Friday, 15 June 2012

> Panduan Kepada Yang Travel: Solat Qasar dan Jama'

Salam Jumaat,

For travelers, terutamanya aku yang selalu travel baik dari Seremban ke Arau dan Arau ke Seremban untuk study, memang akan ada masalah untuk solat terutamanya Zuhur dan Asar, atau Maghrib dan Isyak. Jadi biasanya akan di Qasar atau Jama' kan solat tersebut.

Di hari jumaat yang mulia ni, let's share something shall we? hehe

Panduan Solat Qasar Dan Jama' http://www.e-solat.gov.my/solahBM.php
Panduan Solat Qasar Dan Jama' http://www.e-solat.gov.my/solahBM.php
Panduan Solat Qasar Dan Jama' http://www.e-solat.gov.my/solahBM.php
Panduan Solat Qasar Dan Jama' http://www.e-solat.gov.my/solahBM.php
Panduan Solat Qasar Dan Jama' http://www.e-solat.gov.my/solahBM.php

sumber : Panduan Solat Qasar Dan Jama'


-zuan-
p.s : weekend ni ada wedding one of my close friend..hope dapat attend.. :) 

42 comments:

  1. ha, sye selama nie tercari2, susah klau nk travel klau blur pasal jama'

    ReplyDelete
  2. nice

    ade bku pnduan kalau kite nk blaja

    ReplyDelete
  3. Nice entry. Thanks for sharing.

    * Jom join GA drpd SB.. http://diarihatimuslimah.blogspot.com/2012/06/ga-bersama-sb-di-m2m-care-house.html

    ReplyDelete
  4. tanda sayangnya Allah kepada hambaNya..

    so, gunakanlah..

    ReplyDelete
  5. Alhamdullilah

    perkukuhkan lagi pada yg sudah tahu

    me kasih

    ReplyDelete
  6. selalu jugak amalkan lau ulang alik dr terengganu dan kelantan :)

    ReplyDelete
  7. terima kasih perkongsian..
    tang niat tu penting..kdg2 terkonfius ila ke ilaihi ke...
    Alhamdulillah dah semakin yakin dgn niat skrg:)

    ReplyDelete
  8. time kasih share dik.. ;)

    ReplyDelete
  9. info yg bgs utk dikongsi ni zuan..thanks zuan :)

    ReplyDelete
  10. terima kasih sbb share....

    at times kita terlupa yg Allah beri sedikit kelonggaran dan fleksibiliti kpd musafir.....

    ReplyDelete
  11. leh copy letak dlm hp.. :)

    ReplyDelete
  12. info yang bermanfaat. thankss zuan :D

    ReplyDelete
  13. tens zuan .. info berguna bagi mereka yang dalam perjalanan jauh macam dkna nak balik ke klate.. :)

    ReplyDelete
  14. bgus ni bro....info yg amat bgus untuk dikongsi

    ReplyDelete
  15. jual buku lak skrg.ehhehe kidding..hurmmm bgus2....kumpul pahala dr blogpulak

    ReplyDelete
  16. nameepun dah lupa2 dah pasal ni. thanks zuan ingat namee balik. hehe. in case kalau kena solat jama..at least kita tahu. taklah gelabah!

    ReplyDelete
  17. jamak memang memudahkan pada yg bermusafir,selalu juga buat jamak kalau long distance.

    ReplyDelete
  18. DN selalu travel... memang selalu solat jamak ni. info yg sgt berguna. thanks.. :)

    ReplyDelete
  19. panduan yang bgs.. sbb slalu jugak travelling.. asyik tanya kwn jer.. haha..

    ReplyDelete
  20. bagusla ko ni bro...follower ramai...dan ko gunakan platform ni untuk mengajar pembaca2 ko...bagus2... :)

    ReplyDelete
  21. jadi crew macam saya ni mmg selalu kena amalkan jama dan qasar

    ReplyDelete
  22. akak kalau balik kampung slalu amal ni.. BANGI ke BESUT...

    dulu time belajar arau ...pon...
    eh kira kan belajar uitm sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laaa.. kalau kid balik kampung penang

      Delete
  23. Replies
    1. dan Islam itu indah.. ;)

      Delete
  24. perkongsian yg bagus bro...

    ReplyDelete
  25. nice info. dulu ada blajar waktu kecik. dh besauu agak lupe. eheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab jarang musafir kut.. :)

      Delete
  26. info yang bagus bro..!

    ReplyDelete
  27. informasi berguna untuk org yg selalu travel jauh mcm I hehehehe

    ReplyDelete
  28. Yeappp. Islam memudahkan kita kan? :)

    ReplyDelete
  29. ye, kalau jln jauh mmg buat jamak dan qasar. ;)

    ReplyDelete
  30. yep yep..sharing yg berguna.errmm..kalau aku balik kampung, tiga jam dlm flight. solat jama' sebelum atau selepas turun flight. kalau flight pagi, tak perlu la. =)

    ReplyDelete
  31. kALAU kat masjid dan surau perlu ada.... mudahkan para musafir dan orang lain untuk tambah ilmu dan ingatan

    ReplyDelete
  32. nice.teringat lak dulu masa dok jepun selalu jamak solat sebab kesusahan nak solat bila keluar & macam2 lagi la.hoho

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...