Friday, 31 May 2013

Antara Cepat Berjaya dan Cepat Banjir

HOlla Peeps,

Tengok jam, dah pukul 5:40! "Ehh 5 minit lagi bus nak sampai!" Terus aku kemas-kemas barang takut tertinggal bus. Next bus in 30 minit. Sure sampai rumah pukul 8 lebih atau paling lewat pukul 9 malam kalau naik bus pukul 6:15 petang.

Slow slow kluar dari office takut boss nampak. Nampak permainan tu? Boss tak balik lagi, tapi pekerja dah balik dulu. Actually boss tak kesah pun aku kluar awal sebab diorang tau aku praktikal ulang alik dari Senawang everyday. Ramai masih dok tanya kenapa tak cari rumah sewa atau bilik sewa je di area Dutamas. Alasan aku, nak saving duit untuk beli Ipad sebab time Seminar Buat Duit Dengan Blog haritu tak dapat Ipad.


Pantas je aku turun ke bawah ke arah tempat tunggu bus. Memang cantik timing. Bus dah sampai pun. Ramai que nak naik. Aku dah malas nak berebut-rebut nak naik. Lantak la kena berdiri pun. Bukan lama pun nak berdiri.

Lepas dah naik bus, tersenyum je aku dengan sorang pakcik berusia 50an yang dapat tempat duduk. Aku just berdiri di sebelah dia. Pakcik tu dah sedia maklum yang aku praktikal di salah sebuah company Software House di Solaris Dutamas. Biasa sembang sembang dengan dia. Pernah sekali hujan lebat dan banjir. Banjir selalu melanda di jalan Duta sebab kerja-kerja siapkan MRT. Pakcik tu cakap "Ini la dia; Janji di Capati, Bahana Menanti." Lastly, aku agak blur kenapa dia salahkan government bila jadi banjir.


Banjir Projek MRT Jalan Duta
Janji Dicapati, Bahana Menanti?


Pernah sekali dia cerita; Kalau nak hidup senang sekarang ni kena business. Yes I agree, business sangat penting sekarang ni. Tak boleh hanya mengharap pada passive income dengan bekerja bawah orang. Dia ada suggest belajar dan pi seminar Irfan Khairi.

At first I was like, which one is Irfan Khairi ek? Adakah dia khaitan dengan Khairi Jamaluddin? Then dia mentioned Jutawan Internet. Ohhh baru aku dapat tangkap who is Irfan Khairi. He is pakar perniagaan internet. Bergelar jutawan dalam usia yang sangat muda.

Then aku google pasal Irfan Khairi dan find this great quotes from him;

“Jangan percaya kepada perniagaan yang menjamin cepat kaya atau menawarkan jalan pintas untuk berjaya.”

Yes, sangat bersetuju dengan kata-katanya. Recently ramai terperangkap dengan skim cepat kaya seperti MLM. Akibatnya ramai kerugian. Ramai terlalu percaya dan ikut fast track serta mula skip untuk berusaha keras bagi mendapatkan hasil. Ramai terlalu ingin hidup senang tanpa ingin sweat for it. Come on beb; No Sweat, No Rewards!

Mungkin diorang boleh berjaya dengan cara itu, tapi untuk berapa lama? Satu bulan? Satu tahun? Satu dekad? Rasanya tak sampai satu minggu. Sebab biasanya bila kita dapat sesuatu dengan mudah, kita jarang hargainya. Akibatnya berlaku kerugian.


Nampak tak kaitan banjir dan berjaya? Ia berkait rapat dengan istilah 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. Jika kita ingin senang untuk senang di masa hadapan, kita kena la hadapi susah pada harini. InshaAllah keberkatan akan ada untuk orang yang bersabar dengan ujianNYA. Dan akan ada jalan untuk orang yang tidak pernah kenal erti putus asa. Btw cerita ni dah berlalu about 2 months ago, dan aku baru terfikir nak ceritakannya disebabkan curiosity untuk share lebih tinggi dari biasa.. 


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: selepas balik dari Seminar Buat Duit Dengan Blog, jari jemari aku semakin rajin menaip. Adakah ini tanda aku kuat mengarut?


click ads to aid me to become your millionaire next door (",)

Wednesday, 29 May 2013

Fast 6! Pantas dan Garang

HOlla Peeps,

Ok sebelum gua terus buatkan korang tak senang duduk, ada satu valuable information pasal next installment untuk filem ni, iaitu Fast 7! Yes Fast 6 baru keluar, DVD cetak rompak pun tak keluar lagi, tapi Universal Pictures dah set 7th installment untuk filem ini. Kenapa aku cerita pasal 7th installment, tak cerita pasal 6th? Sebab director untuk filem ke 7 ni adalah director yang dilahirkan di Sarawak, Malaysia. Dan sekarang menjadi Producer dan Director di Australia! Beliau adalah James Wan! Malaysian blood beb!!!


source http://spinningplatters.com/2013/05/24/film-review-fast-furious-6/


Alright! Pasang tali pingang kalendar ketika di dalam panggung kerna korang takkan senang duduk menonton Fast 6!!!

