Sunday, 24 June 2012

> Memutuskan Silaturrahim

HOlla Peeps,

Lama rasanya tak share something menggunakan dialog.. Well, here we goes peeps! Enjoy this little ride~ hehe..


Berlaku suatu situasi..
http://4.bp.blogspot.com/-JIvuVE5IJX0/TgWw5H4vgoI/AAAAAAAABYo/kPRtImLoF5E/s1600/fight.gif

Ali: Ko ni siot la!!! Semua ko cakap nak betul je!!!
Baba: Betul la apa aku cakap tu, aku google dulu kot sebelum cakap..
Ali : Ahh sudah la Babu!!! Eh Baba mulai sekarang, kita bukan lagi kawan!! Nyah kau dari rumah aku.
Baba: Ehh ni rumah aku ke rumah engkau?

Hari ke 2;

Ali keluar dari rumah Baba dan tinggal di rumah Cha.

Hari ke3;

Ali dan Baba berselisih di pasar malam, tapi tidak bertegur siapa dan meninggikan hidung mereka.
Dan pergaduhan mereka berterusan untuk suatu masa yang lama..


Disebabkan suatu perkara kecil, habis rosak suatu persahabatan, putus suatu silaturrahim..


Riwayat al-Bukhari : "tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari..yang lebih baik antara keduanya adalah yang memulakan salam" (al-Bukhari)
dan "Tidak masuk syurga sesiapa yang memutus silaturrahmi" (al-Bukhari)
 (credit sumber sumber Zaharuddin[dot]net: Memutuskan Silaturrahmi)

http://4.bp.blogspot.com/-t7H2s2RF1SM/T7p9k-CdrHI/AAAAAAAAAOY/SdsxGfqAmx0/s1600/silaturrahim.png

Jadi, sambungkan benang yang putus, rapatkan kutub yang jauh.. (",)


-zuan-
p.s : examination weeks bermula :) 

41 comments:

  1. tapi namee ada je sampai tahap taknak kawan dengan seseorang. sebab dia fitnah namee. so namee taknak kawan dengan namee dah sebab dia suka dengki senyap. kalau macam tu kira dosa jugak ke zuan sebab kita takut dia aniaya kita lagi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm entah la namee, zuan tak pasti pasal tu, rasanya lebih baik jangan rapat dengan orang macam tu..

      Delete
    2. saya nak rapat dengan zuan leh tak? hehehee

      Delete
    3. hahaa klu namee nak rapat ngan zuan xpe..hehehe :P

      Delete
  2. Riwayat al-Bukhari : "tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari..yang lebih baik antara keduanya adalah yang memulakan salam" (al-Bukhari)

    hmmm, kadang2 perasaan je yg pelik time2 bila jadi cenni. aku tau kau pun tau rasa dia macam mana.

    but then, sekarang, aku rasa, even stil bermasam muka, tapi just dengan ucapkan salam bila berjumpa seems dapat selesaikan masalah masam muka ni. haha. kan ? kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sebab kita ada ego, betul?

      mudah mudahan Allah lembutkan hati mereka :)

      Delete
  3. Assalamualaikum Zuan

    Nauzubillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap dapat perlindungan daripadaNYA.. :)

      Delete
  4. harap dijauhkan perkara mcm ni

    ReplyDelete
  5. lupakanlah..
    segala persengketaan..
    hubungkan kembali..
    tali persaudaraan..
    kerna orang beriman..
    itu bersaudaraaa..

    penah dengar tak nasyid ni?
    aku lupe dah tajuk die ape..
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah!
      aku dapat dah..
      bersatu - raihan..

      Delete
    2. best lagu ni..hehe thanks for sharing :D

      Delete
  6. Ingtan bersama..rapatkan mana yg renggang :)

    Gud luck mndudki exam..hehe

    ReplyDelete
  7. penah jugak experience benda2 camni. gaduh lama2. nak tegur pun taknak, apakan lagi menatap wajahnya >___<

    tapi benda da lepas, time changes it all. sekarang da ok, tpi xla mcm dlu. forget the past, move on. cheers ^^

    ReplyDelete
  8. sambungkan benang yg putus dan rapatkan kutub yg jauh...ciptaan sendiri yer...menarik gak...hehe

    ReplyDelete
  9. kalau berkawan, berpada-pada. jangan terlampau baik sehingga kawan sendiri pijak di atas kepala kita tanpa ada rasa hormat sedikitpun. dan Arisha sangat salute kepada yang menggunakan cara yang betul dalam persahabatan.

