Friday, 30 March 2012

> Bila Bercerita Mengenai Rezeki

Salam Jumaat,

Rezeki, setiap orang ada rezeki masing-masing, ada yang dapat rezeki rumah banglo, ada yang dapat rezeki tanah berekar-ekar, ada yang dapat rezeki menunaikkan umrah, dan ada yang dapat rezeki anak yang soleh. Semua rezeki datang dari Allah.

Jadi jangan mengeluh jika tak dapat apa yang dihajati, teruskan bersyukur dengan apa yang kita miliki hari ini.

"Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu) dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji." Q.S Luqman : 12

Jika bercerita mengenaik rezeki di blog pula, ada yang dapat beribu-ribu UV sehari, ada pula yang dapat beratus-ratus komen sehari, ada yang dapat berpuluh giveaway dalam sebulan, ada juga yang mendapat berpuluh-puluh ringit (mungkin beratus) sehari. Masing-masing ada rezeki mereka di dalam dunia blog ni.

Ramai yang post memberitahu diorang dapat cek dari syarikat advertising masing-masing.

Aku pula? Alhamdulillah, banyak juga yang aku dapat, seperti gift dan event invitation. Duit? mungkin rezeki aku dalam hal duit ni masih belum banyak. Baru sekali cashout dari nuffnang (jangan tanya la berapa dapat kan hehe), dan aku cukup bersyukur dan berbangga dengan earning aku tahun lepas. Tahun ini, aku cuba dapatkan lebih lagi insyaAllah. (checkout achievement blog ni)


Berikut adalah GA yang pernah aku dapat dari kawan blog aku. Ada yang dah lama, dan ada yang masih baru ;



  • Yang atas sekali (belah kiri) adalah CD Album Wyclef Jean dari Azham Vosovic penulis blog LOVEHATE. Original beb CD yang dia bagi tu, dan masih dalam plastik waktu aku dapat..hehe tanda persahabatan bloggers.
  • Sebelah kanan pula adalah kad raya dan duit dari Egypt dari Dhiya Fariza! Aku dapat kad n duit (bernilai 10 pounds) ni selepas berjaya menjawab soalan dari Dhiya! Hehe aku baca kad raya tu dan aku dapati, tulisan doc sekarang ni cantik-cantik la.. (Actually ada satu lagi hadiah dari Dhiya yang aku dah dapat, tapi masih dirahsiakan apa hadiah itu..hehehe)
  • Yang bawah (belah kanan) pula dari Alya Esprezzo penulis Celoteh Si Alya. Kad Raya yang ada pantun didalamnya. 
  • Sebelahya pula (tengah) dalah Kad Raya dari Pilot Syazwan CDM. Pandai beb si Pilot ni berpantun.. hehe 
  • Dan yang last sekali (bawah, kiri) adalah dua keychain dari Singapura pemberian dari penulis blog Perfectionist, Deqnoor sebab aku pernah menghuni #2 dan #3 top pengomen tegar dia.

Thanks banyak-banyak atas pemberian korang ni!!! Hanya Allah S.W.T. yang mampu membalas pemberian korang ni n moga dimurahkan rezeki, Amin.

Surah Ali Imran: 145, “Dan Kami akan memberikan ganjaran untuk orang yang bersyukur.


-zuan-
p.s : last update hari selasa lepas ek? Lama betul :p 

Tuesday, 27 March 2012

> Kalah Di Awal Perlumbaan, Tapi Menang Di Hujungnya

HOlla Peeps,

Apa khabar semua? Sehat? Mood ok? Ada yang down? What the??? SPM tak berapa bagus? Adehhhh~ Dapat berapa? Ops lambat pulak aku tegur pasal SPM kat sini. But takpe, sure ramai yang dah mula nak mencari hala tuju selepas ni, so aku rekomen jadi cikgu! Kenapa cikgu? Baca entry ni kalau nak tau kenapa aku suruh jadi cikgu.

Alright gagal sekali tak bermakna gagal selamanya, "oh yeahhh selamanyaaaa harimau malayaaaaa~" (ehhh mengarut pulak dah)

Aku nak tekankan kat sini betapa ruginya orang yang dah 'white flag' bila dapat bad result in SPM. Well result "hanya di radiooooo~" eh di kertas sorry sorry sorry, terOVER pulak kat entry ni.

Korang masih ingat kisah Arnab dan Kura-kura? Hahh? yang Zizan Razak berlakon tu? Beb, tahun mana kau lahir ni? Cikgu tak cerita ke kisah kura-kura dan arnab kat korang???

Mehh sini aku cerita, di suatu hari...





Dan pemenangnya adalah? Kura kura~ yeahhhh tepat sekali!!! Macam mana arnab yang laju tu boleh kalah padahal dia dah speeding kaw kaw punya?

Sebab arnab tu ada perangai yang biasa kita tengok atau jumpa pada orang melayu, that is suka sombong dan berlagak apabila berada di hadapan. Bila dia dah kat depan, confident level dia untuk menang sangat memuncak sehingga dia leka dan lalai sehingga kura kura, haiwan yang mempunyai sifat sabar yang tinggi dan tak mudah putus asa (yang mana susah nak nampak dalam orang melayu) berjaya memotongnya dan menang pada akhirnya. Walaupun kura kura kalah pada awalnya, tapi sebab determination yang kuat yang ada di dalam diri kura kura, kura kura berjaya menang perlumbaan itu.

So lesson learned..

Bawah ni pula full video untuk cerita tadi, thanks to youtube dan filem animasi terbitan Filem Negara Malaysia.



-zuan-
p.s : majulah melayu untuk negara, throw that 3rd class mentality and be the 1st class mentality!!! 

