Sunday, 20 March 2011

> Movie Review : Hikayat Merong Mahawangsa

‎"Sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua, 
bila dua jasad menjadi satu, hidup mati jadi bersama"


HOlla Bloggers..

korang sure dah tengok nye an filem tempatan Hikayat Merong Mahawangsa!!! alrite, aq lambat.. baru tengok tadi okay..hahah.. da 11 hari tayang, and aq baru dapat tengok.. all thanks to Laily and Amir sebab sudi bawak aq ngan Miho aq pergi tengok skali crita tu.. thanks guys.. :D alrite aq pun tak nak citer panjang sangat.. just nak komen2 pasal movie ni la an.. hehe..

For me, jalan crita HMM ni sangat menarik, sebab perjalanan dia lancar tnpa banyak tanda tanya kt audience. setting dia pun superb, memang rm8 juta nye filem la. caya la KRU!!! Pemilihan watak pun okay, sume hidup, but kesian kat Jehan Miskin, babak2 untuk dia kejap je.. teknik CGI dia ok for local movie, banyak  nak kena push lagi nk kasi real and hidup crita tu.. aq sdkt kecewa la ngan scene malam dia, xbrapa jadi sangat, but ok la i give credit for dat.. 

sound dia sedikit kecewa, music ok, just yang kureng sound dari plakon, ada somethin yang kurang dari kualiti suara dari pelakon.. (mayb aq salah dengar kot, lama tak korek hidung.. hehe) yang menarik pasal HMM ni, diorng nye cara promote filem tu, medium paling banyak orang pakai skarang is INTERNET dan FB.. so KRU promote filem ni guna medium macam tu...so credit for that.. aq tabik ngan poster pormotion dia.. superb smart beb.. macam filem international nye standard..

first time aq tengok filem malaysia yang begitu bagus macam ni.. so 4.5/5 rating for them!!!


so pada yg belum like page HMM, jangan lupe like kat link kat bawah ni.. :D

p/s hope dapat pecah rekod kutipan filem malaysia! :D

2 comments:

  1. saya pun dah tgk!! dekat Alor Setaq! best..best!!! hehehe...

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...