Monday, 23 May 2011

> Movie Review : Pirates of The Caribbean - On Stranger Tides

Captain Jack Sparrow crosses paths with a woman from his past, and he's not sure if it's love -- or if she's a ruthless con artist who's using him to find the fabled Fountain of Youth. 
When she forces him aboard the Queen Anne's Revenge, the ship of the formidable pirate Blackbeard, Jack finds himself on an unexpected adventure in which he doesn't know who to 
fear more: Blackbeard or the woman from his past.


HOlla Bloggers,

Selepas 3 pengembaraan menakjubkan di dalam dunia Pirates of The Caribbean (POTC), Johnny Depp kembali dengan watak Jack Sparrow di dalam POTC : On Stranger Tides bergandingan dengan Penélope Cruz dalam filem terakhir POTC barangkali (hope tak berakhir di sini, "i want more pirates life, GIVE ME MORE!!!" Dengan mengekalkan Barbosa lakonan Geoffrey Rush, jackie masih ada teman lawaknya (musuh utama di POTC1).. Watak Blackbeard lakonan Ian McShane diperkenalkan dalam filem ni.. 

Bagi aq CGI filem Hollywood seperti ini tidak pernah mengecewakan, dan semakin menarik.. cuma ad kurang sesuatu pada filem ni yang aq nampak pada pengakiran filem ni.. Jack jumpa kembali ex lama nya, Angelica, so di situ elemen ROMANCE banyak diterapkan, tetapi tidak sehebat kisah cinta 3 segi dalam filem sebelum ni (POTC 1-3).. ADVENTURE kali ni pn tak sepanjang dan sehebat sebelum ni, jadi aq amat kecewa kerana panjang filem ini cuma 137 minit (sangat kecewa, spatutnya sampai 3 jam..bru layan~) 

Yang menariknya REVENGE, dimana rivalry antara Barbosa dan Blackbeard, kerana apa? hehe kena la tengok sendiri cerita ni kalau nak tau kenapa diorng bermusuh dan Barbosa nak sangat balas dendam dengan Blackbeard.. Skill berlawan dan trick menipu Jack juga sangat bagus dalam filem ni dimana banyak trick LAWAK dalam ni, tetapi bila kita dah banyak sangat tengok filem lawak, semakin jemu untuk gelak...

Aq sangat kecewa dengan perkembangan watak Blackbeard, sebab watak dia tak sekejam yang disangka, dan dia tak la menakutkan seperti Davy Jones (POTC 2-3).. Kalau tak silap aq, Blackbeard merupakan salah satu pirates paling digeruni pada zaman dia (betul-betul wujud, dan bukan watak ciptaan) tapi ia gagal ditunjukkan dalam filem ni..Blackbeard adalah selfish dalam movie ni, dimana dia sanggup mengorbankan nyawa anaknya, Angelica untuk hidup kekal abadi, tetapi ditipu Jack, macam mana dia ditipu? Tengok la sendiri.. hehe

Owh ya, selama ni kita ingat mermaid ni lawa, baik n innocent berdasarkan cerita-cerita urban kan? hehe tengok macam mana mermaid ni dalam imaginasi cerita ni.. Zombies, hehe ad gak dalam crita ni, tapi bukan version zombie kampung pisang la, sebab ni zombie versi ganas punya~

OPS sebelum trlupa, jangan keluar dari panggung pas abis ctira tu, tgu kredit abis.. sebab ad Post-Credit Scene.. :D

~> Overal Rating bagi filem ni 7/10 (Berbaloi tengok wayang tapi jangan tgk 3D la, macam rugi je.. Filem kali ni tak sehebat yang sebelum ni..)

p.s banyakk filem-filem menarik bulan ni.. banyak aq tak sempat nak tengok.. 

No comments:

Post a comment

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...