Sinopsis: Since Dom (Diesel) and Brian's (Walker) Rio heist toppled a kingpin's empire and left their crew with $100 million, our heroes have scattered across the globe. But their inability to return home and living forever on the lam have left their lives incomplete. Meanwhile, Hobbs (Johnson) has been tracking an organization of lethally skilled mercenary drivers across 12 countries, whose mastermind (Evans) is aided by a ruthless second-in-command revealed to be the love Dom thought was dead, Letty (Rodriguez). The only way to stop the criminal outfit is to outmatch them at street level, so Hobbs asks Dom to assemble his elite team in London. Payment? Full pardons for all of them so they can return home and make their families whole again. (Sumber)

Selepas kejayaan kesemua installment sebelum ini, Justin Lin (Director) kembali lagi dengan racer tak pernah complain harga minyak kereta naik, Vin Diesel (Dominic Toretto) dan Paul Walker (Brian O'Conner). Dilihat installment kalini tak kurang hebat dari segi storyline dan action kalau dibandingkan dengan installment sebelum ini. Kalini dilihat Don lebih fokus untuk mendapatkan semula apa yang pernah diambil darinya, Letty (Michelle Rodriguez). Adakah dia akan dapat kembali sesuatu yang sudah tiada lagi?


image sources http://assets1.ignimgs.com/vid/thumbnails/user/2013/02/03/fast6.jpg


Polis dan penjenayah didunia yang sebenar seperti batu dan kaca. Pemenang akan jadi batu dan yang kalah akan jadi kaca. Tetapi berbeza di dalam filem ini yangmana kita lihat, mereka seperti air yang di cincang takkan putus. Hobbs (The Rock) dilihat berjaya 'menggoda' Dom untuk membantunya menewaskan Mastermind Criminal, Owen Shaw (Luke Evans). Bagaimana Hobbs 'menggoda' Dom yang dilihat takkan bekerjasama dengan pihak berkuasa?


Dari dulu Muscle Car dan Tuning Car (juga dikenali dengan istilah 'Imported Car' didalam Fast 6) dibandingkan kelajuannya. Dom dengan Muscle Car-nya dan Brian dengan Skyline. Memang tak terpisah dari dulu. Masih tertanya-tanya sehingga sekarang which one is the best on the road?


image sources http://fastnfurious6watch.files.wordpress.com/2013/05/watch-fast-and-furious-6-online-7.jpg?w=522&h=348


Roman (Tyrese Gibson) seperti biasa menjadi tukang 'kelang-kabut' untuk cerita ini. Tanpa peranan dia, mungkin filem ni hanya sebuah filem serius tanpa kata-kata humor.

Fast 6 memang sudah lari dari konsep Street Racer sejak installment ke 4 lagi sudah mula lari dari idea asal filem ini. Tapi ini yang membuatkan filem ini terus mantap sehingga installment ke 6! Storyline dan Action serta kaitan setiap series membuatkan fans Fast and Furious franchise tetap setia menontonnya. Bayangkan jika mereka teruskan budaya Street Racer di dalam filem ini, sudah tentu bilangan follower juga semakin berkurang.


7th installment! Sejak dari awal lagi aku merasakan yang 7th installment akan berlaku disebabkan beberapa scene didalam Tokyo Drift masih menjadi persoalan di dalam minda aku. Masih ingat part Han mati dilangar kereta? Adakah ia kebetulan atau sudah dirancang? Dan scene kedua dimana Don ke Tokyo, apa yang membuatkan dia ke sana? Masih banyak yang boleh diceritakan dan masih banyak yang boleh diaksikan. Jangan lepaskan peluang menonton sequel Fast 6 di pawagam berhampiran!


picture sources http://wac.450f.edgecastcdn.net/80450F/screencrush.com/files/2013/02/Fast-and-Furious-6-Poster1.jpg


Rating: 8.5/10 (Best installment untuk Fast n Furious series! Penuh dengan aksi dan drama. Ia bakal membuatkan anda ingin membeli Muscle Car sebagai new toys!)


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: beberapa kali ditegur kawan aku sebab review aku selalu mengandungi spoiler hehehe.. sorry.. bwt sapa dah tengok cerita hantu thai, 9.9.81? Tak sempat ar gua nak tengok filem tu.. Download tah keluar tak? hehe 


click ads to help me buy GOLF GTI (",)

Monday, 27 May 2013

Kronologi: Battle for the Top 3 Commentator! Only @Shakiddo.com (Part 1)

HOlla Peeps,

Pada yang follow dan selalu baca blog Kid, akan perasan rivalry antara aku dan Ezad! Cerita rivalry ni bermula selepas Kid announce reward tuk top komen di blog beliau pada 1 Jan 2013 kalau tak silap gua. Since gua dah tau yang dia ni seorang full-time dan sangat komited dengan Blog Shakiddo dia, gua cuba la support dari belakang dengan komen 1 jam sehari (Sebenarnya nak dapatkan duit poket huhuhu), sebab lagi 23 jam gua nak tidur, makan dan korek telinga.