    ReplyDelete
  10. Buang yang keruh, masak air tu dulu sampai jernih..

    ReplyDelete
  11. kekawan ni ada juga yang pesen suka ikut kepala sendiri dan pentingkan diri sendiri. sampai boleh jadi jelik. hurm, manusia kan? tak semua samaa.

    ReplyDelete
  12. hmmmmmmmm, takut sangat bila jadi macam ni... :'(

    ReplyDelete
  13. erm tpi kdg kite xmintak

    its just happened

    so tggu n lihat cmne penghujungnye

    ReplyDelete
  14. bro.. aku sedih bro.. benda ni ada berlaku kat aku.. dulu kawan kamcing.. sekarang.. kat FB pun dah unfriend.. hmmmmm... tak tau lah ape nak jadi kat dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai unfriend ek bro? susah la mcm tu..

      Delete
  15. Kdg2 susah nk maintain frenship or relationship tu.. Sebab msg2 ada ego kan.. But gud entry to remind all people out there.. Sometimes we didnt mean putuskan silaturahim tp cara dia yg tak boleh diterima.. Dari kita skt hati better we jz leave him n keep silent.. :)

    ReplyDelete
  16. jangan ambil remeh dengan hadis ni, mmg dalam Islam jgn sesekali putuskan silaturrahim. belajar buang ego

    ReplyDelete
  17. jap nk ambik benang sambung balik.heheh nasihat yg bgs :)

    ReplyDelete
  18. Nasihat yang bagus dik.. Skrang org dah pentingkan wang dari pershabatan, perhubungan, bila kita senang ramai yg nak berkawan, cuba kita susah.. semua larikan tinggalkan kita.. TQ dik.. ;)

    ReplyDelete
  19. nice one. kawan biar berjuta, musuh jangan dicari.jangan hanya sebab benda kecik, jadi masalah besar gitu.kena banyak bersabar sume

    ReplyDelete
  20. jgn ego la..slh sorg kena mengalah. gaduh lama2 x best, hati x tenang

    ReplyDelete
  21. ade gak sampai satu tahap tu aku x larat nak layan kerenah mmbe aku.. semua die je btull... so aku buat2 tak layan ja... tapi x la sampai tak tegur langsung.. okei la kan cam ni kan?

    ReplyDelete
  22. aah betol la tu.. bagus gak zuan remind ceni..hehe
    tapi sometimes, ade mase kita jauhkan diri lagi
    better drpd nak bedepan dgn perangai manusia yg
    buat hati jd bengkekkk je.. tp takdela smpai putus
    saudara ke hape.. camtu tak kire putus silaturrahim
    kan?kan?kan? =P




    Luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  23. kesimpulannya jgn gadoh2.. jgn cepat sentap!

    ReplyDelete
  24. betul2.. kalau dua2 melayan ego mmg xleh nak leraikan.. hmmm... sorang jd pengalah.. zuan, awak mesti jd pengalah kalo ada gaduh dgn sy ek.. ahahha

    ReplyDelete
  25. kena dengan situasi sekarang. cuba untuk menjernihkan kembali. tak elok pun gaduh lama lama ni. thankss zuan. :D

    ReplyDelete
  26. org yang tak pikir panjang mmg senang nak putuskan hubungan la


    rasa mcm lama tak hupdate je

    ReplyDelete
  27. Tips panjang umur. Mengeratkan silaturrahim :)

    ReplyDelete
  28. kadang2 terpaksa memutuskan silatulrahim dari mereka yang suka mencipta aib org dan menyebarkan aib yang dicipta. paling benci manusia macam nie. lebih rela tak berkawan.

    ReplyDelete
  29. tanpa persefahaman,tanpa toleransi,tanpa mengenal baik buruk...apa gunanya meneruskan silaturahim yang seperti benang yang basah...

    ReplyDelete
  30. kalau tak boel sebulu pun.tegur je la.sekadar berbahasa.

    ReplyDelete
  31. kalau ikotkan hati mmg xnak tegur, tp pikir kawan, sy tegur jugak :)

    ReplyDelete
  32. mmg tak elok bermusuh-musuh / bergaduh-gaduh sampai tahap tak bertegur sapa nie..memaafkan dan bertolak ansur lebih baik..
    #forgive everyone for the sake of ukhuwah...

    ReplyDelete
  33. mmg x elok x btegur sapa neh..ditambah kalau keegoan tu mgunung mmg susah ah nak bbaik semula
    tp semua org bljr dr pgalaman..x slh beri peluang kedua jika ade kesempatan utk mjernihkan keadaan

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...