Monday, 26 March 2012

> We Can Work It Out

HOlla Peeps,

Its monday AGAIN~ Well time goes soooooo fast, its like skipping Saturday and Sunday after facing Friday. The main question in my head is, Y TIME IS SO JEALOUS WITH MY HOLIDAY??? WHY???Y AREN'T YOU JEALOUS WITH JUE N HANIE'S HOLIDAY??? Well i finally get the answer, it is because i'm doin too much work at my weekend until i forgot that it is Monday already. #LOL True STORY!!!

we can work it out the beatles
#JustGoogleIt

Siapa peminat The Beatles kat sini? (Ehh tetiba tukar melayu pulak, adehh sori, tak sempat nak pakai google translate #LOL) Dan peminat Stevie Wonder??? Well harini aku nak jamu korang dengan lagu "We Can Work It Out", ia suatu lagu yang sangat lama, tahun 60's punya lagu ni (i'm sure Dhiya and Fie will know this song). Tapi diberi nafas baru oleh Stevie Wonder semperna tribute to Paul McCartney di White House 2 tahun lalu. Lagu ni sempoi, fresh dan banyak mesej.

Aku nak korang hayati dan tulis di comment box di bawah tu, apa korang dapat dari lagu ni,  layannn~




"We Can Work It Out"

Try to see it my way
Do I have to keep on talking till I can't go on
While you see it your way
Run the risk of knowing that our love may soon be gone
We can work it out
We can work it out

Think of what you're saying
You can get it wrong and still you think that it's alright
Think of what I'm saying
We can work it out and get it straight, or say good night
We can work it out
We can work it out

Life is very short, and there's no time
For fussing and fighting, my friend
I have always thought that it's a crime
So I will ask you once again.
Try to see it my way
Only time will tell if I am right or I am wrong
While you see it your way
There's a chance that we may fall apart before too long
We can work it out
We can work it out

Life is very short, and there's no time
For fussing and fighting, my friend
I have always thought that it's a crime
So I will ask you once again
Try to see it my way
Only time will tell if I am right or I am wrong
While you see it your way
There's a chance that we may fall apart before too long
We can work it out
We can work it out


-zuan-
p.s : rasa macam nak wat header baru la, patut tak? or korang suka header sedia ada?  

Sunday, 25 March 2012

> Teaser : The Hobbit: An Unexpected Journey

HOlla Peeps,

Apa plan korang weekend ni? Weekdays lepas aku mendapat satu news yang  mengejutkan aku apabila keluar statement yang filem hebat John Carter kerugian $200 Juta! Produksi filem Disney ini memakan kos $300 Juta dan hanya mendapat pulangan sebanyak $100 Juta! Dimana silapnya mereka sehingga kerugian sebegitu banyak? Mungkin markerting plan tak cukup hebat, mungkin disebabkan plot cerita yang kurang kuat dan mungkin disebabkan review aku minggu lepas kurang convince readers blog ini untuk menontonnya.

Hmm takpe lah, mungkin bukan rezeki Disney kalini..




Wohoooo~ filem yang paling dinanti-nantikan tahun ini.. Aku mula nantikan filem ni lepas Peter Jackson umumkan akan buat prequels The Lord Of The Rings selepas beliau siap filem King Kong pada 2005. Lama sangat beliau buat aku tertunggu-tunggu dan apa yang aku tunggu nampak berbaloi kerja filem ni akan ditayangkan dalam 2 part, The Hobbit: An Unexpected Journey (December, 2012) dan The Hobbit: There and Back Again (2013). Well, another Epic Adventure based on Tolkien's novel Is About To Begin..




Jom layan sinopsis filem ini :

Bilbo Baggins is swept into a quest to reclaim the lost Dwarf Kingdom of Erebor from the fearsome dragon Smaug. Approached out of the blue by the wizard Gandalf the Grey, Bilbo finds himself joining a company of thirteen dwarves led by the legendary warrior, Thorin Oakenshield. Their journey will take them into the Wild; through treacherous lands swarming with Goblins and Orcs, deadly Wargs and Giant Spiders, Shapeshifters and Sorcerers. Although their goal lies to the East and the wastelands of the Lonely Mountain first they must escape the goblin tunnels, where Bilbo meets the creature that will change his life forever ... Gollum. Here, alone with Gollum, on the shores of an underground lake, the unassuming Bilbo Baggins not only discovers depths of guile and courage that surprise even him, he also gains possession of Gollum's "precious" ring that holds unexpected and useful qualities ... (Written by Production)

Sure ramai readers blog ni dah tau kegilaan aku menonoton wayang, dan aku harapkan yang aku ada masa untuk menonton filem ini, kerna hujung tahun ni aku dapat rasakan ke-busy-an yang amat melampau disebabkan burden final year project. Well everything depend on my time management, if my management is good, means i will have time to watch it (",)


aku ada jumpa benda best semalam : 


apa lagi? vote r..hahaha



-zuan-
p.s : kekangan masa untuk blogwalking dalam seminggu dua ni.. maaf kalau tak terbalas kunjungan korang semua ..
p.s.2 : nuffnang dah tak sayang aku! Dah dekat 2 bulan ta dapat BE.. =P  

Friday, 23 March 2012

> GTO : Great 3

HOlla Peeps,

Sambungan GTO : Great 2!! Great 3, Finale..


#SayonaraSensei



Hari berganti hari, minggu salih berganti.. Sampailah masa untuk aku melabuhkan tirai aku. Hari terakhir mengajar, aku umumkan pada setiap kelas aku mengajar. Hati rasa berat nak tinggalkan diorang. Muka aku tersenyum, tapi hatiku menangis, tak sampai hati nak tinggalkan diorang. Begitu banyak aku belajar, begitu banyak pengalaman aku dapat, begitu ramai kawan aku tambah.

Ada cikgu yang menyuruh aku sambung mengajar di skolah tu kerana sudah hujung tahun jadi takpa la kalau teruskan mengajar, malangnya PPD tak membenarkan. Kerna kontrak hanya sampai 16/10/09. Jadi jika aku sambung pun, takkan ada gaji diberikan pada aku. Ramai murid yang memeluk dan  menangis, menghalang aku dari tamatkan mengajar.





Diorang ada buat sedikit farewell party untuk aku di dalam kelas. Terharu aku dengan apa yang diorang buat. Akan aku ingat korang sampai bila-bila dan entry ini lah yang akan jadi bacaan aku bila aku teringatkan korang..