So dari situ, bermula kronologi pertempuran Top Commentator di blog Shakiddo (Sila mainkan soundtrack filem 300 untuk mendapatkan feel Epic Battle);


Top Commentator January (0-1)

Bulan Januari memang bulan Ezad tame semua orang. Satu bulan penuh dengan cabaran pada aku sebab aku masih di Arau dan sibuk siapkan full report untuk Final Year Project - Bijak Jawi aku. Kebetulan persaingan kuat juga datang dari blogger gila komen, Afasz time tu. FYI, Afasz ni pernah belajar di UiTM Arau seperti aku juga. Kira dia senior aku la, tapi lain tahun sebab tu tak pernah bersua muka.




Top Commentator February (1-1)

Selepas kembali dari dunia student life, akhirnya aku ada peluang untuk bagi komitment untuk komen gila-gila di blog kid. Akhirnya aku berjaya menjaringkan gol penyamaan pada bulan Febuari untuk menyamakan kedudukkan dengan Ezad. Kelihatan Afasz tiada didalam persaingan dan Dayah mula masuk stage untuk saingi Top 3! Walaupun total komen bulan Febuari tak sebanyak bulan Januari, aku masih mampu jadi top komentar untuk bulan tu. Alhamdulillah. 


Top Commentator March (2-1) 

Dan surprisingly, total komen di bulan 3 juga menurun. Dan lagi terkejut, giliran Dayah pula hilangkan diri di saingan bulan March. Aku baru mula praktikal di bulan March, masa agak limit untuk komen tapi masih mampu beri komitmen di bulan March sehingga menjaringkan gol ke 2 mengatasi Ezad. Datin Tyka a.k.a Zorro naik ke stage! Dari mana dia datang? Untuk apa dia datang? Menjadi persoalan hingga kini. Adakah dia akan hilang di bulan April seperti Afasz dan Dayah???


Top Commentator April (2-1)
Nampaknya ramalan yang Datin Tyka akan terkeluar dari saingan ternyata meleset! Dan kalini battle for Top 3 berterusan sampai pukul 11.59 tengah malam. Babak kejar mengejar mungkin tak selaju Fast 6. Tetapi memberi impak sehingga aku tak sempat nak minum air. Ezad yang stop komen untuk beberapa hari kerana tak sihat kembali mengejar. Tapi sudah terlambat sebab masa begitu cepat berlalu pada malam tersebut. 

Dan begitulah kronologi pertempuran top komentar di blog KID! Persaingan untuk bulan May masih lagi berlangsung! Adakah Ezad akan menjaringkan gol penyamaan di bulan May? Atau adakah Datin Tyka akan meneruskan serangan??? Dan aku tertanya-tanya di mana Dayah dan Afasz? Adakah diorang akan kembali ke stage Top Commentator di bulan akan datang? Masih menjadi tanda tanya..

To be continued...


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: bila aku nak dapat offer berlakon dengan Wawa Zainal atau Nora Danish ek? 


click ads to help be win next goal (",)

Saturday, 25 May 2013

WTF? Weekend Tak Lengkap Tanpa Bahan Bacaan

HOlla Peeps,

Dah menjadi rutin harian di dalam train, membaca buku sementara menunggu sampai ke destinasi. Alhamdulillah, aku semakin gemar menghabiskan masa lapang dengan membaca buku daripada sibuk menonton television. Lepasni kalau dah ada ipad, rasanya dah tak pegang buku dah hehehe.. Kepuasan membaca dan mendapat sesuatu yang baru menjadi 'makanan kegemaran' aku sekarang ni. Salah seorang lecturer aku pernah pesan, "Read and don't forget to apply" coz kalau kita just baca dan tak bertindak, tak ada hasil kan?

Thanks to Bauchar Buku 1 Malaysia yang aku dapat dulu, aku mula menghabiskan duit dengan membeli buku. Kebanyakkan buku bergenre Motivasi, Biografi, Finance, dan Hartanah. Kenapa hartanah? Rasanya Abangensem ada jawapan untuk tu. Korang kena pergi Seminar Hartanah Beliau untuk godek rahsia menjadi Jutawan Hartanah.

Bila sebut pasal hartanah ni, aku sangat kagum sendan Faizul Ridzuan! Haaa nama belakang pun Zuan hehe. Siapa dia ni? Serius tak kenal? Beliau adalah salah seorang Real Estate investor di dalam malaysia ni yang berjaya make profit melalui hartanah. Dia bukan jual tanah! Dia beli 1st home dengan bermodalkan RM2000 sahaja, dan in 5 tahun dia dah ada 23 properties yang bernilai jutaan ringgit!





