Tuesday, 18 December 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey - Movie Review

HOlla Peeps,

Setelah mendengar Peter Jackson (pengarah LOTR) mengumumkan untuk buat filem The Hobbit pada tahun 2005 selepas beliau mengeluarkan cerita King Kong, aku terus menantikan filem ini. Tetapi sayangnya, menyepi sehingga 2010 yang mana beliau mengeluarkan statement akan kembali mengeluarkan watak middle earth. The Hobbit akhirnya berjaya menemui semua peminat karya Peter Jackson dan LOTR.

the hobbit wallpaper http://www.thehobbit.com/

Berdebar-debar aku menunggu saat hujung minggu untuk menonton filem ini, dan ternyata, tidak sia-sia perjalanan dari Arau ke Alor Star semata-mata untuk tonton filem ini (Jitra Cinema hanya tayangkan filem berformat 3D).

Seperti biasa, tiada spoiler akan didedahakn di dalam review ini. Hanya sinopsis ringkas dan alasan mengapa perlu filem ini ditonton.

the hobbit wallpaper http://www.thehobbit.com/

Sinopsis: Bilbo Baggins, seorang Hobbit yang  tinggal di Shire di pilih oleh Gandalf the Grey untuk mengikuti pengembaraan bersama 13 Dwarf yang diketuai pahlawan lagenda, Thorin Oakenshield untuk claim semula istana mereka daripada Smaug. Perjalanan membawa mereka ke Wild; iaitu melalui treacherous lands swarming dengan Goblins dan Orcs, deadly Wargs, Giant Spiders, Shapeshifters dan tak terkecuali Sorcerers. Walaupun destinasi mereka terletak ke Timur dan Wastelands of Lonely Mountains, pertama mereka mesti melaui Goblin Tunnels, di mana Bilbo bertemu makhluk yang akan mengubah hidupnya selama-lamanya ... (sumber)

Kenapa Filem Ini Berbaloi Ditonton?

  • Smeagol kembali di dalam filem ini yang mana ia menceritakan bagaimana Bilbo Baggins ditemukan dengan 'The One Ring'.
  • Filem arahan pengarah hebat Peter Jackson (King Kong, LOTR) yang dilakonkan lineup yang tidak mengecewakan seperti Martin Freeman dan Ian McKellen.
  • Filem bergenre fantasi yang mana seekor naga menjadi main antagonist.
  • Kebanyakkan tempat-tempat di dalam LOTR ada di dalam filem ini yang mana Bilbo pernah ceritakan beberapa pengembaraannya kepada Frodo.
  • Pada yang belum tengok LOTR, dinasihakan tengok filem ini untuk mendapatkan feel melayan trilogi LOTR.

Rating: 9/10 (Super-duper adventure menanti anda di sana yang mana setiap scene sangatlah rugi jika ditinggalkan)



-zuan-
p.s: aku cuba lain kan style review untuk kali ni.. hope gettin better than before sebab inginkan pembaca review yang setia daripada anda ;) 


click ads to show your support (",)

23 comments:

  1. omooo!!!
    nak tengokkkkkkkkkkkkkkkkk!!! jugakkk!!!!
    arghhhhhhhh!!!
    zuan, lama x dengar khabar. hihi~

    ReplyDelete
  2. tulah

    superb!hari ke-2 tygn aku dh menjengah panggung

    ReplyDelete
  3. wah..dah lama tak tengok wayang...mesti best movie niekan..
    saya pun memang gemar movie yang adventure camgnie...ehehe..
    kena carik masa untuk tengok nie...=)

    ReplyDelete
  4. ZUAN JEALOUSNYA! dhiya nak sgt tgk. tak sabarnya nak balik malaysia :(

    ReplyDelete
  5. Mcm best je...ni nk kena ulang tayang LOTR dulu la kot...huhu

    ReplyDelete
  6. wow rating 9/10... mesti syok ni

    mesti tonton.

    ReplyDelete
  7. 9/10 not bad. mesti best ni.

    LOTR pun belum khatam lg tengok .hihi

    ReplyDelete
  8. lama kau menyepi bro.
    sibuk ke?

    aku tak berapa suka cerita fantasi ni.
    sebelum ni ada follow LOTR,
    yang first pun aku dah mengantuk.

    Harry Potter pun aku tak tengok.
    LAME kan aku.
    hehehe.

    tapi, kalo berpeluang tengok cerita ni.
    mungkin aku akan tengok.
    heheh

    ReplyDelete
  9. nak tgk esok inshaa Allah :D

    ReplyDelete
  10. sangat best..lawak part hobbit tu tidur

    ReplyDelete
  11. sedap tak pernah layan LOTR, so rasa malas Pulak nak tonton hobbit ni..tak tau hujung pangkal cerita. :-)

    ReplyDelete
  12. The Hobbut best.. tapi x puas hati habis camtu.. sebab kena tunggu lama.. :(

    ReplyDelete
  13. aihhhh,lamanya beno onie tak p tgk wayang,last tgk wyg sebelum puasa,haha...hulunya den ni,haha

    ReplyDelete
  14. ok..nanti nak tengok..

    ReplyDelete
  15. pergh... 9/10. nak kena tgk ni..

    ReplyDelete
  16. waaaahhhh... hebat rating ko bagi.. best eh? nanti nak tgk

    ReplyDelete
  17. ni first review cakap best. mostly cakap tak best. tak tahu nak tgk ke x.

    ReplyDelete
  18. tapi cerita ni macam kosong lah zuan.too much info dan cerita ni jd complicated. macam2 nama yg diorang sebut dalam satu cerita. kita jd tak faham.

    ReplyDelete
  19. kalau best boleh tengok hee

    ReplyDelete
  20. pergh, sampai berdebar tggu filem.. hebat sgt ni.. mesti tonton kot.. hahaha..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...