**********


Pengalaman menjadi seorang guru benar-benar mengubah aku. Mengubah aku dari seorang yang kedekut ilmu, kepada seorang yang suka berkongsi ilmu. Mengajar aku, seorang yang sangat hot tempered untuk bersabar. Mengajar aku menghormati guru yang mana aku waktu di sekolah dulu suka mengutuk guru di belakang.

GTO menjadi inspirasi aku, tapi jauh kalau aku nak compare kan diri aku dan watak rekaan yang berjaya menyentuh hati dan memberi impak satu dunia. Sure ramai guru di luar sana yang menjadikan Onizuka atau Kumiko (Gokusen) sebagai inspirasi diorang untuk memimpin pelajar bermasaalah ke jalan yang nampak cahayanya..

Walaupun pendek pengalaman mengajar aku, tapi aku berbangga, sebab aku boleh kongsi pengalaman aku. Pengalaman aku menjadi seorang guru. Aku harapkan murid-murid yang aku pernah ajar tu, menjadi insan yang berguna, dan menjadi antara yang memimpin negara kita di masa hadapan, insyaAllah.. (gambar 1st aku dressup sebagai guru di sini - malu nak tunjuk hehee)


Sayonara SK Sikamat...


-zuan-
p.s : total time aku spend untuk siapkan entry ni, 3 jam.. total price untuk entry ni, priceless.. 

Wednesday, 21 March 2012

> GTO : Great 2

HOlla Peeps,

Ini adalah Sambungan GTO : Great 1. Perkongsian pengalaman aku menjadi seorang Guru Sandaran.


#HowITeachThem




Aku tak pernah mengikuti mana-mana kursus mengajar, jadi environment mengajar ni totally new thing pada aku. Jadi macam mana aku mengajar?

Bercerita mengenai cara aku mengajar, pada mulanya aku agak blur mengenai bagaimana nak memahamkan murid-murid mengenai topik yang akan aku ajar. Sains diajar dalam bahasa inggeris sementara yang Kemahiran Hidup dan Pendidikkan Jasmani diajar dalam bahasa Malaysia.

Ada banyak perkataan yang digunakan yang aku rasa begitu sukar untuk difahami murid-murid. Jadi aku putuskan untuk mengajar melalu gambarajah. Aku melukis di papan hitam untuk gambarkan mereka mengenai macam-macam perkara walaupun bakat lukisan aku tak begitu bagus. Di dalam kelas aku, aku mengajak murid-murid berimaginasi kerana aku tau daya imaginasi budak-budak ni sangat brilliant. Topik mengenai planet, magnet dan banyak lagi diajar aku.

Aku hanya mengajar untuk 20 hingga 30 minit, selebihnya aku habiskan dengan bermain quiz dengan murid murid. Mungkin bertentangan cara mengajar yang betul, tapi aku gamble cara mengajar aku ni. Aku bahagikan murid-murid kepada kumpulan. Quiz yang aku berikan berkaitan dengan topik yang aku baru saja ajar. Begitu leka dengan quiz sampai aku tak perasan yang masa mengajar sudah habis dan sampai terlupa untuk bagi kerja rumah pada murid-murid.

Ada murid tak bagi aku keluar kelas sebab nak aku bermain quiz dengan diorang. Tapi aku terpaksa tolak permintaan diorang demi menghormati guru yang sedang menunggu di luar untuk mengajar.




Tidak dinafikan, hubungan aku dengan murid-murid begitu baik sampai murid-murid kelas lain yang aku tak ajar pun kenal aku. Aku agak dikenali di kalangan murid-murid sekolah ketika itu mungkin sebab aku tak marah atau merotan diorang dan sebab 'kemachoan' aku. Hehehe... #silaMuntah

Sedikit menyedihkan, menceritakan pengalaman aku mengajar murid kelas bawahan. Bukan memilih kasih tau membezakan kelas pandai dan kurang pandai. Aku terpaksa mengajar dengan lebih serius dan bermuka garang dengan diorang disebabkan kenalakan diorang dan kekurangan mereka dalam memberi fokus. Lagi menyedihkan, ada yang tak bawak buku dan ada yang ponteng.

Memang suatu cabaran yang paling sukar untuk aku. Sangat sukar, aku semakin memahami perasaan seorang guru. Aku hampir menitis air mata apabila tengok ada murid tahun empat yang masih tak tahu mengeja dan menulis. Bayangkan, dia mengambil masa lebih 5 minit untuk menulis tajuk topik yang akan aku ajar. Untuk lebih tegas, aku menyuruh dia duduk bersila di depan. Dan aku banyak fokus pada pelajar tersebut.

Hari demi hari, masih sama.. Dia masih gagal menulis sepantas mereka yang lain. Apa kan daya, aku hanya mengajar di sekolah. Masa yang diberikan tak cukup banyak nak mengajar dia seorang sahaja.




Aku ada pengalaman menjadi cikgu kawat untuk rumah merah ketika hari sukan sekolah. HAHA agak terkejut apabila aku diarahakan mengajar kawat! WHAT??? Waktu sekolah dulu aku tak pernah masuk kawat. Kalau selection, memang sengaja buat salah, sengaja buat tak pandai, sengaja tak dengar arahan. Now kena mengajar kawat?

Lepas mengajar di pagi hari aku diarahakn mengajar kawat di petang hari. Bila datang petang, ada kurang 10 orang murid yang menanti aku. Aik macam mana nak ajar ni 10 orang je? Memang what goes around comes around, apa aku buat waktu jadi murid dulu, kena balik kat aku. Aku suruh murid-murid mengajak kawan yang lain join kawat. Lama-lama makin bertambah. Kalau tak silap aku, perlukan lebih kurang 40 orang untuk satu pasukan kawat. Tapi tak dapat sampai 40 pun yang aku dapat kumpul.

Aku bedal je ajar je kawat, memang kelang-kabut awalnya. Then aku mintak bantuan cikgu lain yang lebih berpengalaman untuk menolong aku, Alhamdulillah, lama-lama makin ok. Pada hari sukan sekolah, diorang nervous tapi aku cheer diorang up dengan berjenaka. Team kawat aku dapat #3 dari 4 pasukan yang bertanding. Bangga beb sebab tak dapat #4.