Beliau juga telah menulis buku "WTF? 23 propertis by 30" dalam volume bahasa Inggeris yang mendapat jualan hangat di kedai buku MPH! Dan kemudian mengeluarkan dalam bahasa Malaysia, "Wa Tak Faham!"
Overall review selepas membaca WTF? ; buku ni sangat direct penceritaannya! Semua dia ceritakan sangat clear dengan gaya humor tersendiri. Kreativiti beliau membeli rumah banyak kali ditunjukkan dan diceritakan dengan teliti.  
Walaupun dah baca buku ni, aku punya hunger untuk mendalami ilmu hartanah semakin mendalam. Apatah lagi selepas join Seminar Hartanah AE pada bulan febuari lepas. Alhamdulillah, atas support family yang sentiasa support anak kesayanggan mereka, last month aku daftar untuk 7 Hari WTF Sarjana Hartanah bersama Faizul Ridzuan pula!

Seminar 7 hari ni akan diadakan dari 22 Jun hingga30 Jun 2013 bertempat di Auditorium Cempaka Sari, Putrajaya! Jangan lepaskan peluang sebab pisang tak berbuah dua kali! Daftar sekarang sebelum terlambat sebab gua dah daftar last month lagi..hehe!


Nampaknya aku kena dapatkan bilik sewa di area Putrajaya sebab seminar ni berlangsung selama 7 hari. Ada sesiapa dok Putrajaya yang sudi kasi aku tumpang tak? Hehe


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: bukan senang nak hidup senang. Jadi kena la sentiasa berusaha dengan bijak untuk capai kesenangan tu, kesenangan hidup di dunia dan di akhirat.. inshaAllah..


click ads to aid me to become next millionaire (",)

Thursday, 23 May 2013

Jang! Jangan Maleh Poi Sawah!

HOlla Peeps,

Banyak kali Umi den pesan, carik kerja! Kerja jangan part time je.. Kerja full-time! Partime kalau dapat sekurang-kurang 1k sebulan takpe la jugak, boleh buat bayar bill telefon, bill internet, bill Astro, dan segala macam bill. Tapi 50 sen sebulan je dapat? Baik pi bendang, lagi banyak dapat. Kata-kata Umi tu banyak betulnya, jangan malas dapatkan duit, sebab sekarang ni semua benda kena pakai duit. Nak lap hingus pun pakai duit!??




Ikut resmi padi,
makin berisi, makin kita tunduk
(gambar wikipedia)

Aku ni pulak pemaleh nak cari. Ada 2 minggu lagi praktikal. Tengah praktikal pun den tak reti-reti nak bodek boss kasi kerja pas abis praktikal.. Patut ke aku apply kerja kat boss? Aku ni dah la pemalu. Tapi ornag cakap, malu biar bertempat. Kalau malu je sampai bila nak maju? "Jang oh jang, jangan la malas bekerja. Haritu pergi Seminar Buat Duit Dengan Blog, tak belajar pape ke?"


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: ramai dah mula spoil kan cerita Fast 6! Nak kena tengok cepat ni.. Grrr 


click ads to show your support (",)

Wednesday, 22 May 2013

'I Ingat Dia Ajar Buat Blog, I Bukan Blogger'

HOlla Peeps,

Rasa rezeki tak sampai bila dapat tahu orang sebelah dapat Tiket ke Legoland. "Ehh dia bukan blogger ke?"Bisik hati kecilku. Maybe dia datang bila dapat tahu boleh buat duit dengan blog.




Then bila majllis dah selesai, macha sebelah aku tadi bisik dekat aku "I ingat dia ni ajar buat blog, tapi takdepun ajar. I bukan blogger. Ingat datang nak belajar la. Tapi takpa la, juga info dapat tahu." Keluhan seorang yang datang ke seminar tu. Tapi dia kata dia thankful sebab dapat tiket Legoland. And the rest is history..

Ada member-member gua heran kenapa aku pi lagi seminar? Tak cukup ke pengalaman 3 tahun tulis blog? Jawapannya mudah, 3 tahun tu terlalu singkat untuk belajar semua benda. Banyak lagi aku tak tau, banyak lagi nak kena belajar. Sebab tu sampai sekarang tak ramai kenal branding aku lagi. Mungkin ada yang just ignore je blog aku ni. Sobs..


thanks to Denaihati - Hidupkan Untuk Memberi untuk seminar yang ohsemm ni


Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah. Banyak input yang aku dapat selain dari cara membuat duit, moral tu penting dalam setiap seminar supaya kita tak terlena berkawan dengan 'root of all evil' which is Money...


Panel-panel otai yang hadir. 
Rasanya kalau nak dijemput semua otai, kena buat seminar satu minggu.
Barisan otai terdiri daripada: Ikhwan Nazri @ Tekong(Amanz.my), Nisa Kay (NisaKay.com), Mohd Suhaimy @ Shuth (WangCyber) dan Ahmad Faizal @ Titan (EarnCent.com)


3 Strategi buat duit dengan blog yang di kongsikan oleh Shuth adalah: Niche (Topik), Markerting (Pemasaran), Monetization (Buat Duit). Niche memang diperakui semua, satu yang sangat penting dalam penulisan blog.. the rest? Google la sendiri, sapa suruh tak pi seminar tu hehehe..

