Friday, 31 May 2013

Antara Cepat Berjaya dan Cepat Banjir

HOlla Peeps,

Tengok jam, dah pukul 5:40! "Ehh 5 minit lagi bus nak sampai!" Terus aku kemas-kemas barang takut tertinggal bus. Next bus in 30 minit. Sure sampai rumah pukul 8 lebih atau paling lewat pukul 9 malam kalau naik bus pukul 6:15 petang.

Slow slow kluar dari office takut boss nampak. Nampak permainan tu? Boss tak balik lagi, tapi pekerja dah balik dulu. Actually boss tak kesah pun aku kluar awal sebab diorang tau aku praktikal ulang alik dari Senawang everyday. Ramai masih dok tanya kenapa tak cari rumah sewa atau bilik sewa je di area Dutamas. Alasan aku, nak saving duit untuk beli Ipad sebab time Seminar Buat Duit Dengan Blog haritu tak dapat Ipad.


Pantas je aku turun ke bawah ke arah tempat tunggu bus. Memang cantik timing. Bus dah sampai pun. Ramai que nak naik. Aku dah malas nak berebut-rebut nak naik. Lantak la kena berdiri pun. Bukan lama pun nak berdiri.

Lepas dah naik bus, tersenyum je aku dengan sorang pakcik berusia 50an yang dapat tempat duduk. Aku just berdiri di sebelah dia. Pakcik tu dah sedia maklum yang aku praktikal di salah sebuah company Software House di Solaris Dutamas. Biasa sembang sembang dengan dia. Pernah sekali hujan lebat dan banjir. Banjir selalu melanda di jalan Duta sebab kerja-kerja siapkan MRT. Pakcik tu cakap "Ini la dia; Janji di Capati, Bahana Menanti." Lastly, aku agak blur kenapa dia salahkan government bila jadi banjir.


Banjir Projek MRT Jalan Duta
Janji Dicapati, Bahana Menanti?


Pernah sekali dia cerita; Kalau nak hidup senang sekarang ni kena business. Yes I agree, business sangat penting sekarang ni. Tak boleh hanya mengharap pada passive income dengan bekerja bawah orang. Dia ada suggest belajar dan pi seminar Irfan Khairi.

At first I was like, which one is Irfan Khairi ek? Adakah dia khaitan dengan Khairi Jamaluddin? Then dia mentioned Jutawan Internet. Ohhh baru aku dapat tangkap who is Irfan Khairi. He is pakar perniagaan internet. Bergelar jutawan dalam usia yang sangat muda.

Then aku google pasal Irfan Khairi dan find this great quotes from him;

“Jangan percaya kepada perniagaan yang menjamin cepat kaya atau menawarkan jalan pintas untuk berjaya.”

Yes, sangat bersetuju dengan kata-katanya. Recently ramai terperangkap dengan skim cepat kaya seperti MLM. Akibatnya ramai kerugian. Ramai terlalu percaya dan ikut fast track serta mula skip untuk berusaha keras bagi mendapatkan hasil. Ramai terlalu ingin hidup senang tanpa ingin sweat for it. Come on beb; No Sweat, No Rewards!

Mungkin diorang boleh berjaya dengan cara itu, tapi untuk berapa lama? Satu bulan? Satu tahun? Satu dekad? Rasanya tak sampai satu minggu. Sebab biasanya bila kita dapat sesuatu dengan mudah, kita jarang hargainya. Akibatnya berlaku kerugian.


Nampak tak kaitan banjir dan berjaya? Ia berkait rapat dengan istilah 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. Jika kita ingin senang untuk senang di masa hadapan, kita kena la hadapi susah pada harini. InshaAllah keberkatan akan ada untuk orang yang bersabar dengan ujianNYA. Dan akan ada jalan untuk orang yang tidak pernah kenal erti putus asa. Btw cerita ni dah berlalu about 2 months ago, dan aku baru terfikir nak ceritakannya disebabkan curiosity untuk share lebih tinggi dari biasa.. 


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: selepas balik dari Seminar Buat Duit Dengan Blog, jari jemari aku semakin rajin menaip. Adakah ini tanda aku kuat mengarut?


click ads to aid me to become your millionaire next door (",)

18 comments:

  1. haha comel tajuk entri ni! :D btw jum join segment mya :) http://sweettedy.blogspot.com.au/2013/06/segment-winter-blogwalking-by-mya.html

    ReplyDelete
  2. Bukan mengarut bro, ni di katakan bersemangat.. IA pun ada masa seminar tu.. mungkin kita belum kenal :)

    ReplyDelete
  3. blurrr lagi banjir dengan berjaya apakah.... tapi yang pasti skim cepat kaya sebenarnya adalah skim cepat kayap hahaha

    ReplyDelete
  4. Kalau terperangakap dalam banjir...terutama banjir kilat...tentulah stress jadinya..

    ReplyDelete
  5. JANJI DICAPATI! Meheheee...

    ReplyDelete
  6. leh la. ada gak kaitan.

    ReplyDelete
  7. berbanjir-banjir dahulu, dapat MRT kemudian. hohoho

    ReplyDelete
  8. btul 2..
    akn pn skg berdikit dikit naekkn blog ni,hrp blog ni bole jana keuntungan pada suatu ari nti selain aktif income aku..
    Amin...

    ReplyDelete
  9. den dulu selalu gak berulang Seremban-KL-Seremban , teringat pulak detik2 naik bas dulu...hehe

    ReplyDelete
  10. Anonymous2/6/13 17:38

    Howdy! I just wish to give a huge thumbs up for the great information you’ve
    got right here on this post. I might be coming again to your blog for more soon.


    Visit my blog seo book best seller

    ReplyDelete
  11. huihui ....nak buat bisnes kah ??

    saya pun terfikir nak buat bisnes but sya tak tahulah , say ani sesuai buat bisnes apa .. nak menyakinkan org tu macam , I dunno lah .... huhu

    ReplyDelete
  12. Bila dah save duit tu boleh la belanja eden makan nasi damsyik or nasik ayam gemas cawangan SENAWANG yo...

    ReplyDelete
  13. Good luck..Usaha tangga kejayaan...

    ReplyDelete
  14. area tu kawasan elit.
    masih di sanakah?

    ReplyDelete
  15. dekat sana selalu banjir eh..?
    hati2 semoga tak terperangkap dalam banjir..
    btw, setuju dengan kamu..
    nak berjaya bukan mudah, ia perlukan kesabaran, ketbahan dan usaha + doa dengan gigih tanpa pernah kenal erti jemu atau putus ase..
    maka dengan itu barulah kejayaan itu akan kita kecapi..

    ReplyDelete
  16. Anonymous5/6/13 14:18

    Whats up! I simply would like to give a huge thumbs up for
    the good data you may have right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.


    my web page - seoul korea airport codes

    ReplyDelete
  17. mmg dr dulu lg kite tak trust MLM
    sbb merepek
    mebi ada yg betul2 berjaya
    tp biarlah kita berjaya ikut step
    tetiba kaya rasa pelik pula. hihi

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...