Kemudian aku ada join lari dengan badan terbalik ke belakang (tak tau apa nama dia macam gambar di bawah) dengan guru-guru yang lain pada hari sukan dan dapat tempat ke #2 kalau tak silap aku hehe. Overall, pasukan rumah merah dapat #3..



Nantikan GTO Great 3 (Finale) di entry seterusnya..


Teaser : 
Bila seorang budak menjadi seorang guru..


-zuan-
p.s : betul ke aku nak bagi GA kat top 10 komentator bulan ni? jeng jeng jeng hehe 

Monday, 19 March 2012

> GTO : Great 1

HOlla Peeps,

Selamat kembali ke alam persekolahan selepas cuti selama seminggu kepada murid-murid dan guru-guru..

Sedang aku membelek-belek koleksi DVD aku untuk mencari cerita yang menarik yang boleh aku tengok bagi mengisi kebosanan aku, aku terjumpa satu DVD, terlitas di kepala aku


"Eh, ada lagi DVD ni............. GTO : Great Teacher Onizuka..."

Eh, entry ni bukan nak tarik perhatian Eyriqazz ke blog aku, tapi kalau beliau nak baca entri juga apa salahnya kan? HEHE Ia satu entry yang buat kerna aku ingat kembali pada murid-murid skolah aku dulu. Yeah, pada yang membaca blog ni sejak 2 tahun lepas, mungkin ingat entry Pengalaman di Simpang Jalan yang menceritakan sedikit pengalaman aku bergelar Cikgu Sandaran di SK Sikamat selama lebih kurang 1 bulan (tarikh berkhidmat dari 3/9/09 hingga 16/10/09) bagi mengantikan seorang cikgu yang cuti bersalin. Aku mengajar sementara menuggu panggilan ke UiTM bagi sesi Januari 2010. SK Sikamat adalah sebuah sekolah di kawasan Seremban, lebih kurang 15 hingga 30 minit dari rumah aku jika menaiki motosikal.


**********


#EveryLegendHaveItsStartingPoint


Suatu pagi ketika aku sedang bersiap-siap untuk ke tempat kerja yang mana aku bekerja sebagai tukang basuh di Sushi King Jusco, aku mendapat satu panggilan dari nombor yang tak dikenali. Sebelum aku angkat panggilan, aku tertanya-tanya adakah aku sudah lewat untuk ke kerja? Mungkin tak, kerja di Sushi King di Bulan Puasa sangat mencabar nafsu makan. Dengan bau sushi yang sentiasa menarik hidung dan menyuruh mulut terbuka luas untuk memakannya.

Berbalik kepada cerita asal, aku mendapat panggilan dan panggilan itu adalah dari PPD dan mereka memberi tawaran mengajar kepada aku, adalah suatu yang membuatkan aku sangat gembira dan tak senang duduk. Aku membuat keputusan untuk tidak ke tempat kerja pagi tu kerna aku diarah untuk mula bekerja sebagai guru ke esokkannya. Aku terus call boss dan memberitahu yang aku tak dapat datang kerja. Petang tu jugak aku ke Jusco Seremban 2 untuk memberi surat berhenti dan terus shopping baju kemeja, sluar slack dan tie.

Malam tu pula aku buka drama bersiri popular Jepun GTO lakonan Sorimachi Takashi isterinya Matsushima Nanako untuk mendapatkan feel seorang guru. Drama itu benar-benar memberi aku inspirasi untuk menjadi seorang guru.


#GTOIsMyInspiration




Hari pertama mengajar, aku masih nervous, aku tak begitu familiar dengan environment bilik guru. Aku masih blur bagaimana nak berinteraksi dengan guru-guru lain yang mana lebih tua dari aku. Waktu tu aku baru 21 tahun. Memang tak pandai nak bertutur dengan orang yang lebih tua. Aku selalu terfikirkan, apa topik yang diorang selalu bincangkan? Macam mana aku nak cakap? Nak tegur diorang? Nak buat diorang senyum dan terima baik kedatangan aku?

Mujulah ada seorang guru yang sangat peramah menegur yang memperkenalan aku dengan guru yang lain, Cikgu Eshak namanya. Aku hanya tersenyum dan tunduk malu ketika itu. Alhamdulillah, semua cikgu menerima baik kedatangan aku. Dari pemantauan aku memang tiada cikgu yang umurnya bawah 25 tahun. Kebanyakannya sudah berkahawin, memang tiada seorang guru perempuan pun yang masih single yang boleh aku mengorat (ops dah niat lain disitu hehehe).




Aku diberi tugas mengajar subjek Sains, Pendidikkan Jasmani dan Kemahiran Hidup di darjah 4 dan 5. Hari pertama, aku hanya perkenalkan diri dan berkenalan dengan murid-murid. Seronok melayan kerenah murid-murid yang aku akan mengajar nanti. Balik ke bilik guru, aku mulia menulis plan mengajar aku seperti yang diberitahu. Pada mulanya agak memeningkan. Tapi lama-lama ia tidak lagi sukar...


Maaf kerana terperangkap dalam entry bersiri aku lagi hehehe, nantikan GTO : Great 2 yang akan menyusul pada entry akan datang..


Teaser : 
Macam mana seorang cikgu yang tiada pengalaman tau pendedahan mengenai dunia mengajar,
mengajar murid-murid?


-zuan-
p.s : esok kena submit jurnal jurnal yang aku dah search kepada supervisor dan boss project, harap approval.. 

Sunday, 18 March 2012

> Opocottt~

HOlla Peeps,



Di suatu malam yang dingin,
sedang sedang ku blogwalking sambil mendengar lagu Buka lah Hatimu nyanyian Zarul di Media Player,





tiba-tiba..



"Aik dah habis ke lagu tadi?"  kataku,

*click click* memeriksa lagu tadi..

"Owh rupanya lagu dari blog ni... Patut la berat semacam je loading blog ni tadi" kataku lagi..


Moral of the story : Jauhilah Lagu yang boleh membuatkan anda terkejut, kerna ia mungkin akan melemahkan jantung anda, sekian..


-zuan-
p.s : entry yang dijanjikan akan dipublish esok hari... tunggu.. 