Actually terlalu banyak input sampai tengah diproses menjadi output.. Kalau nak lebih input, jangan segan segan join group Denaihati Network. Banyak input di sana, seminar, event, you name it..


And not to forget, Si Traveler Comel, Rayyan Haries!
Bro, one day we will travel together! Hehe

One of epic moment happen when salah seorang audience stand up and said
"Akak nak sponser adik punya next trip!

Alhamdulillah, rezeki Si Traveler Comel ni..


Dan tak lupa, makanan yang dihidangkan sangat sedap. 
Berbaloi aku habiskan karipap inti serunding ni sementara tunggu diberi makan.


Review gua pasal seminar Buat Duit Dengan Blog:
"Sempoi, setiap masa digunakan dengan baik, panel-panel sangat otai dan tak kedekut ilmu, persembahan sempoi dari Zarul dan tak lupa karipap sodappp hingga menjilat jari.."

Dan Thanks kepada Shakiddo kerana sponser seminar ni.. Thanks bro, akhirnya dapat jumpa geng-geng blogger lain selepas lama gua menyepikan diri dari event.. Its time to get back to the stage..


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: den domam, larat tulis entry sempoi-sempoi je ni.. 


meh tolong aku buat duit (",)

Tuesday, 21 May 2013

Aku Spoiler! Kisah di The Loaf

HOlla Peeps,


Meeting up with:

Date: 
4 May 2013

Venue:
The Loaf, SOGO

Event:
Talking and talking and Gwiyomi...


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: tak sempat nak update lagi pasal Event Buat Duit Dengan Blog.. Coming soon.. 


click ads to show your support (",)

Saturday, 18 May 2013

Apo Den Buat Kek Situ? Zuan dan Denaihati

HOlla Peeps,

19 Mei 2013,
Hotel Singahsana, Petaling Jaya.
Event: ???



Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: teka teki teka ketuk, sapa salah kena ketuk~ hehe update cincai cincai je den boleh buat weekend ni.. busy beb.. Tadi ke Shah Alam jumper Supervisor, harini pulak gi PJ..    


click ads to show your support (",)

Friday, 17 May 2013

Arsenal dan Puma - 5 Year Contract!

HOlla Peeps,


Banyak site site dah mula kecoh pasal new sponser kit untuk Arsenal next season. Dah banyak kedengaran Arsenal dah tolak deal untuk sambung kontract dengan Nike dan juga tolak contract dengan Adidas. Recently keluar news yang Gunners sudah sign $170 Million deal dengan Puma untuk 5 tahun! Official news masih belum dikeluarkan oleh pihak Arsenal ataupun Puma walaupun berita itu telah dikeluarkan oleh The Mirror!

Tak sabar nak dengar official news dari Arsenal pasal contract ni. Arsenal kit sure look ohsemmm with Puma logo in it! Hehe

Opss weekend ni Fight for top 4 will end. Sama ada Arsenal, Chelsea atau Spurs akan terkeluar dari Top 4!


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: keep calm and watch Versus Season 2! 


click ads to show your support (",)

Tuesday, 14 May 2013

Cara Gua Saving Duit (Tips Jimat)

HOlla Peeps,

Sepanjang gua belajar di tempat orang ni (ado la 6 tahun kot) banyak dugaan bila poket tebal, bila poket nipis.. Sekarang ni bila dah mula internship (dah 2 bulan) baru la gua sedar macam mana nak elakkan diri dari boros dan hanya sibuk memuaskan nafsu yang hanya sementara. Kita ni manusia, memang mudah tewas dengan nafsu, terutama sekali nafsu makan mewah, nafsu shopping, nafsu travel dan nafsu sex berhibur!


Bila dah tak berduit baru la nak mintak kat PAMA (Papa dan Mama). Bila ada duit, ada ingat nak belanja diorang makan Dominos atau Nandos? Ado teringat nak ajak diornag pi USS atau Genting? Memang tak ada kot. Rasanya rata-rata lebih gemar menghabiskan fulus bersama kawan-kawan sebaya yang belum tentu sehidup semati dengan kita.

Sambil tu, den nak promote buku ni. Best!
Ado jual kat MPH. Arge tak baru RM18,
isinya lagi sedap dari makan Pizza arge RM30 hehehe

Yes, pengalaman hidup mengajar kita menjadi siapa kita sekarang ni. Tak ada individu normal yang lahir-lahir je dah tau apa nak buat tanpa pengalaman atau pengetahuan tengang sesuatu perkara. Mesti akan melalui zaman 'boros'. Zaman suka berhibur. Zaman ingin kemewahan. Zaman kemaruk keduniaan.

