...bab makan mmg kena pandai saving...kalau tak..sebelum sampai masanya..duit da habis...haha..

    ReplyDelete
  27. salah satu usaha nak kuruskan badan gakkkk

    ReplyDelete
  28. eyda makan shake herbalife je . harga memang mahal tapi beli tu untuk makan sebulan . kenyang macam makan nasi . huhuhu



    tapi dulu camtula . memang penah rase la ade rm5 untuk 2 hari . perghhh mencabar ! dahla time tu gemok ! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM5 untuk dua hari.. megi dan telur aje lah.. hehehe

      Delete
  29. setujuu.. nak bajet puasa sunat lah banyak2.. ehehe.. Insya Allah perkara yang baik2 akan mendapat keberkatan daripada Allah swt..

    ReplyDelete
  30. dulu aku beli beras sekilo.. ikan bilis dan telur.. masak nasik.. tumbuk ikan bilis sampai hancur, jadikan perencah.. maka jadilah nasik goreng.. air sirap.. leh laa tahan 2-3 hari.. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu aku malas bab masak nasik..

      Delete
    2. laki mmg malas...huhu...diorg suka pada masakan isteri...ye dok kid????

      tp kid ada masak tu sha kan? so sweet n romentik !!suka kalau lelaki yg suka masak or pandai masak...

      Delete
  31. sy selalu tglkn duit cukup2 utk seminggu mkn so x d la nk beli benda bkn2. hahaha jimat x?

    ReplyDelete
  32. Tips untuk save duit drp Azham Vsvc...keluar makan sorang-sorang macam aku...nanti nak makan pun tak bernafsu sebab orang semua pandang pelik...hahahaha......

    ReplyDelete
  33. ujung2 sem ni mengamalkan pembelian roti sebagai makan malam...memang jimat..

    ReplyDelete
  34. puasa jer lah yer.. plg jimat.. haha.. byk2 minum aek maka kuranglah rasa nak makan byk2.. ;D

    ReplyDelete
  35. aku suke part biskut cicah milo tu sebab aku slalu buat.. hehehe.. awal2 sem dulu, boleh la layan beli nesvita minum ngan milo kan.. ujung2 ni, da tak mampu daa.. sudahnye, nak feeling2 cam makan nesvita, aku buat milo, hancur2 kan biskut kering dalam tu.. rase die same je.. hehehe

    yang pasal jangan letak dwet banyak dalam wallet tu aku setuju.. nak lagi gempak, letak dwet besar2 dalam wallet je.. mesti rase kurang nak berbelanje sebab malas nak pecahkan dwet tu.. huhu.. tu tips member aku la time skolah dulu..

    ReplyDelete
  36. akak kalau nak jimat dik.. beli nasi lemak pagi tu wat makan tengahari.. heheheehe..

    Tapi bila dah hari2 bosan plak..

    ReplyDelete
  37. dah kerja2 nih pun kene saving gak...senang kalo ado apo2 emergency ke...

    ReplyDelete
  38. Dapat duit terus simpan dalam bank.. Tak sempat pergi bank simpan jer dalam tabung.. Tak sempat simpan dalam tabung, tanam belakang rumah jer... Kalau ada benda urgent nak guna duit baru korek balik.. :D

    ReplyDelete
  39. huaaa skg dah kembali mkn megi..mkn biskot cicah air tu ok.. mmg kenyg

    ReplyDelete
  40. memang elok sangat2 la kamu bg tips nk ct nak balik sane ni...mmg ct nk berjimat sangat2 ni..trime kasih :)

    ReplyDelete
  41. makan kurma tu mcm best!

    ReplyDelete
  42. selalu makan roti je..hehe

    ReplyDelete
  43. satu lagi tips. jangan keluar rumah/bilik.duduk diam2....hahahah XD

    ReplyDelete
  44. aku pernah rasa sume tu..tp cara kalau rumah sewa pompuan lain sikit, aku ngan jue dulu bila awal bulan beli beras, telur & bawang siap siap.so bila tgh bulan bole masak kat rumah nasi goreng kunyit, nasi goreng halia sume resepi citaan kitorg..hahaha..xde lauk xpe asalkan ada rasa nasi goreng tu..huhuhuu...

    ReplyDelete
  45. eh ko tinggal lagi satu tips yg paling effektif utk rasa kenyang..minum air kosong 3-4 liter sehari di samping makan sikit sikit tu,kompem tak rasa lapar. sihat lagi.

    ReplyDelete
  46. makan roti cicah dengan air suam..haha.lagi jimat..tak yah guna milo..haha

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum Zul

    bila dah bekerja lagi kena berjimat

    ReplyDelete
  48. wahh..entry yg menarik..memg sesuai tuk gologn student t'utama yg m'hrpkn duit mak ayah..hehe..t'ingt aku wktu stdy last year..slalu jg saving duit t'utame bile hjg buln...huhuu

    ReplyDelete
  49. kalo schaze nak saving, duit bg kat ibu
    bila nak beli benda baru minta balik.haha

    ReplyDelete
  50. haha// perlu dicoba nih mas triknya..

    ReplyDelete
  51. anak abah...

    minum air jarang (plain water) itu menyihatkan, bukan sebab pokai tau.. :-)

    ReplyDelete
  52. selalu bwt mcm tu..tp tak apa la nnti dh hbis study xpyah pening2 nk byar loan :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...