Saturday, 17 March 2012

> Teaser : My Way

HOlla Peeps,



Cek-cek email, jumpa something interesting send by someone i know;




"A Korean man and a Japanese man meet as enemies, but become each other's hope. And a drama of true humanity that transcends borders and nationality unfolds"


Gempak kan poster dia? Jom layan trailer filem My Way yang akan membuatkan korang tak senang duduk dan tak sabar nak  menontonnya,




Amacam? Tak sabar nak tonton? My Way adalah sebuah filem Korea terbitan Directors Production bergenre Aksi dan Perang yang akan ditayangkan bermula 19 April tahun ini. Ia adalah filem arahan Kang Je-Kyu dilakonkan oleh pelakon handalan seperti Jang Dong-Gun, Odagiri Joe, Fan Bingbing, Kim In Kwon Han Seung Hyun , Do Ji Han dan Lee Yeon Hee.


Laaaaaa~ trailer dia tak cukup nak convince korang nak tengok filem ni ke? Haha takde pengaruh k-pop dalam movie ni, jangan risau.. Checkout sinopsis  My Way  :

"Sebuah filem berdasarkan kisah benar peristiwa perang dunia kedua ini bermula dengan pertemuan dua pemuda dari dua Negara. Jun-Shik (Jang Dong-Gun), pemuda Korea yang bercita-cita ingin menjadi seorang jaguh marathon seperti idolanya dan Hasegawa Tatsuo (Joe Odagiri), pemuda Jepun yang mempunyai kehebatan larian seperti Jun-Shik. Mereka bertemu sebagai musuh pada zaman kanak-kanak lagi apabila masing-masing mahu menunjukkan kehebatan larian mereka. Namun segalanya berubah apabila Jun-Shik dan rakan baiknya Kim In-Kwon (Lee Jong-Dae) dikerah menjadi tentera Jepun akibat rusuhan yang mereka lakukan ketika kemenangan yang sepatutnya milik Jun-Shik, diberikan kepada Tatsuo dalam pemilihan marathon Olimpik Tokyo. Lebih menyakitkan apabila Tatsuo pula mengetuai tentera Jepun sebagai Kolonel.

Penglibatan mereka berdua dalam peperangan dunia kedua telah merapatkan jurang permusuhan, lebih-lebih lagi apabila tentera Jepun kalah kepada tentera Soviet dan memaksa Tatsuo melucutkan jawatannya dan menjadi tawanan perang tentera soviet bersama Jun-Shik. Mereka dikerah bersama tawanan perang yang lain untuk berperang dengan tentera Jerman sehingga menyebabkan perpisahan terjadi antara keduanya dalam peperangan paling teruk dalam era perang dunia kedua.



Tatsuo yang mula menyedari sikapnya yang mementingkan diri akhirnya berjaya bertemu kembali dengan Jun-Shik apabila mereka sama-sama berada di kem tentera Jerman di Normandy, Perancis. Kali ini mereka sepakat untuk melarikan diri dari kem tentera tersebut dan kembali ke Korea untuk meneruskan cita-cita mereka menjadi jaguh marathon. Berjayakah misi mereka? Saksikan perjalanan perit yang diharungi oleh dua pemuda ini yang dahulunya musuh kini bergantung harapan sesama sendiri demi mencapai impian mereka yang satu."



Checkout press release untuk filem ini yang merupakan filem setaraf filem Hollywood!

Jarang industri filem Malaysia menampilkan filem-filem Korea untuk santapan penggemar filem di sini. Hanya lambakkan filem Hollywood yang diiktiraf sebagai berkualiti didedahkan kepada penonton. Namun jangan dipandang rendah kemampuan negara Asia seperti Korea untuk menghasilkan sebuah filem yang gah. Walaupun karya dari Korea popular disini melalui drama-drama bersiri yang membuatkan kaum wanita menitiskan air mata kerana kisah cinta yang romantis, mereka juga berupaya menghasilkan filem hebat yang membuatkan penonton menangis kerana perang!

Setelah cemerlang mencatatkan kutipan box office di sana, Knotty Ideas Sdn Bhd mengambil inisiatif dengan membawa filem paling mahal Korea itu masuk ke Malaysia. Filem yang menelan kos sebanyak 28 bilion won ini (24.92 million USD), ‘My Way’ merupakan filem pertama Korea yang memaparkan insiden perang dunia kedua. Melalui arahan pengarah tersohor yang mula menempah nama di dunia Hollywood, Kang Je-kyu, hasil filem ini tidak perlu diragui. Kang yang menjadi pemangkin kepada industri filem Korea pernah mencipta sejarahnya tersendiri apabila berjaya mencatat penonton sebanyak 10 juta orang untuk filem arahan terdahulunya, ‘Tae Guk Gi: The Brotherhood of War.

Filem ‘My Way’ ini telah mengambil masa penggambaran selama 156 hari dengan menggunakan kamera berteknologi canggih serta binaan set dan props untuk menampakkan keadaan seakan-akan sama seperti zaman perang dunia kedua. Kang sendiri mengambil masa 3 tahun untuk menghasilkan skrip ‘My Way’ ini berdasarkan penyelidikkan mendalam mengenai sejarah perang dunia kedua yang melibatkan insiden Nomanhan, peperangan tentera Soviet dengan tentera German serta peperangan di Normandy, Perancis. Namun, paling istimewanya, cetusan idea filem ini sebenarnya berasal dari hanya sekeping gambar. Gambar di bawah simpanan arkib negara Amerika Syarikat itu didedahkan menerusi program dokumentari Korea yang ditonton oleh Kang di mana ia memaparkan imej seorang tentera berwajah Asia berdiri dikalangan tentera-tentera Jerman. Siapakah lelaki itu? Menurut sejarah, lelaki itulah satu-satunya tawanan perang berketurunan Asia yang terselamat selepas menempuh tiga insiden perang yang dahsyat.