Alhamdulillah, rasanya rata-rata dah 'bangun' dari tidur. Harap kita terus terjaga dan tidak lagi dibuai mimpi-mimpi indah yang hanya sementara ni.

Ok! Dah lari pulak dari tajuk asal. Ni la akibatnya bila dah seronok menaip, terus lari dai jalan awal. Elok nak berhenti kat R&R Seremban, terus ke R&R Sungai Buluh hehe.

Berikut adalah tips saving untuk noobs yang tak tau cane nak save duit dan hanya bergantung pada PAMA (ini adalah extended version daripada versi awal yang pernah aku publish last year http://eleventx.blogspot.com/2012/06/tips-saving-duit.html):
  1. Rekod belanja (spending) harian di dalam buku. Setiap sen yang dikeluarkan perlu di kira (jangan menipu eks, please jujur dalam hal ni.. hehe) Opss kalau ada derma tu, jangan la rekod pulak sebab derma tangan kanan sorok tangan kiri hehe.. Dengan rekod ni, korang akan mula nampak mana duit tu flow.. So dari situ boleh set di dalam minda untuk kurangkan spending, supaya matlamat untuk saving duit boleh dicapai.
  2. Makan jangan mengikut nafsu. Kalau teringin sangat nak makan subway or lunch mewah mewah, time lunch save la RM2-3 setiap hari. Aku masih banyak makan roti sampai sekarang. Masih setia dengan Gardenia walaupun orang kata harga roti nak (Mana ada naik! Tipu je semua tu). Dengan makan roti time lunch, dan air buah yang harga bawah RM2.00 (Fav gua, Peel Fesh!). Aku boleh jimat up to RM3-RM5 a day! Yups! Sapa kata makan roti tak kenyang? Yang kata tak kenyang tu, korang baca bismillah tak? Hehehe
  3. Gunakan public transport! Walaupun aku ni sekarang ni mampu untuk membeli sebuah kereta murah (bukan nak berlagak), tapi aku masih tak berbuat demikian dan masih setia dengan Skooter Nouvo aku! Yeah, public slow, waste time, blablabla.. but what do you gain? Save MONEY! Time dalam public tu pula boleh dimanfaatkan dengan membaca buku dan tidur! Kan dah saving lagi masa tidur dan masa membaca buku di rumah. 
  4. Jangan berhutang dan mengunakan kad kredit sesuka hati! So berbelanjalah ikut kemampuan.  Kalau agak tak mampu nak beli Galaxy S4 tu, tunggu la dia turun harga, takpun cakap je kat tuan kedai "Saya ni comel! Boleh buat gwiyomi lebih cute dari Nora Danish! Kalau taknak jual half price, saya cari kat kedai lain!". Kita ni kalau dah tau tak mampu, tapi rasa kalau hutang, kita boleh dapat benda tu, mesti la nak berhutang kan? Tapi kira tak interest hutang tu? Kalau ada 'orang lain' tolong bayarkan interest tu, takde masalah. 
  5. Baca buku-buku ilmiah. Percaya atau tidak, yang membaca buku, akan membuatkan korang lupa akan kemewahan dunia untuk seketika. Yups! Korang akan rasakan yang ilmu ni, jauh lebih penting dari duit dalam poket. Dalam masa yang sama banyakkan bersedekah. Ia akan mengingatkan kita yang ramai saudara-saudara kita kat luar sana yang tak mampu nak makan dan minum.
  6. Disiplinkan diri untuk saving! Yups ini paling susah! Tapi paling berkesan jika mampu laksanakan! Salah satu cara yang aku nampak bekersan adalah dengan menyimpan sekurang-kurangkan 10% daripada income ke dalam bank, Tabung Haji atau unit trust seperti ASB.

Alhamdulillah, hasil dari apa yang aku slalu buat ni, aku masih mampu hangout dengan member time weekend tanpa perlu berpeluh keluarkan duit. Banyak lagi tips-tips yang boleh diamalkan rasanya. Tapi aku highlight-kan 6 ni je. Tips ni ditulis untuk ingatkan diri aku juga, supaya suatu hari nanti jangan pula 'billionare next door' ni jadi seorang yang boros dan hanya kemaruk dengan harta duniawi.


Apa pulak tips yang korang boleh kongsikan supaya kita boleh maximumkan simpanan kita untuk jangkamasa panjang?


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: alright, aku dah semakin busy lately. Praktikal dah nak habis. Ada beberapa minggu je lagi. Mayb akan kurang update dan kurang blogwalking. Maaf jika tak bekesempatan tuk drop komen di blog korang.. Chill ya~ :D 


click ads to fund me to USS (",)

Saturday, 11 May 2013

Ingat Mati - Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasa Mati

Salam,

Kita sentiasa diingatkan supaya sentiasa ingat akan mati. Supaya sentiasa beribadah kepadaNYA. Supaya mengumpul sebanyak mungkin amalan di dunia untuk dibawa bekal. Kerna kehidupan di dunia adalah sementara. Dan akhirat sana adalah selamanya.

http://suraukini.blogspot.com/2012/11/nur-tuhan-hijjaz-mengingati-mati-dalam.html

Maksud Firman Allah s.w.t :
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati dan sesungguhnya pahala kamu akan dibalas pada hari Khiamat."
( Surah Al Imran ayat 185 ) sumber



Salam takziah kepada sahabat baikku, kerna bapanya baru sahaja menghembuskan nafas terakhir pada pedang tadi. Minta sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah. Semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Amin..