Berasaskan gambar tersebut, Kang mencipta karyanya tersendiri melalui kisah dua watak utama yang masing-masing berasal dari Korea dan Jepun. Dua pemuda ini mengejar cita-cita yang sama iaitu ingin menjadi jaguh maraton. Namun pertemuan mereka berdua ini telah bermula dengan permusuhan dan ianya bertambah konflik apabila kedua-duanya bertempur di medan peperangan dunia kedua. Permusuhan akhirnya mulai suram dengan perlahan-lahan apabila mereka semakin mengenali di antara satu sama lain sepanjang perjalanan mereka menempuhi alam peperangan.

Cerita yang berdasarkan kisah benar ini juga telah mempertaruhkan tiga bintang terkenal dari tiga negara, Jang Dong-Sun (Korea), Joe Odagiri (Jepun) dan Fan Bing Bing (China). Pemuda Korea yang amat popular menerusi drama-drama bersiri Korea yang pernah ditayangkan di Malaysia memang tidak asing lagi pada peminat cerita Korea di Malaysia. Joe Odagiri pula walaupun berasal dari Jepun telah membina namanya sendiri di Korea dan amat digilai remaja-remaja Korea kerana wajah tampannya. Seangkatan dengan Gong Li dan Zhang Ziyi, pembawa peranan filem Bodyguards and Assassins, Fan Bing Bing perlu diakui kemantapan lakonannya menerusi ‘My Way’ ini.

Filem ‘My Way’ menjanjikan keterujaaan penonton dengan aksi-aksi perang yang sangat hebat dan meyakinkan seperti gambaran sejarah terhadap zaman perang dunia kedua. Namun disebalik pertempuran yang menakutkan itu, terselit nilai persahabatan yang ingin disampaikan telus pada jiwa penonton. Akan mula bertempur di pawagam Malaysia bermula 19 April ini, masyarakat Malaysia bakal menyaksikan sebuah filem aksi perang paling hebat pernah dihasilkan dari negara Asia setanding filem Hollywood.



So nantikan review filem ni bulan april nanti insyaAllah (",)


-zuan-
p.s : happy weekend peeps, jika minggu lepas aku jejalan di Masjid Zahir, minggu ni? 

> Contest Teka Angka Shakiddo.com

HOlla Peeps,


Whattttt zuan masuk kontest? Kenapa? Tak boleh? Hehe hadiah lumayan lor~


Tempat Pertama :RM50 + Voucher JUSCO AEON + eBook SEO Ariff Shah
JERSI PANTHERA TEAM MALAYSIA
Tempat kedua : RM30 + Voucher JUSCO AEON + eBook SEO Ariff Shah
Tempat ketiga : RM20 + Voucher JUSCO AEON
Hadiah misteri : Barangan saguhati dari IKEA


Sapa taknak rugi la hehe (",)

How to join in? Tekan sini je dan follow semua instruction yang diberikan..

Dah? Apa lagi, masa untuk meneka la..hee tekaan aku adalah :

RM339

Rasanya semua dah buat kot.. Yeke kid?


” Contest ini dianjurkan oleh shakiddo.com bersama sponsor hazmanfadzil.com dan sharidawati.blogspot.com ” 


-zuan-
p.s : happy weekend peeps (",) 

Friday, 16 March 2012

> Cantik Dipandang, Tetapi..

Salam Jumaat,

Tour Guide : Welcome to Dubai, here we got the tallest building in the world, we can proudly say that you can beat its high by combining both of twin towers from your country..
Tourist from Malaysia : Wow! But we have twins who stand tall same heigh, i think its good enough..

Sure ramai dikalangan korang dah tengok MI4 kan? Ada scene dimana Tom Cruise terhantuk ketika cuba melompat masuk ke dalam menara dari luar. Ia adalah menara Burj Khalifa, Dubai! Menara ini bergelar menara tertinggi di dunia sejak 2010 dengan menewaskan Taipei 101, dan mempunyai ketinggian  829.84 meter. Pasti semua orang berbangga dan kagum dengan ketinggian dan kemewahan negara Arab.




Cantik bukan? But, think again! Tapi sedar atau tidak, ia adalah antara tanda-tanda khiamat,

Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai” – Sahih Muslim

Astagfirullah.. Semakin banyak tanda khiamat, jika minggu lepas aku tunjukkan yang umat-umat akhir zaman akan menjadi umat yang terlalu mengejar kemewahan, dan hidup sombong, ini lah antara puncanya..


-zuan-
p.s : dah lebih 3 minggu aku tak review tech thursday kan? adehh takde benda best nak share buat masa ni.. btw sori kalau tak terbalas komen komen korang, busy with finding journals recently..  

Thursday, 15 March 2012

Tempat Makan Best : Steamboat Embun Dingin Corner

HOlla Peeps,

Malam semalam bila aku post nak makan Steamboat, ramai dok mengomen nak ikut ;


Sapa kata steamboat mahal? Di embun dingin, anda boleh makan steamboat dengan harga RM10 satu kepala sahaja! So makan la sampai kenyang dan sampai arang dah tak boleh nak steam-kan makanan korang tu. Tapi jangan pula tak habis makan, sebab cas tambahan dikenakan kalau tak habis makan.. So empty your stomach, and eat! eat!! eat!!! 

Sedang menunggu makanan boleh dimakan

Selain dari Steamboat, mereka juga menyediakan Masakan Ikan, Masakan Sotong Udang, Masakkan Seafood, Sup Ekor dan Sup Tulang, Masakkan Tiga Rasa, Kerabu Sotong, Pelbagai jenis masakkan Mee/ Mihun/Koey Teaw dan pelbagai jenis Nasi Goreng.

Bro Kusanagy sedang melayan dagingnya

Apa tunggu lagi? Embun Dingin Corner jom! Ia terletak di Sri Kenangan, Jalan Padang Behon Kangar, Perlis dan dibuka dari pukul 4.30 petang sehingga 2pagi.


-zuan-
p.s : alhamdulillah, dapat jugak! Korang bila lagi? (",) 

Wednesday, 14 March 2012

> Movie Review : John Carter

HOlla Peeps,

Selepas teaser petang tadi, review yang dinantikan ;

Sinopsis : Dipindahkan secara tak sengaja dari Bumi ke Marikh,  John Carter terperangkap di dalam perang saudara yang menemukannya dengan kaum berwarna hijau setinggi 12 kaki dan kaum yang mempunyai rupa seperti manusia tetapi mempunyai teknologi yang canggih. John Carter kemudian ditangkap dan menjadi 'pet' kepada kaum ini kerana kebolehannya upayaannya melopat tinggi. Dia perlu membantu mengatasi masalah di planet itu jika ingin kembali ke bumi. Tapi secara tak sengaja jatuh cinta dengan prices of Helium, Dejah Thoris.

Kenapa Filem Ini Perlu Ditonton :
  • Filem bergenre aksi, pengembaraan, fantasi dan sfi-fi.
  • Salah satu filem produksi Disney.
  • CGI yang superb yang mana membuatkan korang kagum bagaimana pelakon boleh berinteraksi dengan makhluk setinggi 12 kaki.
  • Plot cerita yang sedikit membosankan pada permulaan dan pertengahan, tapi penuh dengan teka teki yang membuatkan anda stay on your sit.
  • Idea yang baru, dan pengembaraan yang baru yang mana hero mempunyai ability untuk melompat.
  • Penuh dengan aksi dan drama.


Rating : 7/10 (new world, new idea! A bit slow and confusing start, tapi mempunyai penamat yang memuaskan)


-zuan-
p.s : dalam usaha naikkan trafik ke 500uv.. mampukah? 

Tuesday, 13 March 2012

> Jon Kata

HOlla Peeps,

Sedang menunggu untuk menonton filem Penunggang Hantu, keluar satu trailer dimana orang melompat lompat! kemudian dia menarik batu menggunakan besi sambil dikejar monyet putih..


Pelakon Utama Jon Kata


"Apa ke movie ni?" jerit aku di dalam panggung  yang penuh dengan manusia.


JOHN CARTER! In cinema in 3D


"Owhh Jon Kata~" kata aku kemudian menoleh ke kanan di mana aku nampak Nora Danish duduk di sebelahku..


-zuan-
p.s : nantikan reviewnya tengah malam ini.. 

Monday, 12 March 2012

> Jejalan : Masjid Zahir

HOlla Peeps,

Korang pernah sampai atau lihat salah satu masjid yang tercantik di Malaysia iaitu, Masjid Zahir yang terletak di Alor Star, kedah? Sabtu yang lepas, aku dan housemate uitm aku jejalan sambil menemankan one of my housemate dalam mendapatakan data untuk final year projek dia (projek 3D kan masjid tu). 

Masjid Zahir merupakan salah satu mercu tanda terkenal di Alor Star yang mempunyai ciri-ciri kubah hitam yang juga melambangkan 5 Rukun Islam.


Tiga Photographer menguji skill Photography masing-masing (sementara aku hanya menggunakan kamera handphone #LOL).
Seni Ukiran Masjid Yang Sangat Unik dan Melambangkan Seni Ukiran Islam.

Sejarah pembinaan Masjid Zahir atau lebih dikenali sebagai Masjid Zahrah atau Masjid Diraja.



Anyone who is good with 3D drawing? Nak kena ada blueprint asal masjid ni kan kalau nak 3D kan masjid ni?


-zuan-
p.s : rasa macam nak buat blog untuk perlancongan  je..  agak-agak ada sponsor tak? hehe 

> Projek 100 Bloggers!

HOlla Peeps,

Dah dekat seminggu aku dok dibayangi dengan Projek 100 Bloggers yang dikendalikan oleh salah seorang bloggers yang aku nak meet up so badly, Broframestone!

Jom usya snap pic yang aku kepilkan di bawah yang diambil dari sini.



Nak join? klik sini dan isi semua maklumat mengenai korang dan blog korang di borang yang disediakan.

 Interesting bukan? Dan syarat syarat nya tak terlalu ketat. Wanna try your luck? Join in peeps! Seriously aku sangat berminat nak join up!  Yela dah 2 tahun lebih dalam blogging ni, rasa dah sampai masa nak join in  something big and something that need commitment macam ni. But apakan daya, trafik blog ni tak cukup mantap untuk memenuhi syarat nak join, so apa yang aku mampu buat sekarang adalah support dari belakang projek yang bro handle ni.. 

GAMBATTE And GOODLUCK everyone!!! (",)


-zuan-
p.s : happy weekdays peeps (",) 

Saturday, 10 March 2012

> REDBOX Again!!!

HOlla Peeps,

Selepas bertubi-tubi dijamukan dengan entry bersiri sepanjang minggu ni, segalanya berakhir di sini.. Aku dah tak mau buat entry bersiri lagi! Ehhhhh lupa pulak, entry bersiri 'GTO' tak publish lagi.. Hehe coming soon~

Alright, weekend ni kita lepak dalam entry, REDBOX Again!!! Kenapa Red Box again? sebab beberapa minggu lepas aku dah Rock The Red Box dengan beberapa blogger lain. hehe

Hehe aku mungkin dah di-cop blogger yang suka karok oleh beberapa readers disebabkan profile picture kat g+ aku tengah karok, then ada pulak beberapa entry yang berkaitan dengan karok (sini, sini, sini, dan sini). Well karok untuk menguji suara , merapatkan silaturrahim dan have fun dengan blogger lain dan luckily suara aku didengar blogger + artis hebat seperti bro Zarul Umbrella sampai beliau ada puji kat blog beliau;

#ZarulUmbrellaDotCom

Hehe thanks bro!  (",)



Bro Zarul yang memukau semua yang hadir pada malam itu dengan persembahan vocalnya!

Bro AE a.k.a The AbangEnsem!!! Yang Menguasai mike dari Awal hingga akhir.. hehe

Diah! Juara kontest yang memiliki suara emas! Bila mau kluar album? hehe

Dari kanan, Sis Siezuka, Diah dan Madam (tak jumpa pula gambar solo Siezuka dan Madam adeh~)

Bro Jejai dengan Gayanya yang tersendiri selepas menuntut ilmu dari bro Zarul!