Till then, Salam :)

-zuan-
p.s: salam 1 Rejab.. puasa tak harini? banyak kelebihan puasa di bulan rejab ni..boleh rujuk di sini - Fadilat puasa sepanjang rejab  


click ads to show your support (",)

Friday, 10 May 2013

Betul Ke Apa Orang Sebelah Ni Cakap? Bahana Fitnah

Salam Jumaat,


sumber gambar facebook

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu."
Surah Al-Hujurat Ayat ke-6
(sumber : http://syedfadhli.blogspot.com/2011/12/hukum-percaya-sesuatu-tanpa-usul.html)

Rasanya masih belum reda bahang PRU13. Pelbagai tuduhan dikeluarkan. Ada kata tu, ada kata ni, ada kata blackout, ada kata hantu keluar siang hari, ada kata amoi dari negara cina mai undi sini. Persoalannya betul ke? Jeng jeng jeng...

google


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: Sapa dah tengok Star Trek? Best tak? Dah ada keluar download belum? hehe 


click ads to show your support (",)

Thursday, 9 May 2013

Jejalan : Krabi Island - Pictures

HOlla Peeps,


Dah 3 entry aku jamu korang dengan trip Jejalan aku ke Krabi bersama geng Software House Bake180. Harap ia membuka mata dan minat korang terhadap apa yang best kat Krabi ni. Rasanya dah sampai masa untuk tutup tirai.

Berikut adalah gambar gambar yang telah di edit khas untuk jamuan mata korang semua (jangan lupa click gambar untuk pembesaran sebab banyak gambar nampak blur bila dikecilkan). Kebanyakkan gambar di ambil pada waktu pagi. Enjoy.. ;)


Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa Sun Rise

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa Unfinished Mosque

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa Zebra Crossroads

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa The Streets

Ao Nang Krabi Beach Pictures Edited By Saiazuan Blog using Picasa Shopping Streets


Alright, sampai sini sahaja Travelog Jejalan Krabi untuk kali ini. Semoga segala input yang aku berikan berguna untuk trip kalian nanti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan di Saiazuan Blog Facebook Page yang mana kebelakangan ni banyak mendapat soalan-soalan dari pembaca-pembaca baru Saiazuan Blog. Alhamdulillah.. Tanpa pembaca, aku takkan menulis sampai hari ini. Terima kasih kepada semua. 


Jangan lupa klik klik iklan untuk dana travelog akan datang. Tanpa klik, aku tak akan ke mana-mana :)




Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: peringatan kepada semua dan diri sendiri juga, jangan terlalu mudah percaya sesuatu tanpa sebarang bukti kukuh atau usul periksa.. 


click ads to for Travelog fund (",)

Tuesday, 7 May 2013

#FoodPorn - Meatball Abang Burn

HOlla Peeps,


Meatball Abang Burn

Lokasi: Kedai Burger Bakar Abang Burn (Rujuk di laman FB untuk maklumat Jajahan lokasi)
Harga: RM9.90

Meter Kenyang: 4/5
Meter Pedas Black paper: 2/5
Meter Jilat Lidi: 3/5


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: #foodporn di inspirasikan dari blogger kuat makan, Hazman Fadzil.


click ads to show your support (",)

Monday, 6 May 2013

Sarjana Hartanah WTF - Seminar Istimewa Bersam Faizul Ridzuan

HOlla Peeps,

Sejak aku terjaga dari 'Tidur', aku mula mendapatkan ilmu sebanyak mungkin untuk mencapai ambisi aku. Mula menjinakkan diri didalam business dan hartanah.



Apa benda WTF ni? Wa Tak Faham la!!!


Temubual Istimewa: Rahsia Bagaimana Seorang Eksekutif Pemasaran Dari Kuala Lumpur Berjaya Memiliki 23 Buah Rumah Pada Usia 30 Tahun Dengan Modal Permulaan RM2000 Sahaja!


Haaaa ternganga mulut korang?

Siapa Faizul Ridzuan ni? Beliau adalah seorang Pelabur Hartanah Jutawan penulis buku 'WTF?23 Properties by 30'.

Apa yang boleh belajar dalam 7 hari tu?
  • Bagaimana Faizul Ridzuan berjaya memilik 23 buah rumah pada usia 30 tahun.
  • Cara bagaimana anda boleh membeli rumah sehingga 20-30% di bawah harga pasaran (Market Value).
  • Rahsia bagaimana nak beli rumah walaupun anda sudah di senaraihitamkan (blacklisted).
  • Kaedah SULIT: Bagaimana hendak mendapatkan pinjaman 90% untuk pembelian rumah ketiga dan seterusnya.
  • Bagaimana untuk terus menerus mendapatkan pinjaman walaupun anda sudah memiliki beberapa buah hartanah.