Taiko Unifi! Bro Kid! Dari awal dok pas mike kat aku suruh aku  nyanyi lagu bon jovi.. hehe

dan pesaing aku hehe............... Arelan (well picture tell stories hehe)



Overall, sangat enjoy dari awal sampai pertengahan (sebab aku tak stay sampai akhir sesi, aku blah awal) Event karok ni BEST! BEST! BEST! Nextime kita karok lagi! Hehe aku sakit tekak malam tu, kalau tak sakit, maybe aku dah boleh duet dengan Madam lagu berombak ombak hehe

Sedikit mengecewakan yang aku tak berpeluang nak berjumpa dengan Bro Eyriqazz! Salah seorang sponsor karok malam itu, bro GTO tak dapat hadir disebabkan ada hal..

Kesemua gambar diatas diambil dari blogger yang di-mentioned di atas.. hehe (belum ada kamera, hanya mampu ambil gambar dari blog orang lain).


-zuan-
p.s : happy weekend peeps (",) 

Friday, 9 March 2012

> Dato' Papa

Salam Jumaat,

Islam itu agama yang indah, tapi ia jadi kurang enak dipandang apabila ada dikalangan umatnya membuat perangai yang tidak enak dipandang orang lain..


Mama : Papa! Tengok muka boboi tu, merah kena lempang dengan cikgu disiplin sekolah dia.
Papa : Apa? Berani dia tampar anak kita? Nak kena ni! Dia tak tau ke aku ni sapa? Aku ni orang paling kaya dan paling berpengaruh di area Lembah Dingin Sejuk ni! Berani dia!
Mama : Go Papa go! Go ajar itu cikgu!
Papa : Boboy jangan risau, biar papa ajar itu cikgu apa itu disiplin!

*di Sekolah..

Dato' Papa : Cikgu! Kenapa lempang muka anak saya?
Cikgu Disiplin : Kerna dia tak hormat dengan cikgu lain, dia juga selalu ponteng dan malas buat kerja rumah!
Dato' Papa : Saya salurkan dana ke sekolah ini bukan untuk cikgu lempang anak saya! Bukan untuk cikgu judge anak saya ni salah ke tak. Mana cikgu tau dia tak hormat cikgu lain? Mana cikgu tau dia ponteng dan tak buat kerja rumah? Anak saya ni kat rumah sangat hormat dan sayang saya dan isteri saya, apa kitorang suruh buat dia tak bantah! Saya tak percaya apa cikgu buat ni!
Guru Besar : Cikgu Disiplin! Apa cikgu dah buat ni? Saya nak cikgu mintak maaf kat Dato' sekarang juga atau cikgu akan dipecat!
Cikgu Disiplin : Tapi cikgu...
Guru Besar : Takde tapi-tapi, minta maaf sekarang atau kamu akan dipecat!




Seringkali perkara di atas terjadi. Orang yang berkuasa dan berharta sering dipandang baik dan di pandang tinggi. Segala bentuk keadilan diutamakan kepada mereka. Ramai antara kita terlena, dan terleka dalam mengejar kemewahan dan akibatnya kita lupa satu tanda khiamat seperti yang pernah diriwayatkan ;  

Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya).” – Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.



Ia terjadi akibat manusia terlalu mengejar kesenangan dan kemewahan di dunia sehingga terabai ibadah, dan kewajipan lain yang perlu dilakukan. Disebabkan itu, tersebarlah penyakit akhir zaman yang menjadikan kita THE LIVING ZOMBIE!

Amar makruf nahi mungkar...


-zuan-
p.s : khamis, hari yang memenatkan, kelas dari pagi hingga malam, tapi aku brjaya siapkan entry ni..opsss ni entry ke 500 blog ni!!! alhamdulillah dah 2 tahun lebih aku bergelar blogger! Teruskan support blog ni thanks (",) 

Thursday, 8 March 2012

> Dua Aku Kenal, Lagi Satu Aku Baru Kenal

HOlla Peeps,

Part 3 entry bersiri aku.. Setelah macam macam dugaan aku hadapi dalam perjalanan sampai ke KL Sentral, akhirnya aku bertemu juga dengan jejaka di bawah ni ;




Who is this dude? Dia adalah Syafiq! Lama gak dia dok ajak aku lepak, dan aku dok memberi alasan alasan yang dikatakan adalah alasan sampailah aku rasa malas nak bagi alasan..

Syafik ni ada buat gak temu janji dengan Taufiq! Sapa pulak Taufiq? Bawah ni tengok~




So secara tak sengaja, bertemulah kita tiga orang dan ronda ronda sekeliling Sunway Pyramid




Awek mana plak aku pandang tu?




Dhiya Fariza, salah seorang blogger yang dah lama aku nak jumpa dan jumpa juga haritu.. Tapi takde la bergambar dengan dia time tu..  Maybe nextime Dhiya (",)

Dan lepas cerita dari Di Suatu Hari dan Sebab Naik Public Transport Seperti KTM, cerita tak tergantung di sini.. Sebab ada final entry yang menjawab persoalan kenapa aku ke Sunway Pyramid.. One more entry you have to wait..hehehe


-zuan-
p.s : tiada entry tech thursday untuk minggu ni, maaf atas kesulitan.. 

Wednesday, 7 March 2012

> Sebab Naik Public Transport Seperti KTM

HOlla Peeps,

sambungan daripada Di Suatu Hari.. Sedang aku berdiri melihat telatah manusia-manusia lain di dalam komuter,

#theyHaveDifferentStories

Mama : Kita dah lewat dah ni, tu la Papa, Mama suruh naik kereta, Papa taknak! Cian Boboy dalam perut ni, dia mesti tengah panas. Dah la panas dalam train ni.
Papa : Ala Mama, Mama tau kan harini hari sabtu? Jem la Mama hari sabtu, lagipun Papa malas nak drive kalau jalan jem.
Mama : Cian Boboy dalam perut ni tau. Tengok jam tu, dah pukul berapa? Kita dah lewat nak ke wedding tau.
Papa : Sabar la Mama ya, sikit lagi nak sampai.


Kesian kat si isteri dan bayinya, disebabkan suami malas nak drive terpaksa naik komuter..


-zuan-
p.s : antara mini story dalam main story yang akan di proceed with 'Satu Aku Kenal, Lagi Satu Aku Baru Kenal'..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...