So apa tunggu lagi? Daftar sekarang sebelum terlambat!


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: ada lebih kurang satu bulan lagi nak habis praktikal.. :D 


click ads to show your support (",)

Friday, 3 May 2013

Solat Sunat Istikharah Menjelang GE13 - Tips Memilih Pemimpin

Salam Jumaat,

Debaran Pilihan Raya Umum ke 13 semakin terasa. Harap semua yang dah layak mendaftar telah mendaftar di SPR (SURUHANJAYA PILIHAN RAYA MALAYSIA). Pilihan di tangan anda.

Aku 1st time mengundi. Masih neutral. Masih mentah. Tak tau muslihat politik. Hanya jadi orang tengah. Dengar je kata dua-dua pihak. Dok perhati je. Masih tak tau nak pangkah mana.

Pelbagai Manifesto kita dengar. Pelbagai aku janji. Calon-calon Pilihan Raya sudah kita ketahui. Semua hebat-hebat, kalau tak hebat tak mungkin tercalon. Harap tak ada yang dengki khianat. Harap semuanya berjalan lancar. Harap semuanya berfikiran matang tanpa membuat kacau di mana-mana tempat.

Dan bila keputusan di umumkan nanti, harap semua terima dengan baik keputusannya. Harap semua terima yang ia adalah takdir, ia adalah ketentuanNya. Harap tak ada yang kata tak BERSIH.




Aku belek-belek buku-buku yang pernah aku beli di MPH. Sedikit kekurangan masa untuk membaca semuanya. Tersemak pasal Solat Sunat Istikharah dari buku '110 Solat Sunat Besera Zikir dan Doa Ringkas' tulisan Ustaz Ku Muhammad Asmadi keluaran Pustaka Al Ehsan.




Jadi sangat bertepatan dengan aku. Hati masih tak tahu nak pangkah yang mana satu. Harap ia membantu.

Ramai buat Solat Sunat Istikharah ni sebab nak cari jodoh. Banyak sebenarnya kelebihan membuat Solat Sunat Istikharah ni. Just kita tak membaca untuk mengetahui lebih je.

Macam mana cara menunaikan Solat Sunat Istikharah? Sangat mudah, hanya 2 rakaat. Korang boleh google beberapa site untuk maklumat lebih terperinci mengenai panduan dan cara menunaikannya. Tak pun boleh dapatkan buku yang aku mentioned di atas. Penerangan ringkas mengenai cara menunaikan lebih 100 jenis solat sunat dengan saiz yang begitu kompak dan harga yang sangat berpatutan.


Semoga dipermudahkan. In-Shā’-Allâh


Till then, Salam

-zuan-
p.s: sejak praktikal kat solaris ni, dah 2 orang artis aku jumpa, Amy Search dan Rich Estranged. Hopefully pasni leh jumpa Hanis Zalikha, nak tengok sapa lagi tinggi..hehe 


click ads to show your support (",)

Wednesday, 1 May 2013

Jejalan : Songkran Festival di Krabi Island

HOlla Peeps,



Ketika trip kitorang ke krabi, kitorang agak lucky kerna dapat merasa sambutan Tahun Baru Thailand di sini. Songkran Festival adalah sambutan Tahun Baru (New Year) yang disambut di Thailand. Ia disambut dari 13 April sehingga 15 April. Biasanya ia disambut dengan bermain air atau membaling air ke orang lain. Tak kira pelancong atau tempatan, semua perlu bersiap sedia untuk di simbah air (ready to get wet!).


Biasaya diorang akan menggunakan pistol air untuk tembak mangsa mereka.

Menurut rakyat tempatan Thailand, ia adalah salah satu greet untuk tahun baru, jadi setiap orang harus rasa gembira di simbah dengan air. Mereka akan greet 'suk san wan songkran' kepada semua orang bermaksud 'Happy Songkran Day'


Disebabkan ramai menaiki Truck untuk menyambut festival ini, jalan menjadi Jem selama lebih 3 jam.

Budak-budak kecil pun tak ketinggalan turut serta join sambutan ini.


Mangsa-mangsa simbahan air. hehe

So, apa tunggu lagi? Set your date. Jangan lepaskan peluang menyertai Songkran festival untuk tahun depan.


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: debaran pilihanraya makin terasa.. Persoalannya, adakah undi kita masih lagi Rahsia??? 


click ads to show your support (",)

Elemen Dalam Demokrasi - Sistem Demokrasi Malaysia

HOlla Peeps,

Dipetik dari Wikipedia (pada 7/5/13), berikut adalah elemen-elemen dalam demokrasi;


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: siapa yang bakal menang di GE13? Hanya Allah yang tahu..  


click ads to show your support (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...